Hlavní navigace

AMD představilo klíčové produkty pro roky 2010 a 2011

16. 11. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor:
Procesorová dvojka AMD minulý týden představila na akci AMD Financial Analyst Day 2009 roadmapu produktů, které jí mají zajistit zisky a úspěchy v následujících letech.

„AMD se v roce 2009 přeměnilo na leadera inovací díky novému obchodnímu modelu, který je orientován na konzistentní finanční výkon,“ řekl Dirk Meyer, prezident a CEO AMD.

„V roce 2010 plánujeme upevnit svoji pozici na poli grafických karet a dynamiku trhu pomocí nových serverů a klientských platforem, které jsou navrženy pro maximální výkon. O rok později plánujeme představit produkty AMD Fusion, které znamenají novou éru ve výpočetní technice a zajistit si tak vedoucí postavení v segmentu,“ doplnil dále Dirk Meyer a potvrdil, že v roce 2009 dosáhlo AMD všech původně stanovených cílů, které shrnul do následujících bodů:

    1. Zavedení nového obchodního modelu a prodej výrobních závodů (GlobalFoundries).Tím se podle zástupců společnosti stalo AMD finančně silnější a zaměřilo se více na vývoj a inovaci.
    2. Zahájení prodeje grafických karet ATI Radeon série HD 5800 a HD 5700 s podporou DirectX 11.
    3. Představení technologie Vision, která má spotřebitelům zjednodušit výběr nového počítače.
    4. Přechod na 40nm výrobní proces a implementace DirectX 11.
    5. Dosažení úspěchů napříč všemi platformami představenými v roce 2009 včetně první a druhé generace ultratenké platformy pro notebooky, platformy Dragon zahrnující procesory AMD Phenom II a šesti jádrový AMD Opteron, který byl představen o pět měsíců dříve.

Co se chystá v roce 2010

Uživatelé používají čím dál více graficky náročné aplikace a AMD se tak snaží prezentovat jako "jediný dodavatel sestav s vyváženým výkonem, které mají vysoký multimediální a grafický potenciál". Co se tedy skrývá pod kódovými jmény, jež mají být vypuštěny v následujícím roce?

Produktová roadmapa AMD pro notebookovou platformu (předběžný plán)

Roadmapa platforem pro notebooky

Zdroj: AMD

Danube

Mainstreamová platforma pro notebooky zahrnující první mobilní čtyř jádrové procesory. AMD očekává výdrž 7 a více hodin.

Nile

Třetí generace ultratenké platformy pro notebooky, která bude nabízet 7 a více hodin dlouhou výdrž

San Marino a Maranello

Nové DDR3 serverové platformy určené pro maximální zisk z prodejů. Maranello s osmi a dvanácti jádrovými procesory Magny-Cours budou podle AMD prezentovat "začátek nevídaného skoku v poměru výkonu a spotřeby procesorů AMD Opteron". San Marino zase nabídne "novou úroveň výkonu a účinnosti pro rychle rostoucí cloud computing".

Leo

Nová generace desktopové platformy pro nadšence s prvním šesti jádrovým procesorem, grafickou krartou s DirectX 11 a technologií ATI Eyefinity pro více monitorů, zajistí "dostatečný výkon pro vtáhnutí do děje a umocnění herního zážitku".

Revoluce v roce 2011

Pro rok 2011 plánuje AMD uvedení nového čipu a přechod na 32nm proces. Accelerated Processing Unit (APU) integruje procesor a grafický čip do jednoho kusu křemíku.

Produktová roadmapa AMD pro desktopovou platformu (předběžný plán)

Roadmapa platforem pro desktopy

Zdroj: AMD

Bulldozer a Bobcat

Dvě nová x86 jádra zaměřená na rozdílné použití. Bulldozer bude nová výkonná architektura pro použití v serverech, desktopech a noteboocích, která využívá nový přístup k více vláknovému výpočetnímu výkonu pro dosažení vyšší efektivity a propustnosti. Obě jádra jsou navržena tak,  aby bylo možné CPU propojit s GPU v jeden vysoce škálovatelný APU čip. Bobcat se zaměří na nízkou spotřebu v segmentu ultratenkých počítačů.

Llano

První APU založené na jádru Bulldozer a Bobcat pro segment mainstreamových notebooků a desktopů. Má poskytnout vysoký grafický a výpočetní výkon při dlouhé výdrži baterie.

Brazos

Levná, dostatečně výkonná ultra-přenosná platforma s nízkou spotřebou postavená na APU s označením Ontario, které obsahuje jádro Bobcat.

Zambezi

Osmi jádrový desktopový procesor pro náročné založený na jádru Bulldozer.

Spor s Intelem ukončenDirk Meyer, Rick Bergman, Thomas Sifert, Emilio Ghilardi, Nigel Dessau, Chekib Akrout na AMD Financial Analyst Day 2009

V průběhu minulého týdne také AMD s Intelem oznámily komplexní dohodu o ukončení dlouhotrvajících sporů a žalob ohledně licencí a patentů.

Podle podmínek nově uzavřené pětileté smlouvy si AMD a Intel budou navzájem vyměňovat technologie, AMD stáhne veškeré žaloby a Intel navíc zaplatí AMD odškodné ve výši 1,25 miliardy dolarů. Obě strany sporu společně prohlásily: „Zatímco v minulosti byly mezi námi vztahy komplikované, tato dohoda ukončí soudní spory a umožní nám soustředit se na inovaci a rozvoj.“

MMF24

AMD může dohoda pomoci také s dalším zlepšováním finančních výsledků.

Pokud vás zajímá další vývoj AMD v podrobnějších souvislostech, můžete navštívit stránku AMD Financial Analyst Day 2009, kde jsou k dispozici prezentace všech řečníků a další materiály. Pustit si můžete teké webcast z akce.

Čtěte dále

Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu