Hlavní navigace

Novinky z Intel Developer Fora 2010

22. 9. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor:
Intel na své každoroční akci Intel Developer forum (IDF) předvedl řadu nových technologií a pootevřel vrátka do budoucnosti. Na čem výrobce pracuje a co v příštích letech možná nabídnete svým zákazníkům?

Justin Rattner, technický ředitel společnosti Intel a ředitel Intel Labs ve své přednášce prohlásil, že budoucnost výpočetní techniky leží v přístrojích, které budou schopny předvídat potřeby uživatele a dokážou poradit či navést. Takzvaná kontextové orientovaná výpočetní technika kombinující hardwarová i softwarová čidla prý otevře zcela nové příležitosti pro vývojáře a prodejce.

„Kombinací informací, například kde se nacházíte a podmínek kolem vás, a údajů z vašeho kalendáře, sociálních sítí a minulých preferencí budou přístroje budoucnosti neustále získávat informace o vašem životě. Představte si Letošní Intel Developer Forum bylo plné novineknapříklad, že vám počítač poradí, abyste na schůzku z domu vyšli o deset minut dříve kvůli dopravním komplikacím. Anebo si představte inteligentní dálkové ovládání, které dokáže poznat, kdo ho drží, a podle toho automaticky vybrat TV nastavení pro dotyčnou osobu,“ představil svou vizi Justin Rattner.

Experimentální produkt nazvaný Osobní asistent pro dovolenou (Personal Vacation Assistant – PVA) a založený právě na této myšlence představil Tim Jarrell. PVA používá například osobní preference, předchozí aktivity, aktuální lokace a informace z kalendáře a na jejich základě poskytuje v reálném čase doporučení turistům. Na konci prezentace ukázal Rattner projekt Human Brain, což je rozhraní pro interakci s lidským mozkem, které slouží pro přenos myšlenky přímo do počítače či mobilního zařízení.

Nové procesory přichází s integrovanou grafikou

Důležitou novinkou byly procesory z rodiny Sandy BridgeNa IDF představil Intel procesory označované jako Sandy Bridge, které využívají 32nm technologii a druhou generaci tranzistorů high-k metal gate. Nová rodina procesorů se bude vyznačovat „kruhovou“ architekturou. Ta umožní integrované grafice sdílet zdroje, jako je cache, přímo s jádrem procesoru. Tím se zvýší grafický i výpočetní výkon procesoru při zachování nízkých nároků na spotřebu elektrické energie.

Dadi Perlmutter, výkonný viceprezident a generální manažer Intel Architecture Group, ukázal, jak bude možné rychleji pracovat s videem díky použití speciálního čipu pro zpracování médií, který umožní snadnou a rychlou konverzi do různých formátů. Intel rovněž představil dvouprocesorový server vybavený novou generací čipů Intel Xeon. Ten je vybaven softwarem využívajícím všech 32 vláken a sadou AES New Instructions. Počítače vybavené druhou generací procesorů Intel Core se podle dostupných informací na trhu objeví počátkem příštího roku.

Na trh míří inteligentní TV

Paul Otellini, generální ředitel Intelu, vyjmenoval několik trendů tvořících nový trh pro „inteligentní zařízení“ a představil plány firmy v tomto segmentu. „Naší vizí je vytvořit kontinuum uživatelské zkušenosti s počítači a podobnými zařízeními, které uživatelům bude zajišťovat naprostou konzistentnost a umožní jim využívat přístup k internetu kdekoli – v autě, doma, v kanceláři i v terénu,“ říká Otellini.

Intel investoval mimo oblast osobních počítačů v minulých letech jen omezeně, ale během minulého roku vložil do akvizic téměř deset miliard dolarů. Cílem je podle Paula Otelliniho posílení Intelu v dalších segmentech. Zdůraznil, že nedávný odkup Wireless Solutions Business a McAfee posílí schopnosti Intelu nabízet produkty s širokým výběrem bezdrátových řešení, lépe chráněných před útoky. Plánovaná akvizice divize kabelových modemů od společnosti Texas Instruments zase zaručí schopnost nabízet internetové služby pro zařízení spotřební elektroniky.

Změny se odehrávají i v televizním průmyslu. „Jsme velice rádi, že televizní průmysl přechází od modelu několika málo internetově propojených zařízení ke skutečně integrované práci s internetem. Tuto novou kategorii nazýváme inteligentní TV a na trzích po celém světě se již začínají objevovat první produkty,“ prohlásil na IDF Paul Otellini a rovnou dva nové produkty  postavené na procesoru Intel Atom CE4100 a platformě Google TV představil. Tato zařízení by měla kombinovat přístup k internetu a sledování televize. Jako první představily zařízení Sony a Logitech, v dohledné době je představí také D-Link, Telecom Italia a další výrobci. Za jak dlouho se dostanou na trh, bohužel nebylo zmíněno.

Intel AppUp pro netbooky

Viceprezidentka a generální manažerka divize Intel Software and Services Group Renee Jamesová ve své prezentaci představila nové středisko aplikací Intel AppUp. Centrum nabízí jak bezplatné, tak placené aplikace pro zábavu, sociální sítě, hry a vytváření obsahu. Důležitým aspektem je, že všechny tyto aplikace jsou optimalizované pro mobilitu a velikost displeje netbooku.

Jamesová dále upozornila na důležitost otevřených operačních systémů jako je MeeGo, které umožňují vývojářům vytvářet, vynalézat a invovat. Jako příklad se na podiu objevil zástupce společnosti Amino, který ukázal, jak společnost využívá flexibilitu a otevřenost systému MeeGo pro vytváření inteligentní TV.

Doug Davis ve své prezentaci představil tzv. Tunnel Creek, novou řadu procesorů Intel Atom E600 SoC (system-on-chip), navrženou speciálně pro integrované aplikace, jako jsou infotainmentové aplikace pro automobily, zařízení pro inteligentní síť a IP telefony. Rovněž představil procesor Intel Atom CE4200 jehož cílem je zajistit snadnou integraci TV a internetu.

Pokud vás akce Intel Developer Forum zaujala, podrobnější informace včetně videa najdete na webu Intelu.


Justin Rattner předvádí funkčnosti Osobního asistenta pro dovolenou (PVA)

Justin Rattner předvádí funkčnosti Osobního asistenta pro dovolenou (PVA)

Justin Rattner demonstruje funkčnost ovladače, který pozná, kdo ho právě drží v ruce

MMF24

Justin Rattner demonstruje funkčnost ovladače, který pozná, kdo ho právě drží v ruce

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %