Hlavní navigace

IBM odhalilo SmartCloud pro český trh

27. 10. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor:
IBM uspořádalo tiskové setkání při příležitosti představení nového cloudového portfolia. Jaká je role partnerů?

Petr Sychrovský, ředitel divize global technologies ve společnosti IBMTisková konference s živými ukázkami proběhla v Technical Exploration Center, kde IBM běžně představuje řešení svým zákazníkům a partnerům.

Petr Sychrovský, ředitel divize Global Technologies, v úvodu připomenul výsledky pravidelné CIO studie, která sleduje trendy v IT. Letos již 60 % ředitelů uvedlo, že chce použít cloudové technologie jako konkurenční výhodu, a proto i IBM vidí v cloudu budoucnost a další cestu IT.

Již dnes IBM disponuje pěti cloudovými centry pro obsloužení svých zákazníků, k nám nejbližší se nachází v Německu.

Slovo předal Petrovi Leštinovi, softwarovému inženýrovi, který přiblížil, co si IBM pod cloudem představuje a jaké služby dnes již nabízí.

Základní balíky cloudových produktů zahrnují IBM SmartCloud Foundation (technologie pro vybudování privátního cloudu), SmartCloud Services (platforma datových center IBM nabízející služby veřejného cloudu), SmartCloud Solutions (SaaS).

Pro stavění vlastního cloudu IBM již dodává servery System x, Power x, úložiště System a software Tivoli. Ve veřejném cloudu výrobce poskytuje podnikovou infrastrukturu a v oblasti softwaru jako služby nabízí aplikace LotusLive. V každé kategorii výrobce chystá další rozšíření.

Michal Votava, cloud solution representative, následně předvedl a srovnal služby SmartCloud Enterprise a Enterprise+ (určené pro kritický provoz), jež dovolují nasazení během jednoho dne.

Cloudový program pro partnery

Zajímalo nás, jaké možnosti cloud v podobě IBM otevírá partnerům. Připravilo 5 různých cest, kterými se mohou vydat.

Dosavadní reselleři a VAD mohou získat specializaci Technology Provider a „přeprodávat“ prostředky z datového centra IBM, na čemž mají přesně stanovenou marži. Kromě ceníkových cen si partneři mohou nastavit ceny vyšší za poskytování dalších služeb jako je konfigurace a další správa. Úroveň Service Solutions Provider pak zahrnuje velkou skupinu partnerů, kteří chtějí přeprodávat portfolio veřejných cloudových služeb.

Petr Leština také představil desktopový cloud – desktop jako službu. Zákazník platí za počet provozovaných desktopů (nezávisle na použitém zařízení – počítač, tablet apod.), které mohou být například poskytovány jak z datového centra IBM, tak z data centra partnera. Navíc lze samozřejmě dodat tenké klienty a další periferie.

Dodavatelé řešení, systémoví integrátoři a ISV se mohou stát tzv. Application Providery a dodávat vlastní aplikace nebo řešení jako cloudovou službu. Pro stejnou skupinu partnerů vč. telco a hostingových poskytovatelů je určena kategorie Infrastructure Provider, v rámci které mohou stavět a provozovat veřejnou cloudovou infrastrukturu.

Pro největší partnery je určena certifikace Cloud Builder. S ní se vydají cestou návrhu, výstavby a správy vlastního soukromého cloudu.

Technologie pro budování Iaas a PaaS

Milan Král z HW divize spolu se Ctiborem Dudou, který má na starost řešení Tivoli, prezentovali samotné technologie pro vybudování infrastruktury případně platformy jako služby.

IBM přináší na trh tzv. Starter Kit, což je základní řešení pro vytvoření cloudu, které zahrnuje samoobslužný portál, katalog služeb, workflow, automatický provisioning, měření, reportování a rozhraní pro ovládání. Podle testů IBM se dá nasadit i za dvě hodiny.

Pro partnery či zákazníky, kteří chtějí softwarové řešení pro podnikový cloud, odkud budou např. poskytovat služby i dalším firmám, IBM nabízí Service Delivery Manager. Oproti Starter Kitu má pokročilejší workflow, automatické účtování, monitoring Tivoli a plánování kapacity na základě dosavadní spotřeby. SDM navíc umožňuje obsluhovat současně privátní, hybridní a veřejné cloudy a je multiplatformní.

CS24

Cloud již můžete od IBM dodat také jako balík na klíč - tzv. CloudBurst obsahuje hardwarovou infrastrukturu i kompletní předinstalovaný balík softwaru. Partneři si přímo v laboratoři v Praze mohou vyzkoušet několik již nainstalovaných cloudů a použít je např. pro demonstrace zákazníkům.

Petr Kunc pak připravil živou ukázku softwaru LotusLive, což je sada služeb pro správu souborů a workflow, které lze využívat on-line na www.lotuslive.com.

Zdroj: ChannelWorld

Čtěte dále

Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Reportáž: ChannelWorld Awards 2023 s vinohradskou pivní čepicí
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
ChannelWorld Awards 2023 mají své vítěze
Pozvánka na Synology Experience Day 2024
Pozvánka na Synology Experience Day 2024
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
TD Synnex rozšiřuje nabídku pro zálohování, uzavřel kontrakt s Object First
TD Synnex rozšiřuje nabídku pro zálohování, uzavřel kontrakt s Object First