Hlavní navigace

Google zatím nechystá aplikace pro Windows 8. Proč?

29. 1. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor:
Google nechystá vývoj aplikací pro prostředí Modern UI (dříve Metro) ve Windows 8 či Windows RT. Znamená to, že jeho populární služby nebudou pro uživatele nových systémů snadno dostupné?

Google se prozatím nechystá pro Windows 8 vyvíjet klientské aplikace ke svým službám. Pro server V3 to uvedl Clay Bavor, produktový ředitel Google Apps.

Aplikace pro nové prostředí Modern UI (dříve Metro), které Windows 8 sdílí s Windows RT, prozatím prý Google vyvíjet nehodlá, protože Windows 8 chybí uživatelé.

Windows 8 se nyní  neprodávají tak dobře jako Windows 7. Jak již ChannelWorld informoval, počátkem roku to přiznala Tami Rellerová, finanční ředitelka společnosti Microsoft

Uvedla, že ke konci roku 2013 se prodalo 60 milionů licencí Windows 8. O prodejnosti tabletu Surface, který je prvním zařízením vybaveným Windows RT, dodržuje Microsoft striktní informační embargo. Analytici z IDC ovšem usuzují, že do konce roku 2013 mohl prodal nanejvýš milion kusů. 

Obecně ale Windows 8 a Windows RT se svými ambicemi na poli tabletů jsou konkurencí pro Android od Googlu.  Windows RT pak technicky a pojetím také pro Google Chrome OS a jím vybavené počítače Chromebook.a Chromebox. Microsoft navíc následuje Apple a pustil se do výroby vlastních tabletů Surface. Vyjádření z Googlu je tak nutné brát jako vyjádření přímého konkurenta.

Google už do Modern UI pronikl, další aplikace zatím nepotřebuje

Faktický důvod nevyvíjení speciálních aplikací pro jednotlivé služby Googlu pro Modern UI může být někde zcela jinde, než v prozatím nevelké uživatelské základně Windows 8. Google je de facto nepotřebuje, protože prohlížeč  Internet Explorer 10 i ve své dotykové verzi ve Windows 8 podporuje všechny webové aplikace  a webové služby od Googlu.

Google ještě před uvolněním Windows 8 na trh přidal podporu Modern UI do svého webového prohlížeče Google Chrome. Ten tak může běžet i v prostředí Modern UI a lze v něm používat již existující aplikace z Chrome Web Store pro jednotlivé služby jako je Gmail či Google Drive.

Navíc krátce po zahájení maloobchodního prodeje Windows 8  uvedl Google do Windows Store vlastní aplikaci pro Modern UI jménem Google Search kompatibilní i s Windows RT. Ta není jen konkurencí  předinstalované aplikace vyhledávače Bing, který provozuje Microsoft.  Aplikace Google Search totiž slouží také pro přístup ke klasickému webovému rozhraní všech klíčových webových aplikací Googlu v prostředí Modern UI. 

Služby Googlu jsou tak ve Windows 8 dostupné i bez vyvíjení speciálních aplikací. Nedá se říci, že by Google nový systém ignoroval, natož bojkotoval. Je však pravděpodobné, že při větším rozmachu Windows 8 či Windows RT, by se na tyto systémy více zaměřil (i po marketingové stránce) odbdobně jako na konkurenční iOS, který si vzhledem k jeho tržnímu postavení nemůže dovolit přehlížet.


Obrázek č.1: Google Chrome v Modern UI ve Windows 8 s aplikacemi z Chrome Web Store

Google Chrome ve Windows 8

 

Obrázek č.2: Aplikace Google Search pro Modern UI s podporou hlasového vyhledávání v češtině

Aplikace Google Search pro Modern UI

 

Obrázek č.3: Přístup k webovým aplikacím z aplikace Google Search pro Modern UI

Přístup k webovým aplikacím z aplikace Google Search pro Modern UI

CS24


Zdroj: V3 a ChannelWorld

Úvodní foto: Microsoft

Čtěte dále

Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line