Hlavní navigace

Fiskální rok 2013 pro Microsoft neskončil dobře, s tablety Surface RT si zavařil

23. 7. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Tržby i zisk Microsoftu v období od dubna do června 2013 zůstaly za očekáváním analytiků. Microsoft odepsal téměř miliardu dolarů v souvislosti s tablety Surface RT, které zlevnil o 150 dolarů.

Microsoft uzavřel svůj fiskální rok 2013 končící 30. června 2013. Za  čtvrté čtvrtletí oznámil tržby ve výši 19,9 miliardy dolarů. Jde sice o meziroční nárůst o 1,8 miliardy dolarů, ale analytici očekávali tržby ve výši 20,7 miliardy dolarů.

Zisk Microsoftu za poslední kvartál fiskálního roku 2013 činí 4,97 miliardy dolarů, tedy 0,59 dolarů na akcii. Analytici však očekávali 0,75 dolarů na akcii.

Amy Hood, finanční ředitelka Microsoftu, uvedla, že výsledky byly ovlivněny poklesem celého trhu osobních počítačů. Analytická společnost Gartner však tento pokles do značné míry přičítá systému Windows 8, který Microsoft uvedl loni v říjnu a letos na podzim jej bude bezplatně aktualizovat na Windows 8.1.

Odpis 900 milionů dolarů kvůli tabletům Surface RT

Podle zveřejněných výsledků hospodaření si Microsoft odepsal 900 milionů dolarů za tablety Surface s Windows RT. Potvrdil tak veřejné tajemství, že poptávka po tabletech je velkým zklamáním. Microsoft cenu tabletů Surface RT nedávno snížil o 150 dolarů.

Varianta s kapacitou interního úložiště 32 GB tak nyní vyjde na 349 dolarů a varianta s 64 GB nově stojí 449 dolarů. I po slevě však podle analytiků může mít Microsoft vážné problémy s prodejem již vyrobených kusů. Podle neoficiálních zpráv přitom již v závěru loňského roku měl snížit počet objednaných kusů k výrobě.

Surface s Windows RT se nestal vážnějším konkurentem tabletu iPad od Applu ani nejrůznějších modelů se systémem Android. Situace s tablety Surface RT je pro Microsoft o to nešťastnější, že jejich utajovanou přípravou pošramotil vztahy s výrobci počítačů. 

Microsoft: Daří se službám v čele s Office 365

Finanční ředitelka Amy Hood uvedla, že Microsoft registruje zvyšující se poptávku po cloudových službách a produktech určených pro firmy. Steve Ballmer, výkonný ředitel Microsoftu, doplnil, že vedle Office 365 byl v posledním čtvrtletí fiskálního roku 2013 rostoucí zájem o služby Skype, Outlook.com a Xbox Live.

Ze zveřejněných výsledků hospodaření za fiskální rok 2013 však není zřejmé, jestli Skype generuje větší zisky nebo jen dál roste využívanost služby. VoIP a IM služba Skype měla vážné problémy s monetizací již předtím, než ji v roce Microsoft koupil v roce 2011.

Nová e-mailová služba Outlook.com je poskytována bezplatně. Neobsahuje zatím ani reklamu, což Microsoft prezentuje jako konkurenční výhodu. V propagační kampani útočí na konkurenční Gmail od Googlu, v jehož webovém rozhraní se zobrazuje kontextová reklama odvíjející se od obsahu e-mailů.

Zájem o zpoplatněné zlaté členství v sítí Xbox Live mohl vzrůst i díky poskytování dvou her pro Xbox 360 předplatitelům zdarma každý měsíc do zahájení prodeje nástupnické konzole Xbox One. Akce začala v červnu, kdy ji Microsoft začátkem měsíce prezentoval na herním veletrhu E3.

Fiskální rok 2014: Windows 8.1, Xbox One a další

1. červencem 2013 začal pro Microsoft fiskální rok 2014. V něm se chystá uvést Windows 8.1. Aktuálně je k dispozici preview verze. Systém by měl být hotový koncem srpna, ale Microsoft jej na maloobchodní trh uvede až na podzim,

Uživatelé původních Windows 8 budou moci přejít na Windows 8.1 zdarma díky aktualizaci šířené přes Windows Store (nikoliv Windows Update).

Většina novinek z Windows 8.1 se týká i Windows RT, která rovněž budou aktualizována. Microsoft tedy zjevně zatím stále věří, že Windows RT mají na trhu své místo, což je diskutabilní. Podle neoficiálních informací Microsoft chce snížit jejich cenu pro výrobce tabletů.

Microsoft rovněž doufá, že se mu povede mnohem výrazněji vstoupit na trh tabletů a oživit koncept Tablet PC, tedy tabletů s architekturou x86/x64 softwarově i hardwarově kompatibilních s klasickými osobními počítači.

Již dříve Microsoft oznámil, že hodlá podpořit prodej menších tabletů s Windows 8.1 dodáváním včetně kancelářské sady Office 2013 pro domácnosti a studenty.

Série aktualizací čeká také Windows Phone 8. Drobná vylepšení mají přijít ještě letos kvůli předvánoční sezóně. Na kalendářní rok 2014 pak Microsoft chystá větší aktualizaci s kódovým názvem Blue. Stejné kódové jméno Microsoft použil pro Windows 8.1.

Channelworld_ozveny

V listopadu bude na 22 trzích zahájen prodej herní konzole Xbox One s druhou generací pohybového ovladače Kinect. V České republice a na Slovensku se ovšem začne oficiálně prodávat až v roce 2014, takže na českém a slovenském předvánočním herním trhu bude mít Microsoft zastoupení v podobě nejnovější a již údajně poslední verze konzole Xbox 360 představené letos na E3.

Zdroj: IDG News Service, ChannelWorld.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024