Hlavní navigace

Nabrousili jste nože? Do ukončení podpory Windows XP zbývají 3 měsíce

13. 1. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor:
Svého času nejoblíbenějšímu operačnímu systému zvoní hrana. Je čas jej zaříznout a nabídnout zákazníkům nový. Microsoft tvrdí, že riziko nákazy škodlivým softwarem je u XP v porovnání s Windows 8 až šestkrát větší.

Podle statistik StatCounter používá v České republice a na Slovensku systém Windows XP přibližně pětina uživatelů. Dvanáct let starému systému přitom končí za tři měsíce (konkrétně 8. 4. 2014) podpora.

Konec podpory ze strany Microsoftu přináší resellerům několik argumentů, jak přesvědčit zákazníky pro upgrade operačního systému.

Co se stane po skončení podpory?

Počínaje dubnem 2014 již nebudou k dispozici bezpečnostní updaty, a to ani vysoce kritické záplaty, jako např. zářijové a listopadové opravy zero-day zranitelností IE. V polovině roku 2014 lze očekávat, že neopravitelné bezpečnostní díry v XP budou kyberzločincům dobře známé a široce zneužívané.

Pro představu podle IE Security Bulletinu za loňský rok vydával Microsoft každý měsíc minimálně jednu záplatu, a celkově tak opravil přes stovku zranitelností, z toho zhruba tři čtvrtiny se týkaly Windows XP.

Riziko napadení tohoto systému stále poroste, hackeři se na něj kvůli poměrně vysokému podílu na trhu a vyšší pravděpodobnosti úspěšného proniknutí (dočasně) výrazněji zaměří.

Uživatelé Windows XP si navíc nemohou instalovat posledních verze webových prohlížečů Internet Explorer od verze 9, jejichž bezpečnost stále roste. Na druhou stranu mohou stále používat konkurenční Firefox, Chrome či Operu.

Sítě, ve kterých se budou nacházet počítače s Windows XP se postupně stanou neuhlídatelnými, takže jedinou cestu, jak situaci vyřešit, bude upgrade operačního systému. Zajištění kontinuity byznysu tak bude jasnou zprávou resellerů pro IT administrátory a vedení firem.

Konkrétní argumentace bezpečností

Zpráva Security Intelligence Report 15, která analyzuje informace o počítačových hrozbách z více než miliardy systémů na celém světě, uvádí, že riziko nákazy počítačů s Windows XP škodlivým softwarem je až šestkrát vyšší než u Windows 8.

Obecně lze tento příměr aplikovat na většinu novějších a aktualizovaných OS, které jsou vůči malwaru odolnější, a dokážou tak uživatele lépe chránit před únikem či ztrátou dat.

Modernější verze Windows a podobně tak dalších desktopových systémů jako OS X a Linux byly postupně vybaveny funkcionalitami, které mají zvyšovat zabezpečení systému. Zmínit lze například spouštění aplikací v odděleném prostoru (tzv. sandboxu), ze kterého se škodlivý kód jen těžko dostává dále.

Další vylepšení na úrovni operační paměti řeší náhodně přidělování paměťových bloků (Address Space Layout Randomization) aplikacím a systému, což znesnadňuje útok na určitá data, která se dříve vždy ukládala na konkrétní adresy.

Před důmyslnějšími nákazami chrání také zabezpečený start novějších počítačů s hardwarem podporujícím  EFI/UEFI (Unified Extensible Firmware Interface, v překl. jednotné rozšiřitelné firmwarové rozhraní). To znemožňuje škodlivému softwaru odstavení antiviru při bootování OS.

Jaké jsou alternativy?

Pokud vaši zákazníci doposud používali Windows XP a s nimi kompatibilní programy, pravděpodobně nebudou chtít přecházet na jiný typ systému. Prodejní příležitosti tak budou tvořit Windows 7, 8 a 8.1.

„Sedmičky“ lokálně dosahují zhruba 57% podílu a jejich zastoupení je ve firmách ještě vyšší. Uživatelé Windows 7 vítají především spolehlivost a znalost uživatelského rozhraní.

Vedle toho Windows 8 (spolu s 8.1) metrikou StatCounter v ČR poprvé překonaly hranici 10 % uživatelů, kteří si na nové Modern UI přizpůsobené pro dotykové ovládání teprve postupně zvykají.

Pokud se váš zákazník doposud držel Windows XP „zuby nehty“, bude pravděpodobně jednodušší jej přemigrovat na Windows 7. Jestliže však jen odkládal investici a navíc možná zvažuje PC s dotykovým ovládáním, neváhejte mu představit Windows 8.1 (zde je 10 argumentů pro přechod).

Channelworld_ozveny

Když se mu prostředí dlaždic nebude líbit, neměl by pro něj být problém jej nepoužívat a zůstat v desktopu velmi podobnému předchozí verzi systému, jehož podpora končí nejdříve v roce 2020. Ani doplnění tradičního tlačítka Start dnes přes software třetích stran není problém, nezapomeňte však před migrací vše důkladně otestovat.

Až budete komunikovat se zákazníky, připomeňte, že podpora nekončí jen pro XP. K závěru životnosti se přiblížil také kancelářský balík Office 2003. Kromě nových funkcionalit i u něj platí, že nové verze jsou díky zaplatování bezpečnější.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line