Hlavní navigace

Xbox One vs. PlayStation 4: Xbox poběží i off-line a umožní přeprodej her

23. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Xbox.com
Microsoft po vlně kritiky zbavuje svou novou herní konzoli dvou kontroverzních aspektů. Veškeré důvody ke kritice ovšem nepominuly. Obavy o soukromí hráčů naopak sílí.

Microsoft oznámil zásadní změny týkající se jeho nové herní konzole Xbox One. Ta nakonec nebude vyžadovat pravidelný přístup k internetu a bude podporovat hry z druhé ruky.

Původně se spekulovalo, že Xbox One bude muset být připojený k internetu nonstop. Microsoft tak daleko nezašel, ale původně počítal s tím, že Xbox One bude vyžadovat alespoň jednou denně přístup k internetu. To už ale po velké kritice prakticky ze všech stran není pravda.

Hráči, kteří se spokojí s hraním her off-line, nebudou muset svůj Xbox One pravidelně připojovat k internetu. Internetové připojení však má být nutné při úvodním nastavení konzole. Důvody objasněny nebyly. Můžeme tedy jen spekulovat, jestli třeba Microsoft nebude chtít monitorovat počet aktivovaných konzolí.

Hry z druhé ruky?

Druhou změnou je přímá podpora her z druhé ruky či vypůjčených her. Microsoft oproti původním plánům nehodlá hry provazovat s konkrétní konzolí a na ní dostupnými uživatelskými účty. U konzolových hráčů populární bazarový prodej a nákup her tak bude možný i v případě nové konzole Xbox One.

Ošetření prodeje a půjčování her mezi hráči zůstane čistě licenční záležitostí (nikoliv technologickou na úrovni samotné konzole). Evropský soudní dvůr však loni vydal přelomový verdikt, podle kterého jsou licenční body zakazující prodej her mezi hráči podle evropského práva neplatné, přestože hráči vyslovili souhlas s licencí.

Xbox One vs. PlayStation 4

Microsoft změny avizoval jen několik dní poté, co na herním veletrhu E3 v americkém Los Angeles konkurenční společnost Sony při prezentaci své konzole PlayStation 4 zdůrazňovala, že její nová konzole se obejde bez připojení k internetu a bude podporovat hry z druhé ruky. Šlo o zjevný konkurenční políček pro Microsoft.

Japonský výrobce elektroniky na E3 rovněž uvedl, že PlayStation 4 bude o sto euro levnější, než Xbox One, který vyjde na 499 euro. Nicméně Microsoft ke své konzoli přiloží také Kinect druhé generace. Sony technologicky srovnatelné zařízení nemá, přestože doplnilo stereoskopické vidění do nové webové kamery pro PlayStation 4. Ta se přitom bude prodávat zvlášť za 59 euro.

PlayStation 4 zavádí zpoplatněné hraní ve více hráčích přes internet. V tomto ohledu k nelibosti hráčů Sony následuje Microsoft, který hraní her přes internet umožňuje už majitelům konzole Xbox 360 jedině při hrazení předplatného služby Xbox Live.

Xbox One byl též od svého představení často kritizován za design, který svými hranatými rysy mnohým připomíná videorekordér z 80. let minulého století. Design konkurenční konzole PlayStation 4, který byl odhalen právě až na E3, je ovšem inspirován podobou dosud nejúspěšnější herní konzole PlayStation 2, takže ani jeho design nepůsobí příliš moderně.

Channelworld_ozveny

Poškodí Xbox One kauza PRISM?

Kritikům ovšem proti konzoli Xbox One zůstává ještě jeden argument: konzole stále nebude funkční bez připojeného senzoru Kinect. Někteří hráči se obávají o své soukromí. Současná kauza PRISM rozhodně nepomáhá rozptýlit obavy o ochranu soukromí. Microsoft totiž má být mezi firmami, které poskytují americkým vládním agentům informace o svých uživatelích a přístup k jejich datům.

Microsoft obvinění popírá, stejně jako další americké firmy, jejichž jména se v aféře PRISM objevují. Nicméně se nyní proti Microsoftu do určité míry obrací vyspělost druhé generace senzoru Kinect, který má být schopen sledovat například i životní funkce uživatele.

Zdroj: Microsoft, ChannelWorld


Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Monitory AOC do kanceláře i na doma
Monitory AOC do kanceláře i na doma
Eset: V březnu na sebe upozornil malware AsyncRAT, útočníci jeho prostřednictvím spustí i DDoS útok
Eset: V březnu na sebe upozornil malware AsyncRAT, útočníci jeho prostřednictvím spustí i DDoS útok
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Cisco: Jen 3 % firem jsou odolná proti současným kyberbezpečnostním hrozbám
Cisco: Jen 3 % firem jsou odolná proti současným kyberbezpečnostním hrozbám
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?