Hlavní navigace

Bay Trail se blíží - Intel odhalil blízkou budoucnost svých produktů a technologií

27. 9. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Intel
Společnost Intel představila konkrétnější podobu svých vizí. Do konce roku se na českém trhu objeví zařízení s procesory Bay Trail, které velmi pravděpodobně zamíchají cenami mobilních zařízení.

Společnost Intel uspořádala ku příležitosti dvacetiletého výročí svého působení v ČR konferenci s názvem 20 let v ČR: stále nahlížíme do budoucnosti.

„Nahlížení do budoucnosti“ v tomto případě nebylo pouhým sloganem. Firma představila konkrétnější podobu svých nejbližších plánů a nadcházejících produktových novinek, jež nedávno oznámila na konferenci Intel Developer Forum.

Transformace PC trhu

Intel v létě představil procesory Haswell, čtvrtou generaci řady Intel Core, které se dnes objevují v desítkách typů zařízení. Kromě notebooků jsou tyto procesory rovněž v ultraboocích a konvertibilních zařízeních kombinujících notebook a tablet. Právě rozmach posledně jmenované kategorie Intel vnímá jako důkaz transformace trhu s PC.

Na začátku tohoto roku existovalo v kategorii zařízení „dva v jednom“ pět modelů, na konci roku jich bude v České republice dostupných přibližně čtyřicet,“ uvedl v tiskové zprávě Evžen Pavlovský, obchodní manažer společnosti Intel pro střední a východní Evropu.

Společnost je přesvědčena, že tato transformace je přinejmenším zčásti umožněna právě díky vlastnostem nových procesorů, a že kategorie PC zůstává životaschopná díky své vrozené proměnlivosti.

Bay Trail pod stromeček

Mezi nejbližší plány společnosti patří uvedení zařízení s novými procesory Bay Trail (o jejich specifikaci jsme psali zde) na trh. Dojde k němu v předvánočním období, a s příchodem nových zařízení lze očekávat turbulence na poli cen.

Intel uvedl, že ceny vybraných zařízení „dva v jednom“ se budou pohybovat už na úrovni sedmi tisíc korun. Evžen Pavlovský potvrdil, že v této cenové kategorii se v ČR objeví dva modely.

Počítače dostanou sluch a zrak

Intel nastínil i trochu vzdálenější budoucnost, v níž počítače získají percepční technologie, jinými slovy – oči a uši. Senzory pro vnímání prostoru – mikrofony a kamery - budou podle společnosti schopné vnímat kontext, v němž se uživatel nacházeí a doporučit mu služby v okolí, například restaurace či místa zábavy.

Tato doporučení mohou být individualizovaná podle toho, zda je uživatel sám, nebo doprovázen dětmi, přáteli či kolegy. Zařízení již jsou údajně schopna rozeznat náladu uživatele, které přizpůsobí svá doporučení či služby, kupříkladu výběr hudebních skladeb.

Stejným způsobem budou fungovat i inovace na poli zabezpečení. Telefony budou například nově umět rozeznat „svého“ uživatele podle chůze.

Budou malé, úsporné a všude

Společnost vidí další rozvoj počítačových technologií ubírající se cestou miniaturizace a integrace. Malé počítače mají být téměř všude, včetně například oblečení. K tomu se váže nutnost rozvoje alternativního napájení, přičemž jako příklad bylo uvedeno i získávání energie z tělesného tepla uživatele. Demonstrace úspornosti proběhla i na konferenci Intel Developer Forum, kdy byla k napájení senzoru použita sklenice vína.

Channelworld_ozveny

Demonstraci výše uvedených technologií, od rozpoznávání chůze po vinnou baterii, si lze prohlédnout v tomto krátkém sestřihu z vystoupení na Intel Developer Forum.

Zdroj: Intel, ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?