Hlavní navigace

Jiří Sajdl, VUMS Datacom: Slavíme 25 let, ale málokdo ví, odkud plyne název firmy

12. 6. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: VUMS Datacom
VUMS DataCom letos slaví 25 let existence na trhu. Má za sebou dlouhou a bohatou historii. Jak to všechno začalo a kam se společnost za čtvrtstoletí posunula, jsme se zeptali spolumajitele a jednatele Jiřího Sajdla.

Firmu VUMS DataCom založilo v březnu roku 1993 šest pracovníků oddělení datových komunikací Výzkumného ústavu matematických strojů, a.s. (VÚMS), kteří pracovali na vývoji komunikačních modulů a procesorů střediskových počítačů. Historie je tak mnohem delší.

Kdy jste se připojil vy?

Já sám jsem do VÚMS nastoupil 15. 2. 1971 ve 25 letech a od té doby zde působím, nyní jako spolumajitel a jednatel firmy.

Co bylo základem pro vlastní založení VUMS DataCom?

V roce 1991 byla ve VÚMS podepsána smlouva s izraelskou společností RAD, jejíž produkty se staly hlavním prodejním artiklem po založení VUMS DataCom v roce 1993. Smlouvu jsme podepsali symbolicky v Ženevě při příležitosti výstavy Telecom 1991, kam nás spolehlivě dopravila Škoda 125. Cestou zpátky jsme spali v ubytovně Československého zastoupení v Bernu.

Co se tehdy prodávalo?

Jiří Sajdl Pozice, spolumajitel a jednatel VUMS DatacomHlavním produktem byly miniaturní 9,6 kbps modemy pro připojení terminálů. Učarovaly nás, byly bez napájení a velikosti krabičky od sirek. Jsou-li ještě někde na drahách nebo na letišti v provozu terminály, určitě tam ty modemy ještě budou. Hlad byl i po rychlejších modemech, 128 kbps, ale ty měly napájení, které se muselo homologovat v Testcomu. Co já se tam najezdil! Opravdový trhák ale byly konvertory rozhraní, to se prodávalo po stovkách.

A co lokální sítě?

S nástupem lokálních sítí jsme dodávali rozhraní Token Ring, což byla úžasná technologie a IBM vědělo, proč ji nasazuje. Nakonec to všechno převálcoval Ethernet. VUMS DataCom ale nedodává řešení jen jednoho dodavatele… V průběhu 25 let jsme navázali spolupráci s téměř třiceti firmami z celého světa.

Podnikové datové sítě a telekomunikace nezůstaly jedinými oblastmi vašeho působení. Jaké další technologie jste začali nabízet?

Postupně jsme rozšiřovali činnost o další oblasti – v segmentu dostupnosti datových služeb, bezpečnosti a kvality datových komunikací.

Jaká řešení vaši zákazníci v současnosti vyhledávají?

Nabízeli jsme a stále nabízíme zejména zajištění aktivní bezpečnosti sítě, DDoS ochranu, SCADA Security, řízení datového provozu, blokování malwaru, ransomwaru, phishingu a posouzení zranitelností, technologie pro 5G sítě, technologie pro posledních sto metrů a mnoho dalších.

Co je vám osobně nejbližší?

Mně se osobně vždy líbily technologie, které řeší potřeby přenosu dat na poslední míli. Vzhledem k šíři dodávaných produktů a řešení by toho však bylo mnohem více (multiplexory, optické produkty apod.).

Během čtvrtstoletí existence firmy jste vybudovali silný tým expertů. S čím dokážou pomoci?

Komplexní znalosti zaměstnanců, vybudované po letech zkušeností, zaručují nejen vysoce kvalifikovanou provozní podporu současným zákazníkům – operátorům a systémovým integrátorům, ale také podporu novým klientům při výběru nejvhodnějšího řešení pro jejich potřeby.

Kdybyste měl zmínit, co zůstalo po celou tu dobu základními kameny společnosti, co by to bylo?

Společnost VUMS DataCom vždy ctila etické principy. Máme respekt k zákazníkovi – jeho osobnosti, jedinečnosti, jeho hodnotám a potřebám.

Zaměření firmy se vyvíjí spolu s požadavky zákazníků. Jaké služby nabízíte a co je přidanou hodnotou VUMS DataCom?

Firma nabízí svým partnerům širokou škálu služeb od předprodejní podpory až po dohledová střediska. Technické konzultace, analýzy provozu, testování sítí, návrhy a implementace zákaznických řešení zajišťují naši specialisté s bohatými teoretickými i praktickými zkušenostmi. Společnost se zaměřuje také na odborné vzdělávání, kde se nabízí celé spektrum technologických školení.

V jakých oblastech aktuálně školíte?

Momentálně jde například o školení mikrovlnných spojů, produktové certifikační školení NetShield a WAF workshop spolu s připravovaným webinářem na téma Cloud Malware Protection. Přizpůsobujeme aktuální nabídku situaci a potřebám našich partnerů a zákazníků.

Channelworld_ozveny

VUMS Datacom logo 25 let

 

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double