Hlavní navigace

Jaroslav Bednář, Adata: Ceny SSD budou klesat nejspíš už v druhém kvartálu

27. 12. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Adata
Jaké všechny faktory ovlivňují nedostupnost a ceny RAM pamětí a SSD. Kdy můžeme po řadě nenaplněných očekávání předpokládat lepší dostupnost i ceny, odpovídá Jaroslav Bednář, regional sales manager CZ/SK Adata Technology.

Přechod na menší výrobní procesy se výrobcům čipů stále nedaří dotáhnout. Pamětí je nedostatek, a tak od loňského roku RAM stále zdražují. Kromě DRAM zdražují i NAND, což zdražuje také SSD.

Co jsou podle vás hlavní, nebo možná neúplně známé příčiny omezení nabídky a toho, že stále ještě nestačí výrobní kapacity? 

Spolu se složitějším procesem výroby vstupují do hry také nové orientace výrobců pamětí – často se musí kvůli klesajícím prodejům počítačů soustředit na mobilní zařízení. Mobilní telefony buď používají stejné paměti, nebo vyžadují jiné technologie, na které se výrobci musejí naladit – a tím se nesoustředí na PC paměti. Každý rok například udělá v třetím kvartálu rozruch Apple, který alokuje velké množství paměťových modulů pro miliony nových iPhonů. 

Ve kterých segmentech cítíte nedostatek čipů nejsilněji? 

V odvětví RAM - DDR4 je silně konkurenční trh a tyto čipy používá většina výkonných mobilních telefonů. Navíc roste obliba opravdu silných desktopů, hráči totiž mají rádi herní notebooky, ale desktop je vyjde několikanásobně levněji a má vyšší výkon. My na tuto situaci reagujeme naší značkou XPG, která je určena hráčům a těm, kteří chtějí ten nejvyšší výkon. 

Jaroslav Bednář, AdataNa jaře se očekávalo, že v druhé polovině roku by se mohla dostupnost zlepšit a ceny by se přestaly šroubovat nahoru. Kdy můžeme očekávat zlepšení jak pro RAM, tak pro SSD? 

Očekávání jsou vždy ošemetná - výrobci sídlí v oblastech, které jsou ohroženy i přírodními živly a nejedné značce se po tajfunu nebo zemětřesení zkomplikuje výroba. Každopádně rok 2018 vypadá z pohledu dostupnosti mnohem lépe. DDR4 je již zajetou technologií a kolem 80 procent výroby se soustředí na tento typ. Díky tomu čekáme větší stabilitu dodávek. 

Někteří výrobci (Samsung a SK Hynix) údajně přesměrovali část výrobní kapacity GDDR na DDR/LPDR pro PC a servery, což v konečném důsledku způsobuje omezení nabídky GDDR pro grafiky a vede k jejich zdražování.

Lze očekávat nějaké zlepšení, nebo budou mít hráči a uživatelé výkonnějších grafik útrum, protože těžaři kryptoměn je budou kupovat za každou cenu? 

Opět je to otázka nabídky a poptávky. V honbě za vyššími zisky se řada výrobců soustředila na grafické karty, které nyní v prodejích rostou, zejména díky těžbě kryptoměn. Běžný těžař potřebuje jednu základní desku, jeden procesor střední třídy, několik málo GB RAM, ale na grafických kartách, kterých použije klidně pět, má dohromady klidně pětkrát tolik VRAM, než RAM. Grafické karty vhodné pro těžbu jsou dlouhodobě nedostupné a zdá se, že výrobcům se tento tah vyplatil. 

Jaký je váš další výhled na dostupnost a vývoj cen SSD a operačních pamětí Adata a XPG v roce 2018? 

Channelworld_ozveny

V SSD budou ceny klesat pravděpodobně už v druhém kvartálu, zatímco u pamětí RAM budou minimálně v první polovině roku stabilní. Trh se bude také diverzifikovat – pokles cen čekáme spíše u nejlevnějších čipů, kterých bude na trhu dostatek, zatímco výkonné čipy budou stále k dispozici v omezeném množství. 

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů