Hlavní navigace

Ida Pechmannová, 100Mega: Máme vlastní pasivně chlazené řešení HAL3000 NUC

28. 4. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Ida Pechmannová
Na Intel Solutions Summit 2014 jsme mluvili s Idou Pechmannovou, product managerkou ze společnosti 100Mega Distribution, která kromě lokální ICT distribuce sestavuje jako ODM vlastní PC na platformě Intel. Jaká další zařízení s Intelem chystá, prozrazuje spolu s Arturem Dlugoszem, distribution managerem Intelu.

Co vás zatím na ISS kromě přednášek o vizích a plánech společnosti Intel z pohledu technologií nejvíce zaujalo? (rozhovor byl dělán v průběhu konference, pozn. red.)

Zajímavé bylo určitě představení novinek pro letošní rok. Hodně mě oslovily 3D kamery (jako komponenty pro další klientská zařízení pozn. red.) a technologie, které budou umožňovat zpracování fotografií a videa pro tablety, AIO a další Intelem podporovaná zařízení.  Velmi se mi také líbila služba hlasového asistenta Dragon, která na českém trhu chybí a bude mít určitě zajímavou odezvu.

A z pohledu vašeho současného byznysu?

Jsem spokojená s tím, jak Intel pokračuje v podpoře desktopů, protože jsou to produkty, ve kterých je 100Mega silná a snaží se je dále vyvíjet. Těším se také na další přednášky o NUC.

HAL3000 NUCJaké produkty stavíte a plánujete stavět na technologiích Intel?

100Mega Distribution, jak všichni ví, má vlastní značku PC HAL3000, na které s Intelem spolupracuje. Za poslední tři kvartály se nám podařilo rozpracovat spoustu projektů. Některé jsou teprve v počátcích, jiné už dodáváme na trh. Máme např. vlastní pasivně chlazené řešení HAL3000 NUC, které je k vidění i v rámci showcase zde na ISS. S Intelem připravujeme také dotykovém All-in-One PC.

Jakým způsobem pozicujete AIO proti A-brandové konkurenci?

Postavili jsme vlastní 23“ dotykový AIO, který se od na trhu dostupné nabídky odlišuje např. hot-swapovým pevným diskem. Získali jsme za něj od novinářů i několik ocenění. Vybíráme tedy speciální konfigurace a lokálně zajímavá řešení, na které A-brandy nedosáhnou. Chceme být technologickým lídrem.

Intel na ISS oznámil, že i do budoucna počítá s nedotykovými modely AIO pro ODM partnery. Využíváte je?

Ano. V tomto segmentu se jde primárně po co nejnižší ceně. Není jednoduché prorazit, ale český trh je v této oblasti stále ještě na začátku. Očekáváme, že zákazníci z řad domácností, ale i firem začnou přemýšlet o možnostech nasazení v kancelářích, restauracích či hotelech.

A co herní segment?

Postavili jsme již řadu sestav včetně speciálních edic vyladěných na konkrétní hry. Úplnou specialitou je gamingový AIO – HAL3000 Drn Strn (Drone Station), jde však spíše o zajímavá řešení, která připravujeme především pro zviditelnění partnerů.

Intel v gamingu mluví hodně o rostoucím významu herních nadšenců. Pracujete s nimi nějak?

Spolupracujeme s nejvýznamnějšími hráčskými skupinami v ČR a s Intelem se zúčastňujeme mistrovství ČR v počítačových hrách, kde s na HAL3000 hraje. Náš byznys není jen o stavění sestav, pořádáme i různé kampaně pro komunity nadšenců.

Například v rámci akce „Poražte profíka“ mají zákazníci možnost navrhnout v dané cenové úrovně proti našemu PC parametrově zajímavější sestavu. Pokud se jim to podaří, nabídneme ji komerčně a výherce pak získává procento z prodeje. První taková sestava je paradoxně postavená na procesoru Intel Xeon E3 a velká část dodatečných komponent je osekaná na minimum.

Přes koho HAL3000 prodáváte především?

Máme spoustu malých, ale i velkých partnerů Prodáváme přes prodejní kanál B2B, ale i přes retailové a etailové zákazníky. Nejvýznamější část tvoří síť autorizovaných prodejních partnerů HAL3000.

Jaké tablety s procesory Intel máte aktuálně v nabídce?

Zatím nabízíme tablety Point of View, což je naše hlavní distribuční značka tabletů. Jako ODM ale plánujeme také vlastní tablet HAL3000 na platformě Intel.

Artur Dlugosz: Velice vítáme, že se 100Mega rozhodla vstoupit do segmentu tabletů, a budeme ji v tom podporovat. U tabletů navíc není taková bariéra s lokalizací jako u desktopů, takže budeme rádi, když se podaří tomuto ODM prodávat i na zahraniční trhy.

Prodáváte do zahraničí již nějaké počítače HAL3000?

Ida Pechmannová: Zatím prodáváme pouze na česko-slovenský trh, ale jsme čerstvě v jednání s jedním z velkých polských e-tailerů.

Plánuje 100Mega Distribution vstoupit do serverového byznysu, např. se společností Abacus?

Je to úplně čerstvá otázka. Rádi bychom kvalitně a kvalifikovaně sestavovali vlastní servery, ale potřebujeme proto ještě posílit náš tým. Společnost Abacus je v jednání.

Mezi hlavními tématy ISS 2014 je také internet věcí. Je tato oblast relevantní i pro partnery typu 100Mega distribution?

Channelworld_ozveny

Artur Dlugosz: Až internet věcí přijde, chce být Intel připravený a ne se jen snažit připojit v dalších vlnách. Myslíme si, že se v této oblasti nachází byznys pro úplně každého partnera, není však dnes ještě jednoduché říci kde. Možnosti se zdají být neomezené, i proto že ještě nejsou zcela známé. Je to jen další vývojový stupeň. Pokud dnes se 100Megou začínáme s tablety, příště to budou možná smartphony, nebo rovnou přeskočíme na nějakou z oblastí internetu věcí.

Je to hlavně o dodávkách řešení v kombinaci se softwarem. Pokud 100Mega bude mít dostatečnou odbornost nebo si najde softwarového partnera, může do tohoto byznysu jako ODM vstoupit.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru