Hlavní navigace

Veeam sází na hyper-dostupnost s podporou automatizace

20. 6. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: C
VeeamOn Forum 2018 s podtitulem prémiové akce pro inteligentní správu dat představilo českým zákazníkům a partnerům novou firemní vizi a směrování produktového portfolia.

Se slovy „občas moderní technologie předběhnou dobu, ale proto jste tady, abyste s nimi dokázali udržet krok“, odstartovalo letošní VeeamOn Forum ve Národním domě na pražských Vinohradech.

Vasily Vaganov, senior regional director for Russia-CIS and Eastern Europe, Veeam SoftwareVasily Vaganov, senior regional director for Russia-CIS and Eastern Europe, v úvodu popsal současný stav, kdy generujeme stále více dat a „hyper-kritických“ informací, jako jsou například data pacientů, zákazníků, údaje z oboru platebních karet, kontrolované exportní údaje, finanční záznamy a dušení vlastnictví. Informace a data, se kterými pracujeme, jsou klíčové pro digitální transformaci.

Pro většinu lidí nebude novinkou, že objem dat celosvětově se každé dva roky zdvojnásobuje. Během deseti let se tak zpadesátinásobí. Vaganov citoval data Gartneru, podle kterého se digitální ekonomika do roku 2020 zvětší na 1,36 bilionu dolarů, což bude klást stále nároky na dostupnost IT služeb, které společnosti poskytují svým zákazníkům a partnerům.

Data jsou tak „hyper-kritická“, dosahují „hyper-růstu“ napříč „hyper-rozšířenou“ infrastrukturou (více v rozhovoru s Vasiym Vaganovem), což podle Veeamu vyžaduje „hyper-dostupnost“. Společnost na to reaguje „inteligentním managementem dat“.

Martin Štětka, senior regionální manažer pro ČR, SR a Maďarsko, Veeam SoftwareNa slova o světě mimořádné dostupnosti navázal Martin Štětka, senior regionální manažer pro ČR, SR a Maďarsko. Shrnul, že na českém a slovenském trhu má Veeam Software přibližně 750 aktivních partnerů a 3 500 zákazníků od malých firem s několika virtuálními servery pro nadnárodní společnosti

Vzpomenul předchozí průmyslové revoluce a současnou čtvrtou - digitální revoluci, kdy „ti, kteří ji nevyužívají, umírají na nedostatek finančních a lidských zdrojů“.

Martin Štětka připomenul několik nedávných kauz, které prolétly médii: „Asi nikdo nebude chtít být vidět na titulcích novin v souvislosti s tím, že se mu ztratila nebo unikla data. Mít dostatečně chráněná dat dnes není nice to have, ale must have.“

Veeam On Forum 2018

Na druhou stranu chceme míst jistotu a spolehnout se na (digitální) systémy, které používáme na jakýchkoliv zařízeních, ať jsme kdekoliv.

Během posledních dvaceti let postupně přestalo platit v branži omílané klišé „zálohují jen srabi“, poté se začalo řešit, jestli kromě zálohování jsou organizace schopné data i obnovit, a nemusejí na tu obnovu čekat. Odsud jsme se dostali až k dnešní (hyper)dostupnosti, rekapituloval Štětka.

Co to znamená pro partnery?

Pokud jsou data permanentně dostupná, zabezpečená, dokážete je analyzovat a zjištění využívat pro byznys – jsou pro podnik extrémně důležitá.

Regionální tým společnosti Veaam SoftwareVeeam má vizi stát se „nejdůvěryhodnějším poskytovatelem řešení inteligentní správy dat a plnit očekávání světa, který vyžaduje mimořádně dostupná data“. Jak se to reálně odrazí v produtktovém portfoliu?

Společnost věří, že cesta k tomu je založená na pěti fázích: zálohování (backup and replication), agregrace (snaha zajistit služby a provoz z více systémů i mimo organizace), přehled (nástroje pro vhled a správu IT), orchestrace (umožňuje přesouvat data do míst, která jsou byznysově efektivní a optimálně využívají firemní zdroje) a automatizace (systémy dokážou samy rozhodovat, jak data přesouvat, zálohovat a obnovovat).

Proto Veeam staví „platformu mimořádné dostupnosti“, která funguje napříč fyzickým prostředím, privátními i veřejnými cloudy a edge/IoT.

David Chapa, senior director, product strategy, Veeam SoftwareDavid Chapa, senior director, product strategy, poté doplnil, že dostupnost je jedním z hlavních faktorů, které dnes rozhodují o nákupu IT. Obnovení (restore) souboru je snadné, ale obnova (recovery) aplikace vyžaduje dovednosti a jistotu organizace ve využívané systémy.

David Chapa také citoval závěry průzkumů IDC a Forresteru, podle nichž 14 % organizací updatuje své DR plány a dokumenty průběžně (protože to trvá tak dlouho), jenže už nestíhá validovat, jestli realita odpovídá dokumentaci. Jen 19 % organizací plně testuje své DR plány více než jednou ročně. Nezachycené změny a updaty jsou podle něj nejčastějšími technologickými překážkami úspěšné obnovy.

Na to Veeam reaguje mimo jiné možností dělat DevOps a DevSecOps na produkčních datech, aniž by byla ohrožena. Do nové verze proto přidává funkcionalitu DataLabs – izolovanou kopii produkčních dat pro testování a vývoj – jako součást Backup & Replication, potažmo produktu Veeam One (dostupnost pro AWS, záloha pro Office 365 a agenty pro Windows a Linux) pro monitoring a správu.

David Chapa, senior director, product strategy, Veeam Software

Kompletní platformu pro hyper-dostupnost pak kromě univerzálních API doplňuje Veeam Availability Orchestrator (VOA), který dovoluje nastavit failover plány včetně kroků pro ověření aplikací a nabytí důvěry, že obnova po havárii bude úspěšná. V kombinaci s DataLabs pak VOA umožňuje kupříkladu testovat záplaty nebo dělat bezpečnostní audity (na izolované replikované kopii produkčního prostředí).

Aby Veeam dokázal nabídnout platformu pro hyper-dostupnost, využije schopnosti storage a aplikačních partnerů.

Některé společnosti z partnerského ekosystému – Exagrid, HPE, Cisco a VMware – byly sponzory Veeam On Forum a prezentovaly zde také svá řešení a reference. V odpolední části následovaly případové studie, ukázky z praxe a po podvečerním koktejlu také nepracovní večerní párty.

 Veeam On Forum 2018 - výstavní část

Veeam On Forum 2018 - stánek Veeam Software

Channelworld_ozveny

Veeam On Forum 2018 - výstavní část II

Zdroj: ChannelWord

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili