Hlavní navigace

Synology má nabito na rok 2019

22. 11. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Společnost Synology uspořádala v Praze setkání, na němž prezentovala hlavní novinky ze svého portfolia, od čerstvě uvedené verze systému Disk Station Manager po nové meshové routery či dohledová řešení pro domácnosti.

Blok prezentací zahájil Jožo Orgonáš, slovenský cestovatel a provozovatel blogu #cestujemespolu, který se podělil o svou zkušenost s řešením problémů se správou desetitisíců multimediálních souborů pořízených během cest po celém světě.

Odpověď našel v NAS serveru DS216play, který mu umožnil konsolidovat všechny fotografie a videa na jednom místě a zároveň je snadno třídit a procházet pomocí nativních aplikací z ekosystému operačního systému Disk Station Manager (DSM).

Tichá revoluce v podobě DSM 7.0

O systému DSM následně hovořil produktový manažer Synology Lubomír Tomány, konkrétně o jeho nové verzi 7.0, kterou označil za „tichou revoluci“. Nový DSM přináší dvě zásadní novinky, přičemž tou první je přívětivější uživatelské prostředí CSM systému, jež má správce rychleji dovést k řešení případných problémů.

Uživatelé verze DSM 7.0 se mohou těšit také na snadnější ovládání díky podpoře hlasových asistentů Apple Siri, Amazon Alexa, Google Assistant a Tmall Genie. Administrátoři navíc dostanou k ruce také vylepšenou mobilní aplikaci DS Finder, která nově nabídne širší možnosti vzdálené správy NAS včetně monitorování stavu hardwaru nebo instalaci softwaru.

Druhou hlavní předností verze DSM 7.0 je pak posílené zabezpečení a spolehlivosti úložišť. Nová opatření mimo jiného zahrnují funkci predikce poruchy disků skrze analýzu telemetrických dat z NAS po celém světě. Systém tak dokáže s předstihem rozeznat náznaky poruchy a uživatel může replikovat data z potenciálně vadného disku dříve, než přestane fungovat.

Lubomír Tomány dále stručně představil novou řadu Synology UC300 Unified Storage NAS, která by se měla objevit na trhu počátkem roku 2019. Hlavním prodejním argumentem těchto podnikových modelů bude dvojice kontrolérů v uspořádání dual-active.

Jinými slovy, v případě kritického selhání ovládací jednotky (vyhoření procesoru, porucha základní desky apod.) bude připraven redundantní systém, který okamžitě převezme otěže, a zabrání tak výpadku a nedostupnosti dat.

Dalším tématem Tományho prezentace byla nová sada Active Backup Suite, jejímž cílem je poskytnout komplexní ochranu NAS a snadnou správu, efektivní zálohování a flexibilní obnovu dat. Tato sada bude nově dostupná zdarma ke všem pokročilým NAS z dílny Synology.

Centrální konzole pro administrátory umožní například nastavení zálohování pro různé části organizace, inkrementální zálohování a globální deduplikaci záloh napříč všemi platformami i jednotkami a široké možnosti v případné nutnosti obnovy dat.

Meshové routery a kamera ze starého telefonu

Druhou částí setkání provedl účastníky Igor Cejkovský, jenž představil portfolio řešení pro oblast chytrých domácností. Synology drží krok s dobou a vyvinulo bezdrátový router MR2200ac podle moderního konceptu meshových sítí.

Router zároveň disponuje podporou VLAN, balíčkem softwaru Threat Prevention a šifrováním podle standardu WPA3. Nový hardware navíc doplňují aplikace Wi-Fi Connect a balíček Safe Access, které nabídnou sadu nástrojů pro správu a zabezpečení domácích sítí.

Cejkovský dále představil novinky Synology v oblasti dohledových systémů, kde je patrná expanze směrem do spotřebitelského systému. Synology Surveillance Station pro centrální správu kamerových systémů bude nově dostupný všem uživatelům a navíc se rozroste.

Channelworld_ozveny

Jedním z nových nástrojů je možnost „recyklace“ starších telefonů a tabletů tím, že se promění v dohledová zařízení. Postačí je vybavit mobilní aplikací LiveCam, umístit do prostoru a domácí kamerový systém je připraven.

Pro samotný systém Surveillance Station je připravena také aplikace DS Cam, která uživatelům umožní sledovat dění ze všech kamer na telefonu nebo tabletu. Další velmi šikovnou funkcí DS Cam je možnost off-line instalace softwarových licencí do NAS, která nejsou – například z bezpečnostních důvodů – připojena k internetu.

DS Cam v tomto případě poslouží jako prostředník mezi internetem a izolovaným systémem, aniž bude ohrožena jeho integrita. Synology v neposlední řadě dále vybavilo Surveillance Station umělou inteligencí s funkcí Deep Video Analytics, jež přináší nové možnosti analýzy přenášeného nebo uloženého obsahu.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram