Hlavní navigace

Steve Brazier, Canalys: Tradiční segmenty IT klesají, musíme se přizpůsobovat

7. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Na hlavní analytické přednášky během Canalys Channels Forum 2016 v Barceloně, uvedl Steve Brazier, že výsledky řady technologických sektorů, z nichž řada je „srdcem byznysu“ resellerů, jsou zklamáním.

Svou keynote uvedl Steve Brazier, prezident a CEO společnosti Canalys, jak jinak statistikami. V prvním pololetí letošního roku v regionu EMEA klesaly tržby z prodeje storage o 5 % na 3,4 miliardy dolarů, serverů stejně tak na 6,6 miliardy serverů a prodeje PC se propadly o 12 % na 56 milionů kusů. Trh smartphonů v kusech sice v celé EMEA rostl o 7 %, ale jen díky rozvíjejícím se trhu, v západní Evropě totiž klesal.

„Tohle je tvrdá realita, se kterou se musíme vypořádat. Trh se mění. Jedinou příležitostí je se neustále přizpůsobovat,“ řekl Brazier a ukázal segmenty IT, které naopak za první pololetí rostou.

To, co bylo loni označováno za hype, je letos realitou, uvedl s odkazem na hyperkonvergovanou infrastrukturu rostoucí o 74 %. Flash rostl o více než 100 %, Wi-Fi o 8 % a bezpečnost přes 12 % na 4,5 miliardy dolarů. V bezpečnosti je největší zájem o ochranu obsahu (web, e-mail, šifrování).

Výzvy channel partnerů

Co představuje další konkurenci partnerskému prodeji? Zatímco v roce 2013 se čtvrtina serverů prodávala napřímo a zbytek přes kanál, v roce 2016 jich 40 % prodávají reselleři, ale 35 % je v public cloudu a čtvrtina dodaná přes MSP a privátní cloud.

Public cloud roste meziročně o více než 50 %. Jedničkou je jasně AWS (která je jedinou ziskovou součástí Amazonu) s 59% růstem, dvojkou MS Azure s 98 % růstem a trojkou Google s 89% růstem.

Canalys: hlavní hráči ve veřejném cloudu

Na druhou stranu v pozdější části své prezentace Brazier uvedl, že stále více SaaS vendorů bude nuceno se obracet na resellery, protože si nebudou moci dovolit obsluhovat zákazníky po celém světě sami.

Steve Brazier také varoval, že všichni velcí hráči se budou snažit uzamknout zákazníky uvnitř svého cloudu a uchránit si je. Amazon, Google a Microsoft se podle něj stávají v cloudu dostatečně velkými na to, aby už nemohli selhat. Nespoléhejte na to však - u Lehman Brothers by také nikdo nečekal jejich pád, dodal Brazier s odkazem na možné nepředstavitelné přírodní katastrofy, selhání energetických sítí či teroristické útoky, které mohou vyřadit datacentra z provozu.

Další postupně vznikající výzvou resellerů je a bude nedostatek technických odborníků. „Když jste 21letý nerd, chcete být kodér, developer, protože můžete vydělat nejvíc peněz,“ vysvětluje Brazier, co způsobuje nedostatek technických specialistů zaměřených na hardware.

Co naopak definuje úspěšné VAR? Z dodavatelů infrastruktury se stávají poskytovatelé správy datových center (kteří snižují svou závislost na výrobcích), dodává Brazier.

Konsolidace prospívá

Obrat evropských distributorů v prvním pololetí poprvé klesal o 1 %, přitom v západní Evropě byl pokles ještě výraznější. Brazier uvedl, že na poklesu distributorů se podepisuje i pokles prodeje zařízení Apple.

Steve Brazier dodal, že většina distributorů je spokojená s akvizicí Avnetu Tech Datou, protože jim ubyde na trhu jeden distributor, což sníží tlak na marže. A spokojení jsou podle Braziera i výrobci, protože jim to usnadňuje řízení distribuce.

Zpomalení Canalys pozoruje i u partnerů, i když jim pomáhá přesun do oblasti služeb. Channel titáni, jak analytici označují největší partnery na trhu, rostli v prvním pololetí o 4 %.

U výrobců pokračuje v posledních letech tlak na návratnost investic, ziskové oblasti, na pružnost. „Vidíme snižování počtu zaměstnanců, vidíme prodej odprodej aktiv se snahou vylepšit rozvahu, vidíme spin-offy a odprodej majetku a zjevně vidíme i mega-spojení,“ uvedl Steve Brazier s odkazem na Dell EMC.

Channelworld_ozveny

Přitom ale dodal, že rozdělení HP proběhlo výborně, odvedli v tomto velmi dobrou práci a jsou připraveni na další investice. Zatím je však podle něj brzo hodnotit, která ze strategií velkých hráčů je správná.

Zdroj: ChannelWorld 

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci