Hlavní navigace

Report: Synology 2015 Reseller Event ukázal novinky v softwaru i hardwaru

18. 9. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Společnost Synology uspořádala v ČR svou historicky první konferenci pro partnery, kde představila připravované novinky pro letošní a příští rok.

V pražském hotelu Yasmin přivítal resellery generální ředitel společnosti Synology Vic Shu. Ve stručnosti zmínil dosavadní úspěchy firmy, nepřímý prodej přes partnery ve více než 90 zemích a dceřiné společnosti ve Spojených státech, Velké Británii, Něměcku (zodpovědná za ČR), Francii a Číně.

Vic Shu uvedl, že společnost Synology vykazuje 60% meziroční růst. Jako nejdůležitější trendy současnosti zdůraznil mobilitu a cloud. S mobilitou souvisí velký počet zařízení, které lidé používají.  Z toho vyplývá potřeba centrálního úložiště kompatibilního s různými zařízeními a operačními systémy.

Poté již převzal slovo Lubomír Tomány, produktový manažer pro ČR a SR, který svou prezentaci novinek uvedl hlavními prioritami Synology: bezpečnější data, jednodušší sdílení.

Novinky pro domácí uživatele

V první části Tomány představil novinky pro domácí segment. DSM 5.1 beta doznal vylepšení designu, doplněny a vylepšeny byly aplikace pro sdílení, týmovou spolupráci a multimédia.

Lubomír Tomány, SynologyVerze 5.1 bude opět (po vynechání ve verzi 5.0) obsahovat pět nejhledanějších návodů pro zprovoznění cloudu a dalších nejčastěji využívaných funkcí. Uživatelé si budou moci vybrat mezi „touch-screen friendly“ menu a původním kontextovým menu. V prohlížečích Safari a Chrome navíc přibyla podpora statusových push notifikací. Nyní bude možné v DSM odkudkoliv vytvořit odkaz na sdílení souboru a nastavit dobu jeho platnosti.

Nová aplikace Note Station pro týmovou spolupráci funguje jako digitální poznámkový blok s možností vkládat text, fotografie, fotky a zvuky. Je dostupný přes web i mobilní aplikace pro iOS a Android.

Informace lze automaticky synchronizovat mezi uživateli (i mimo DSM) a zařízeními. Poznámky je možné spravovat podle štítků (tagů). Data jsou šifrována přes 256bitovovou AES šifru a k dispozici je také historie předchozích verzí poznámek.

Z dalších novinek Lubomír Tomány upozornil, že mobilní aplikace DS file nyní dovoluje otevření a úpravu dokumentů (pouze pro Android) a dokáže přehrávat multimédia. Pro uživatele, kteří uvítají synchronizaci kontaktů mezi iPhony či Android telefony je k dispozici aplikace CadDAV pro správu kontaktů v osobním cloudu.

Důraz na multimédia

Aplikace Video Station pro sledování filmů má v nové verzi přepracovanou úvodní stránku (zobrazuje nedávno shlédnuté či přidané filmy) a přináší nové možnosti zobrazení. Filtrování umožňí třídit filmy podle herců, žánrů a dalších vlastností. Metadata k filmům se stahují automaticky a nově se navíc zálohují.

Synology 2015 Reseller eventAplikace Audio Station pro správu a streamování hudební sbírky má vylepšené vyhledávání a nově umožní také hodnocení skladeb. Sdílení hudby pak funguje obdobně jako u Video Station.

Aplikace Photo Station nyní nabízí více možností přechodových efektu při prezentaci a umožňuje přidat hudbu přehrávanou na pozadí. Nově lze sdílet i jednotlivé fotografie. Mobilní aplikace DS photo+ kromě komentářů pak dovoluje i tagování osob.

Všechny nové aplikace byly optimalizovány pro desktopové a mobilní zobrazení.

Co uvítá firemní segment

Pro firemní uživatele DSM 5.1 beta přináší vylepšení v oblasti produktivity (např. Cloud Station a File Station), správy (CMS a další analytické nástroje), bezpečnosti a výkonu (přenosová rychlost, možnosti škálování), řekl Lubomír Tománi.

Nové Cloud Station podporuje Windows ACL, které dovoluje podrobně definovat oprávnění uživatelů. Mobilní DS klient této aplikace nově umožňuje synchronizovat pouze vybrané adresáře či soubory. Bezpečnost podpoří i to, že administrátor může vnutit každému uživateli zvláštní pravidla. Nový Cloud Station má být až třikrát rychlejší než předchozí generace.

Synology 2015 Reseller eventCloud Station lze (selektivně) synchronizovat nově se službami Microsoft OneDrive, box.com, hubiC (dříve byly k dispozici s Google Drive, DropBox a Baidu). Synchronizovat lze i šifrované složky přes SSL. Pro úsporu místa lze vypnout verzování.

Přes File Station umožňuje DS fungovat jako FTP/SFTP/WebDav server. U Proxy Serveru došlo ke zrychlení, jelikož dovoluje cachování dat stažených z internetu. Kromě whitelistů/blacklistů a vynucování dalších pravidel prohlížení webu může Proxy Server fungovat pouze v módu logování pro možnost zpětné kontroly.

Pro sledování využití úložiště byl vylepšen Storage Analyzer. Správa zálohování nově dovoluje pobočkám zálohovat do centrály i bez administrátorského účtu na zálohovacím NAS serveru centrály. Zálohovat lze nyní na SFR, Windows Azure a hicloud (dříve jen Amazon a HiDrive).

Pro kontinuální ochranu dat bude možné plánování LUN snapshotů, čímž je dosaženo pravidelné automatické ochrany dat virtuálních strojů. Dokáže až 256 iSCSI LUN snapshotů.

Bezpečnost především

Nová aplikace Security Advisor jako bezpečnostní poradce provádí kontrolu nastavení NAS serveru a snaží se odhalit slabá místa. Na základě zjištění doporučí určitá řešení. Kontroluje přitom různá nastavení pro domácí a firemní uživatele.

Zabezpečení přístupu na NAS podpoří i to, že administrátor může vynutit u všech uživatelů dvoustupňovou autentizaci. Dále lze na základě IP adres nastavit pravidla pro uživatele (resp. jejich skupiny). Např. při přístupu zvenčí mimo firmu bude mít uživatel omezený přístup k aplikacím/funkcím.

Synology také zavedlo certifikaci instalačních balíčků, které mají administrátorům pomoci rozlišit důvěryhodnost aplikací.

Nové služby podle síťového rozhraní dovolují rezervovat datový tok kritickým službám. Navíc lze datové sítě oddělit pro zvýšení bezpečnosti.

Novinky v hardwaru

V hardwaru Lubomír Tomány oznámil, že SSD cache nyní dovoluje zvolit jednu paměť např. jen pro čtení a druhou např. jen pro zápis. U high-availability je pak možné používat SSD cache pro čtení/zápis.

Synology 2015 Reseller eventDále představil čtyřšachtovou NAS Synology DS415+, které dostalo do vínku čtyřjádrový procesor Intel Atom 2,4 GHz, 2GB DDR3 RAM a dva gigabitové LAN porty s funkcí Failover. NAS server dokáže hardwarové šifrování AES-NI a je certifikován pro virtualizaci Citrix, VMware a Hyper-V.

Jako poslední oznámil vlajkovou loď Synology – kombinaci 1U výpočetní jednotky RC12015xs+ (Rack Controller) s čtyřjádrovým procesorem Intel Xeon,  až 32 GB RAM a až 1 PB dat a expanzního rack RXD1215sas, který může být osazen až 12x SAS HDD nebo SSD a nabízí úplnou HW redundanci. Obě zařízení se budou prodávat pouze dohromady.

DT24

Závěrem prezentace Lubomír Tomány vyhlasovat výherce dvou úložišť Synology DS415 a DS214 vč. dvou disků WD Red a kamery Axis. Poté přišlo na řadu občerstvení, diskuze a praktické ukázky.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AT Computers získalo kontrakt na Lenovo ISG v České republice
AT Computers získalo kontrakt na Lenovo ISG v České republice
Arrow Electronics je distributorem řešení Fortinet na Slovensku
Arrow Electronics je distributorem řešení Fortinet na Slovensku
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Jan Duda (PCV Computers): Pusťte ajťáky na drink
Jan Duda (PCV Computers): Pusťte ajťáky na drink
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci