Hlavní navigace

PCV Computers představilo partnerům Myslící dům

19. 5. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Na dopoledním partnerském setkání v Praze seznámilo PCV Computers resellery s projektem Myslící dům spolu s IP telefonním řešením Grandstream.

Partnerské školení zaměřené zejména na prezentaci projektu chytrých budov zahájil Jan Duda, jednatel PCV Computers. Po Českých Budějovicích, se setkání konalo v Praze a dále zamíří do Ostravy.

Jan Duda, PCV Computers„Když už je reseller u zákazníka, je chytrý dům ideální příležitost pro up-sell. Proto jsme přišli s myšlenkou chytrého domu postaveného na protokolu Z-Wave, který dovoluje, aby řešení bylo pro vás i zákazníka co nejsnadnější,“ uvedl Jan Duda.

Projektový manažer Lukáš Tuček poté představil samotnou technologii. Vzpomenul, že základy domácí automatizace položil Nikola Tesla roku 1898, když si patentoval dálkový ovladač. Na přelomu 20. století začaly vznikat první drátové systémy a roku 2005 vznikla aliance Z-Wave podporující bezdrátovou komunikaci zařízení.

První systémy domácí automatizace trpěly především náročnou instalací do existujících budov a komplikovaným napojením na zavedenou infrastrukturu. Byly uzavřené, budoucnost menších výrobců byla nejistá a cena kvůli unikátnosti výrobců vysoká, dodal Tuček.

Vývoj bezdrátových řešení

Lukáš Tuček, PCV ComputersNejběžnější, ale nezabezpečenou frekvencí je 433 MHz, které využívají např. garážové systémy. Lepší domácí systémy používané v DIY kitech (např. dálkový vypínač světel) pak komunikují na 868 MHz, ale jsou často proprietární, upozorňuje Lukáš Tuček.

Moderní protokol ZigBee má pak hlavní nevýhodu v tom, že běží na frekvenci 2,4 GHz, která je zarušená Wi-Fi připojeními. Tlačí se na něj protokol Z-Wave běžící na 868 MHz, který je certifikovaný a používá ho řada značek..

Z-Wave a jeho produkty

Protokol dokáže ovládat, monitorovat a číst statusy z aplikací v budovách. Technologie Z-Wave je nejrozšířenější a současně dostupná, vysvětlil hlavní výhody Lukáš Tuček. Přenosové rychlosti dosahují 100 kb/s, přenos je šifrovaný přes AES 128, podporuje IPv6 a MESH.

PCV Computers představilo partnerům Myslící dům

Technologie používá kontrolery (brány), přepínače a senzory. Kontrolery ovládají přepínače, ty pak reportují změnu stavu zpět. Senzory hlásí změny stavu hodnoty, které měří kontroler, a dokážou přímo ovládat přepínače. Také přepínače se mezi sebou dokážou ovládat. Pro uživatele jsou důležité dálkové ovladače, které vysílají příkazy kontrolerům a/nebo přepínačům.

Proč Z-Wave

Jde o standardizovanou technologii zastřešenou aliancí, do které se zapojuje přes 350 společností (vč. Honeywell, WD či Danfoss), a využívá ji přes 1 500 produktů. Nasazení je přitom podle Lukáše Tučka velmi jednoduché.

Myslící dům

Projekt vznikl jako „logická odpověď na to, co se děje na trhu“. Je o portál koncentrující vybrané produkty a znalosti týkající se inteligentních domů. Primárně je zaměřen na Z-Wave, ale doplňkově obsahuje i jednodušší produkty, dodal Tuček.

PCV chce přes portál nabídnout ucelené portfolio vybraných produktů pro kompletní instalaci. Reselleři mohou čerpat informace o nejnovějších produktech a dalších poznatky.

Registrovaní reselleři navíc získají možnost zápůjček předváděcích produktů a PCV Computers jim poskytne slevy a projektové ceny.

Co spojuje Grandstream a chytré domy?

Druhou obchodní část pak zastoupil Jan Duda, který představil značku Grandstream. Ta je jedním z největších výrobců VoIP telefonů a snad jediný výrobce VoIP telefonů s Androidem.

Podpora dveřníků 2N pak logicky navazuje na projekt Myslící dům. „Když použijete telefon Grandstream, tak se video z dveřníku přenese na obrazovku telefonu ještě dříve, než uživatel přijme hovor. To konkurence neumí,“ dodal Duda.

Praktická ukázka kamerového systému Grandstream

Novinky u Grandstreamu

PCV spustilo web www.grandstream.cz a postupně na něj doplňuje další produkty. Letos je naplánován větší počet roadshow na podporu značky u koncových zákazníků. Ty se PCV snaží informovat také o poskytování technické podpory v ČJ.

V produktech Grandstream uvedl nový videorekordér GVR3552, který je kompaktní, lze osadit dvěma disky a šestnácti kamerami. Novinkou je také řada ústředen UCM62xx s vyšším výkonem a nový DECT telefon DP720/730, který nahrazuje DP715.

Jan Duda také prozradil, že Grandstream se chce nově letos pustit do podnikových Wi-Fi kontrolerů a přístupových bodů.

Zákazníci PCV začali letos nakupovat dražší telefony, takže do dubna překonaly hodnotové prodeje Grandstreamu v ČR hodnotu z roku 2014. Velmi dobře se daří prodávat modely s OS Android, dodal Jan Duda.

Poté představil šíři portfolia kamerových systémů a rekordérů (NVR) včetně produktových novinek. Např. GVR3550 podporuje až 24 kamer (720p), přičemž licence jsou v ceně. Ve všech dohledových řešeních Grandstream je vestavěná analytika obrazu s možností zaslání upozornění.

Channelworld_ozveny

Po prezentaci si mohli účastníci prohlédnout vybrané produkty v živém zapojení přímo na místě.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně