Hlavní navigace

Obrazem: SUSE představilo českým partnerům změny v programu a nová řešení

10. 11. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: SUSE
Setkání v pražské Hurricane Factory se neslo ve znamení Linuxu a dalších řešení pro infrastrukturu postavených na otevřeném softwaru. Partneři se dozvěděli o novinkách v podpoře, seznámili se s novými produkty a závěrem si zalétali ve větrném tunelu.

Společnost SUSE uspořádala dne 2. 11. setkání v pražské Hurricane Factory, na kterém svým partnerům představila novinky podpoře a portfoliu. Úvodní prezentaci vedl Miroslav Kořen, který ji zahájil krátkým představením společnosti a jejího byznysu.

SUSE bylo založeno roku 1992 a v současnosti je součástí skupiny Micro Focus. Primárně se sice zabývá Linuxem, ale kromě toho se jeho portfolio orientuje i na segment softwarově definovaných úložišť a zahrnuje cloudovou platformu OpenStack i vlastní nástroj pro správu serverů SUSE Manager

SUSE je podle Kořena dvojkou na trhu za „konkurencí s červeným kloboukem“, ale ve vybraných sektorech vede, například v mainframeových systémech, kritické infrastruktuře, například v retailu, zdravotnictví, leteckém průmyslu, a obecně v prostředích, kde běží řešení od společnosti SAP.

Nové partnerské úrovně

SUSE prodává téměř výhradně nepřímo. Globálně pochází 90 % jejího byznysu přes partnery, ale v České republice je to dokonce čistých 100 %, což partnery činí zcela nepostradatelnými. V samotné podstatě partnerského programu se nyní sice nemění, ale proměnou prošly partnerské úrovně.

Vstupní úroveň Registered (dříve Silver) nemá žádné certifikace a partnerství je „zdarma“ s několika výhodami, například v podobě bezplatného testovacího softwaru a dalších zdrojů poskytovaných na portálu partner.suse.com. Ten rovněž prošel proměnou a dostal novou přehlednější podobu.

Vyšší úroveň Accredited (dříve Gold a Platinum) potřebuje jednoho akreditovaného inženýra a jednoho certifikovaného specialistu na prodej. SUSE těmto partnerům poskytuje technickou podpora 12 hodin denně 5 dní v týdnu a nabízí jim 10% rabaty za nově získané zákazníky

Nová nejvyšší úroveň Solution Partner pak vyžaduje dva certifikované inženýry, dva prodejní specialisty a business plan schválený ze strany SUSE. Tito partneři mají k dispozici technickou podporu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a zpětné rabaty u úložišť a cloudu ve výši 30 %.

SUSE není jen Linux, ale i infrastruktura

Po Kořenovi vystoupil Miroslav Zikmund s produktovou prezentací. Napřed hovořil o jedinečné spolupráci společností SUSE a SAP, která probíhá již 17 let a SUSE jako první vyvinulo operační systém pro databázi HANA, přičemž a dnes na systému SLES (SUSE Linux Enterprise Server) běží 95 % všech nasazení tohoto řešení.

Systém SLES se mimo jiného vyznačuje tím, že umožňuje „live patching“, tedy instalaci patchů za běhu systému. Zikmund to ilustroval na živém demu, kdy stáhl a nainstaloval opravu bezpečnostní slabiny v systému, zatímco samotný SAP bez přerušení úspěšně vygeneroval finanční report.

Ve druhé části své prezentace Zikmund věnoval novějším produktům z dílny SUSE. Napřed představil nástroj SUSE Manager pro komplexní správu fyzických, virtuálních i cloudových strojů s Linuxem. Toto řešení se vyznačuje tím, že s ním lze spravovat stroje běžící na Linuxu od SUSE, ale i na Red Hatu, což je něco, co „červená konkurence“ podle Zikmunda nemá.

Dalším tématem byl SUSE OpenStack Cloud pro pokročilejší zákazníky. Platforma OpenStack je určena pro všechny tři hlavní cloudové modely. V České republice je OpenStack zatím málo rozšířený, což Zikmund odůvodnil prudce rostoucím počtem komponentů, které je těžké nasadit.

SUSE tento problém řeší tím, že zákazníkům nedodává jednotlivé díly, ale hotový model, díky čemuž podle Zikmunda dosahuje nejrychlejší instalace za všech poskytovatelů.

Posledním tématem byla softwarově definovaná úložiště. Zikmund varoval, že objem dat roste o 40 % ročně, zatímco ceny úložišť klesají jen o 25 % ročně, což napíná rozpočty. Tradiční proprietární „krabice“ podle Zikmunda v této situaci nestačí, zatímco koncept softwarově definovaných úložišť ano.

Řešení SUSE Enterprise Storage běží na komoditním hardwaru a nabízí prakticky neomezenou škálovatelnost. Tento nástroj funguje na bázi otevřeného projektu Ceph a snaží se konkurovat proprietárním řešením v nižší a střední cenové hladině, nikoliv vysoce výkonným high-endovým produktům.

Channelworld_ozveny

Po ukončení oficiální části pak na partnery čekalo občerstvení, neformální diskuse a také simulace volného pádu ve větrném tunelu... ale na tu už se podívejte ve fotogalerii.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages