Hlavní navigace

Hubert Yoshida, Hitachi: IT již není o infrastruktuře, ale o aplikacích a uživatelích

14. 10. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Hitachi Information Forum 2015 se věnovalo analýze a správě dat i souboji cloudu s tradiční infrastrukturou.

Iva Kubelková a Filip Meluzín, country manager HDS v ČRDne 13. 10. se v pražském divadle La Fabrica uskutečnilo Hitachi Information Forum 2015, jehož programem provázela moderátorka Iva Kubelková. Účastníky uvítal Filip Meluzín, country manager HDS v ČR, poděkoval všem partnerům i hostům konference a předal slovo Hubertu Yoshidovi, CTO, Hitachi Data Systems.

Hubert Yoshida v úvodu citoval IDC, které tvrdí, že 90 % dalšího růstu přijde z technologií tzv. třetí platformy. Z největších IT inovací jmenoval cloud computing, velká data, pokročilou analytiku v reálném čase, mobilní zařízení, sociální sítě a internet věcí, který má do roku 2020 představovat 50 milionů připojených zařízení.

V rámci změn na trhu srovnal hotel Marriott s tržní kapitalizací přes 23 miliard dolarů a více než 1000 lidmi v IT a konkurenční Airbnb s tržní kapitalizací 13 miliard dolarů a pouze pěti lidmi v IT oddělení, přičemž zbytek běží v cloudu.

Hubert Yoshida, CTO, Hitachi Data SystemsTradičně bylo celé IT o infrastruktuře. Dnes je však primárně o aplikacích a uživatelích a náklady na infrastrukturu se omezují, uvedl Yoshida.

Amazon svou nabídkou cloudové IaaS v roce 2013 údajně nahradil výdaje do IT infrastruktury v hodnotě 13 miliard dolarů. Tento kus trhu „ukradl“ tradičním výrobcům hardwaru.

Poté Hubert Yoshida představil strategii HDS, která prostupuje třemi úrovněmi – začíná na softwarově definované infrastruktuře, na níž je postavená správa obsahu, kterou Hitachi řeší přes objektovou storage, a nad tím stojí informační inteligence, která umožňuje data agregovat, identifikovat a analyzovat.

Tomaž Kaštrun a projektový manažer Tine Papič z maloobchodního řetězce SparPoté slovo převzali IT manažer Tomaž Kaštrun a projektový manažer Tine Papič z maloobchodního řetězce Spar.  Ve své prezentaci představili celkovou strategii společnosti používající SAP HANA, která běží na Hitachi Unified Compute Platrom, a přiblížili zkušenosti s migrací z předchozího systému Oracle a Business Warehouse systému. HANA pomáhá společnosti v transformaci na real-time retail, pohání B2C platformu, B2E platformu, věrnostní systémy a další součástí byznysu Sparu.

Jürgen Kaiser, partner alliance manager DACH v Brocade následně shrnul hlavní trendy v oblasti storage, které podporují potřebu dedikovaných síťových zdrojů. Vysvětlil důležitost networkingu uvnitř konvergovaných platforem a přiblížil, jak na nich Brocade spolupracuje s Hitachi.

Petr Suchánek, key accout manager ve společnosti DataSpring, shrnul výhody zálohovacích řešení Commvault, které využívá ve svém datacentru pro zálohování jako službu.

Zájem o službu „backup as a service“ na českém trhu podle slove Petra Suchánka stále roste. DataSpring ji nabízí jako kompletní cloudové řešení včetně licencí, hardwaru, provozu a garantovaného SLA.

Petr Suchánek, key accout manager ve společnosti DataSpringDataSpring dokáže zálohovat fyzické i virtuální prostředí, soubory i aplikace a koncové stanice.

Z výhod řešení Commvault Simpana Petr Suchánek zdůraznil, že zálohování všech kategorií běží na stejné platformě a se stejnými nástroji pro monitoring a správu.

Suchánek také prezentoval, v jakých provozních modelech lze zálohování poskytovat. Jednak může jít o zálohování v rámci datového centra, lokální zálohování provozované z datacentra (záloha je on-site, zálohovací řešení běží v cloudu), zálohování ze zákazníkova datacentra do datového centra DataSpringu a o hybridní model.

Channelworld_ozveny

Proč o tuto službu roste zájem? Petr Suchánek jako hlavní argumenty uvedl přesun z kapitálových výdajů na provozní, pružnost celého řešení, transparentní licencování a hlavně TCO, které bývají v porovnání s on-premise nasazením nižší o 20 až 50 %.

V rámci dalšího programu konference účastníky čekala prezentace SAP HANA běžící na Hitachi UCP, prezentace strategie přechodu na SAP HANA, ukázka nasazení platformy Hitachi v Kodani, prezentace výsledků analýzy výkonnosti diskových systémů Hitachi, přednáška o důvěryhodných elektronických archivech nebo softwarově definovaných datacentrech.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Radim Klabal posiluje ComSource v nové pozici delivery director
Radim Klabal posiluje ComSource v nové pozici delivery director
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
IDC: Samsung opět v čele, globální trh chytrých telefonů vyrostl o 7,8 %
IDC: Samsung opět v čele, globální trh chytrých telefonů vyrostl o 7,8 %
Mastercard: Polovina Čechů se stala terčem kyberpodvodníků
Mastercard: Polovina Čechů se stala terčem kyberpodvodníků