Hlavní navigace

Fotoreportáž: Havajský SecNet školil partnery v komplexním pohledu na bezpečnost a sítě

31. 5. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Channelworld
Na havajský zážitek lákala tentokrát DNS své partnery na 12. ročník odborného setkání SecNet.

„S DNS jako na Havaji“ se mohli partneři DNS cítit na letošním setkání SecNet 2017 v hotelu Port u Máchova jezera. Tradiční akci zaměřenou na novinky v oblasti infrastruktury a bezpečnosti doplnil relaxačně-sportovní, zábavný program.

Po osobním přivítání šéfem divize Infrastruktura Alešem Perneckým se přes videokonferenci slova ujal generální ředitel Petr Kuliš, který představil „novou DNS“ letos slavící 20 let na českém trhu. Tou „novou“ myslel řadu nových loňských projektů – akvizici části Servodat, uzavření nových kontraktů na značky jako Commvault a Fujitsu, integraci smluv Dell a EMC nebo plnění tržiště Cloud Marketplace novými službami. Z letošních projektů zmínil pokračování rozvoje tržiště, které se má kromě cloudu rozšířit o oblast IoT.

Aleš Pernecký, šéf divize Infrastruktura, DNSPoté poděkoval partnerům za důvěru a s přáním „aloha“ předal slovo zpět Aleši Perneckému, který shrnul aktuální šíři portfolia své divize Infrastruktura. Uvedl, že fiskální rok 2017 patřil k nejlepším za poslední čtyři roky. Měřítkem obratu se top třemi značkami divize staly Huawei, Check Point a Fortinet, které dělají 80 % obratu divize a i proto si zaslouží dedikované týmy s prodejní i technickou podporou. Další značky Thales, Radware, ForcePoint, Gemalto či HID podpůrné týmy sdílejí.

Ve spolupráci se sesterským eD system Czech registruje DNS enormní nárůst obratu v produktech Huawei. Aleš Pernecký však dodal, že všechny výrobce v nabídce považuje za značky s velkým růstovým potenciálem. Ve všech hlavních značkách pak DNS drží a doplňuje certifikace a rozšiřuje technologie pro školicí prostory a testování.

Daniela Veverková z divize Storage, DNSDaniela Veverková poté představila tým divize Storage a distribuované značky Fujitsu, Commvault a Hitachi. Divizi Software a řešení představil Tomáš Tampier, jenž jako přidanou hodnotu uvedl hlavně schopnost integrovat nabídky Microsoftu, Veeamu, VMwaru a dalších výrobců a připravovat kombinovaná řešení včetně on-premise a cloudu. V aplikačních řešeních vypíchl projektové řízení, vytěžování dokumentů či ERP a upozornil na přehled cloudových řešení na www.marketplace.dns.cz.

Zbyněk Houska, divize Dell EMC, DNSVýzvu a příležitost v podobě spolupráce s Dell EMC si pro účastníky připravil Jiří Dobeš, šéf této divize. Jeho kolega Zbyněk Houska poté shrnul pohledu Dell EMC na aktuální situaci – zatímco v minulých patnácti letech bylo IT svět sám pro sebe, dnes se vše točí kolem byznysu, kterému musí IT sloužit. Zatímco dříve data, která nebyla v relačních databázích, jako by neexistovala, dnes se využívají nestrukturovaná velká data dostupná kdekoliv v internetu a postupně i IoT, uvedl Houska.

Dodal, že v posledních 15 letech šly investice zejména do transformace IT infrastruktury s cílem podporovat tradiční aplikace, avšak v dalších letech je potřeba hledat rozpočty, které pomohou digitální transformaci byznysu a využití nativních cloudových aplikací.

Následně Ondřej Šťáhlavský z Fortinetu podtrhl rostoucí význam bezpečnosti v souvislosti s prudce se zvyšujícím množstvím připojených, ale nechráněných zařízení. „Pro síťaře je důležitá funkčnost, pro bezpečáka je důležitá bezpečnost. To je schizofrenie dnešní doby,“ uvedl Šťáhlavský a dodal, že konflikt vzniká mezi potřebou fungovat, resp. vydělávat peníze a zajišťovat bezpečnost.

Ondřej Šťáhlavský. FortinetZmínil také nejčastější neošetřené vektory útoků – z vnitřní sítě, konektivitní sítě (nejen 3G a satelit) a samozřejmě z jakýchkoliv zařízení, která se připojují k různým segmentům sítě.

Přiblížil koncept Fortinet Security Fabric, které má představovat ucelenější pohled na řešení bezpečnosti. Partnerům také vysvětlil, že by k zákazníkům měli přistupovat komplexně a nejprve pomoci nastavit bezpečnostní procesy, vytvořit segmentaci sítě.

K diskuzi o tom, zda společnost „podsekává“ na trhu ceny Ondřej Štáhlavský uvedl, že díky vývoji vlastních specializovaných čipů má Fortinet nižší vstupy a dokáže tak při zachování stejné marže nabídnout lepší ceny.

Aktuální hrozbě ransomwaru #WannaCry, který využívá starší zranitelnost protokolu Microsoft SMB a během několika dní nakazil přes 250 tisíc počítačů, se věnoval Petr KadrmasCheck Pointu. Podle průzkumů se 40 % zákazníků někdy setkalo s ransomwarem a 70 % zasažených zaplatilo. Podle odhadů FBI oběti tohoto malwaru loni vydaly vyděračům miliardu dolarů.

Petr Kadrmas, Check Point SoftwareLetos Check Point očekává vstup ransomwaru na další platformy (mobily), hlubší průniky na úroveň záloh, výpalné v podobě infikace dalších obětí nebo ransomware jako službu se „zákaznickou podporou“.

Check Point na obranu před touto hrozbou uvedl nový modul Anti Ransomware, který funguje na základě behaviorální analýzy. Při vypnutí ostatních anti-malware technologií dokázal během šesti měsíců při 200 vzorcích denně odolávat 99,3 % variantám ransomwaru. Kromě izolace nákazy umožní obnovit zašifrované soubory z vlastní zálohy.

David Zeman z divize IBM v DNSDavid Zeman z divize IBM v DNS závěrem shrnul, že kromě předního postavení v řadě bezpečnostních oblastí, je výhodou IBM přístupnost k integraci s řešeními jiných dodavatelů. Doplnil také, že partneři IBM dosahují nejvyšší profitability.

A co čekalo účastníky poté? Sluníčko s letmou oblačností, teplota vzduchu 28° C, teplota vody 34° C… sice pouze ve welness, ale přeci jen blízko tomu, jak by se mohli cítit na Havaji. Tam by se jim ale nepovedlo si během jednoho dne užít lidský fotbálek, bungee running, střelbu z praku, basketbal, tenis, nohejbal, plážový volejbal, stolní tenis nebo bowling.

Channelworld_ozveny

Po skončení sportovních aktivit a důkladném odpočinku už byl pro partnery připravený na večer sál, kde si mohli vychutnat grilované speciality.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line