Hlavní navigace

Fotoreport: Servery a střelnice s Asbisem

4. 10. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Podzimní partnerské setkání společnosti Asbis CZ se točilo především okolo serverových řešení postavených na procesorech AMD. Po prezentacích značek z portfolia distributora následoval akční program pod zamračenou oblohou.

Společnost Asbis CZ uspořádala setkání AMD Epyc Day, na kterém seznámila své partnery s novinkami (nejen) v serverových řešeních. Na zhruba 40 účastníků čekal blok přednášek následovaný velmi akční zábavou.

Úvodní slovo měl generální ředitel českého Asbisu Petr Dupák, který po přivítání naservíroval některá důležitá čísla distributora. Uvedl, že Asbis sdružuje 190 vendorů a působí v 28 zemích, přičemž se soustředí zejména na region střední a východní Evropy.

Petr Dupák, Asbis

Dále zmínil, že z hlediska produktové struktury se Asbis soustředí na spotřebitelské produkty, PC a PC komponenty. Neopomněl zmínit, že v regionu EMEA je distributor jedničkou v prodeji procesorů a významným hráčem na poli prodeje pevných disků.

Nechci srovnávat s Intelem, ale...

Poté se ujal slova Michal Sztemon ze společnosti AMD, hlavního partnera setkání. Ten nejprve seznámil účastníky se situací na trhu, kdy poukázal zejména na stoupající požadavky zákazníků na bezpečnost a integritu dat. Svá tvrzení podpořil statistikami AMD.

Velkou část své prezentace věnoval představení nové procesorové řady AMD Epyc 7002, již označil jako nový standard pro moderní datacentra. Účastníky upozornil zejména na novou architekturu AMD Infinity a pokročilejší bezpečnostní funkce.

Sztemon se neubránil srovnání procesorů s konkurencí, kdy vyzdvihl zejména fakt, že AMD dosáhlo 2,2násobného generačního růstu výkonu při srovnatelné spotřebě. Dodal také, že druhá generace architektury procesorů je vyráběna 7nm procesem.

Asbis pomůže od začátku do konce

Poté krátce vystoupil Radu Dinu, business development manager Asbisu pro AMD, jenž ve stručnosti představil spolupráci AMD s Asbisem na úrovni prodeje, podpory, certifikací a dalších služeb. Upozornil i na výraznou slevu procesorů Epyc první generace.

Radu Dinu, Asbis

Radu Dinu pokračoval v prezentaci po dopoledním coffee breaku, kdy blíže představil vlastnosti jednotlivých generací serverových procesorů AMD a do detailů rozebral technické parametry aktuálně nabízených rackových řešení Gigabyte.

Až sedmiletá záruka od Asusu

Petr Přibyl jménem společnosti Asus přiblížil AMD portfolio značky a upozornil na více než 130 prvenství těchto serverů v testech. Uvedl rovněž novinky u platformy RS500A-E10, jež je vhodná například pro virtualizace či softwarově-definovaná úložiště.

Tato řada nabízí funkci Thermal Radar pro interní a externí monitoring teplot, jež dle Přibyla umožňuje dynamickou změnu otáček ventilátoru a snižuje spotřebu energie ventilátorů až o pětinu. Zmínil i proces přesunu z platformy AMD Naples na Rome.

Přibyl vyzdvihl, že Asus poskytuje v České republice na AMD servery standardní tříletou záruku s možností prodloužení až na sedm let. Po celou dobu záruky výrobce nabízí možnost expresní výměny a připomněl, že servis se nachází v Ostravě.

Padají ceny pamětí, něco si přejte!

Za společnost Kingston vystoupil její business development manager Marcin Gaczor, který hned v úvodu nabídl širší pohled na aktuální situaci. Dobrou zprávou podle něj je, že průměrná cena serverové paměti v 1H19 klesla z 320 dolarů na 120 dolarů.

Upozornil však na nízké skladové zásoby v oblasti semiconductorů, které způsobily zákulisní politické boje mezi Japonskem a Jižní Koreou. Důsledky těchto problémů podle Gaczora pocítí Kingston zhruba do konce roku.

Marcin Gaczor, Kingston

Na základě vývoje trhu RAM uvedl, že Kingston očekává do poloviny roku 2020 převis nabídky nad poptávkou, který by měl udržovat ceny na stávající úrovni. Na závěr si pro účastníky připravil krátké pojednání o tom, jak dosáhnout optimálního výkonu na SSD.

Supermicro a Tyan jako dezert

Po obědě se představil Tomasz Mieszkowski s technickou prezentací zaměřenou na značku Supermicro, během níž účastníkům představil průřez jejím portfoliem a také vlastnosti nadcházející třetí generace procesorů AMD Epyc.

Na závěr se ještě jednou vrátil Radu Dinu, aby doplnil přehled značek serverů s procesory AMD o Tyan. V prezentaci partnerům představil systémy a platformy Tyanu a produktovou roadmapu pro závěr letošního roku. Tím byla oficiální část programu u konce.

„Laufy vždycky dopředu, jo?“

Následoval hromadný přesun na střelnici Vráž, kde na partnery čekal akční pětiboj. Po rychlém proškolení od vedoucího instruktora, jež by se dalo shrnout slovy „miřte s tím vždycky dopředu a pivo si dejte až potom“, se účastníci rozdělili do skupin a mohlo se začít.

AMD Epyc Day

Na dvou stanovištích se střílelo z brokovnice na letící (a v jednom případě poskakující) holuby, na dalším byla připravena malorážka a pohyblivý terč s divočákem, čtvrté nabídlo laserovou biatlonovou pušku a na posledním si účastníci mohli vyzkoušet hod sekerou.

Channelworld_ozveny

Po sečtení výsledků ze všech stanovišť následovalo vyhlášení vítězů: v kategorii mužů nejlépe střílel David Růžička a v kategorii žen měla nejlepší mušku Ivana Dušenková. Zbytek setkání už se pak nesl v duchu posezení nad pivem a dobrot z grilu.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti