Hlavní navigace

Fotoreport: IBM CAMSS Day prověřila partnery v oblastech analýzy, cloudu a bezpečnosti

2. 12. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Partneři společností IBM a Avnet se v listopadu zřejmě dosti podivili, když jim v e-mailu přistála zpráva od „katedry IBM Software“ o hrozícím ukončení studia teorie a praxe softwarových technologií.

„Jelikož jste opakovaně nesplnil studijní minimum oboru ‚Informační trendy budoucnosti‘ se specializací‚ Teorie a praxe IBM Software technologií‘, dovolujeme si Vás informovat, že pokud tak neučiníte v posledním vyhlášeném termínu, bude Vaše studium ukončeno,“ s touto přátelskou výhružkou zval Avnet své partnery na podzimní IBM CAMSS Day.

Jak zkratka v názvu částečně napovídá, nutnou podmínkou bylo „doplnění zápočtů“ z hlavních oblastí působení IBM – cloudu, analytiky a bezpečnosti (Security). Kurzy mohli zájemci absolvovat ve „zrychleném řízení“ na setkání, které se uskutečnilo 25. 11. v budově VŠEM v Praze.

"Major Sadílek" Filip Pavlíček, AvnetV případě nesplnění zápočtů na místě pohrozil „major Sadílek“ Filip Pavlíček, že bude nucen informovat místní Vojenskou správu, z čehož vyplyne „brzký nástup na základní vojenskou službu“. Srozumění partneři se zúčastnili dvou teoretických přednášek a rozdělení do skupin pak absolvovali troje cvičení.

V úvodní přednášce „profesor“ Michal Gürtner IBM vysvětlil integraci mezi úložištěm a analytickými aplikacemi pro velká data a vše zastřešující governance, jejíž součástí je také bezpečnost. Kromě governance se Gürtner zaměřil na výběr vhodného úložiště a na část efektivního získávání dat pro aplikační využití.

Michal Gürtner z IBMSoustředil se zejména na federační koncept a technologii IBM Netezza, běžící v PowerData Systemech, která se například dokáže dotázat do dalších úložišť a získat požadovaná data.

Banky často vytahují změny z databáze nějakým triggerem, což je velmi náročné na výpočetní zdroje databázového serveru, uvedl Michal Gürtner. Na demo příkladu ukázal, jak IBM dokáže získávat data efektivněji. Replikační agent pro velká data vyhledává v logu změny či nové záznamy a v případě jejich nalezení je z databáze zašle do cloudu (Hadoopu), kde se nad nimi dají dělat vlastní analýzy (např. v IBM BigInsights - BigSheets).

Irena Jančaříková z IBM kontroluje zadání„Doc.“ Irena Jančaříková z IBM se na praktickém cvičení se „studenty“ podívala, proč se útočníci spíše než na síť soustředí na notebooky uživatelů, a vysvětlila, jak přes ně pak dokážou proniknout do sítě organizace. Na stejném scénáři pak ukázala, jak IBM Apex chrání při jednotlivých krocích útoku od reportování zranitelností v systému, ochrany přihlašovacích údajů, přes zabráněním spuštění, případně detekci malwaru, kontrolu chování aplikací až po blokování závadné komunikace.

Účastníci si mohli v prostředí Trusteer Management Application vyzkoušet možnosti správy a zkusili si nastavit různé bezpečnostní politiky. Inu, jak říká „major Sadílek“ bezpečnost a kázeň především! Po úspěšném složení testu si „studenti“ z každé zkoušky kromě zápočtu odnesli malou láhev na oslavu.

Darina Fedorová a Ondřej Szekely z IBMDruhé družstvo mezitím podstoupilo cvičení „prof.“ Ondřeje Szekelyho a „doc.“ Dariny FedorovéIBM na dolování dat s využitím nástroje SPSS. Szekely srovnal použití programu Statistics, který slouží k testování hypotéz, s Modelerem, v němž na praktickém příkladu účastníkům ukázal, jak vytvořit testovací model. Pro urychlení výpočtu předvedl napojení do IBM Netezza v cloudu.

Partneři si pak sami vyzkoušeli modelaci predikce odchodu zákazníků ke konkurenci a analýzu nákupního košíku.

Ondřej Plevka z IBM ukazuje ovládání dronu přes aplikaci postavenou na IBM BlueMixPo obědě, jehož standard vysoce převyšoval úroveň školní kantýny, se „profesor“ Ondřej Plevka z IBM postaral o teoretickou i praktickou přípravu pro „souboj bojových robotů“ z cloudové platformy.

Konkrétně šlo o představení prostředí IBM BlueMix s možností rychlého vývoje aplikace pro komunikaci s dálkově ovládaným dronem, a to bez potřeby znalosti kódu.

Channelworld_ozveny

Ctibor Duda, IBMCelodenní cvičení zakončil „profesor“ Ctibor Duda, který se věnoval bezpečnosti, konkrétně IBM BigFix pro správu a zabezpečení koncových bodů. Oproti řešení Apex, které má chránit zranitelnostmi nultého dne, má BigFix pomáhat rychle aplikovat záplaty. Kromě ukázky distribuce patchů a testování, zda jsou stanice a servery v souladu s bezpečnostními politikami, si Ctibor Duda připravil demonstraci napadení stanice uživatele a ukradení dat.

Zdroj: ChannelWorld, Avnet

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024