Hlavní navigace

Fotoreport: eD World 2018 aneb chytrá auta a supersíla v technologiích

4. 10. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Stovky zástupců partnerů distributora eD system se vydaly do Prahy na tradiční podzimní konferenci eD World, která se jako obvykle konala v hotelu Clarion Congress ve Vysočanech. ChannelWorld byl jako exkluzivní mediální partner samozřejmě u toho.

Příchod podzimu s sebou již tradičně přináší konferenci eD World pořádanou distributorem eD system. Letošní ročník se konal dne 25. 9. 2018 v pražském hotelu Clarion Congress, a nabídl celodenní program nabitý prezentacemi.

Konference s podtitulem Supersíla v technologiích tentokrát kladla důraz na zobrazovací technologie. Velký prostor s vlastními sály například dostaly společnosti Epson a Optoma, které toho využily k prezentaci svých high-endových projektorů.

Setkání zahájil úvodním slovem marketingový ředitel Šimon Churý společně s moderátorkou Hanou Reinders Mašlíkovou. Vzápětí začaly tři souběžné bloky produktových prezentací, které kromě přestávek na kávu a oběda běžely až do odpoledních hodin.

eD World 2018

Autonomním vozidlům brání hlavně legislativa

Každý eD World má zvláštního hosta a letošním řečníkem byl Edgar Martinez Granada, šéf oddělení výzkumu a vývoje ve společnosti Valeo. Tématem jeho přednášky byla autonomní vozidla, technologie, které umoňují jejich nasazení do běžného provozu, a potíže, které tomu naopak brání.

Martinez dal nástup autonomních vozidel do souvislosti s dalšími trendy, konkrétně vzestupem elektromobilů, pokročilejší konektivity a cloudových technologií. Souhra těchto trendů ostatně není nepodobná souhře konkrétních technologií v samotných autech.

Oblast autonomních vozidel již má standardizované úrovně – od nuly, kdy autonobil v tomto ohledu nemá žádné funkce, až po pětku, kdy už naopak nemá ani volant. Martinez dodává, že ačkoliv výrobci doufají v revoluci a rychlý posun kupředu, realita je složitější.

eD World 2018

Poté představil konkrétní technologie strojového vidění nasazované v automobilech. Vzhledem k tomu, že každý senzor má své výhody i slabiny, musí autonomní auta kombinovat několik typů čidel včetně kamer, infračerveného vidění, radaru, sonaru nebo lidaru.

Martinez se zastavil u konceptu lidaru, což je řešení využívající rotující laserový paprsek k mapování okolí, a ukázal video z testování konkrétního modelu vyvíjeného společností Valeo. Dále pak demonstroval, jak kombinací více senzorů vzniká mapa okolí vozidla s vektory pohybu objektů.

Pokud jde o vzdálenější budoucnost, Martinez nevidí hlavní překážky v technologiích, nýbrž v legislativě, otázce zodpovědnosti a chybějícím právní rámci. Evropské automobilky, které dosud  testovaly spíše v USA, však už podnikají první krůčky i na půdě EU.

Letem světem z prezentací...

Jaroslav Petráš ze společnosti Intel nechodil kolem horké kaše a začal aktuální situací v oblasti dostupnosti procesorů. Některé modely procesorů podle Petráše vlivem zpoždění výroby jednoduše nebudou k dispozici a partneři budou muset hledat alternativy.

To nic nemění na faktu, že počátkem října přijde na trh 9. generace procesorů Intel Core, kterou v listopadu doplní řada X-Series včetně nejvyšších modelů i9. Na první kvartálu 2019 pak Intel chystá kompletní refresh portfolia včetně nižší řady Pentium.

eD World 2018

Zbytek prezentace pak Petráš věnoval výhodám technologie Intel Optane, jež je dostupná ve variantách Memory a SSD. V prvním případě nabízí několik možností zrychlení výkonu počítačové sestavy skrze posílení pevného disku nebo RAM, ve druhé pak jako velmi rychlé SSD.

Lenovo vyzývá partnery ke spolupráci

Jaroslav Rakušan ze společnosti Lenovo zahájil svou prezentaci shrnutím obchodního modelu, který stojí výhradně na nepřímém prodeji skrze distributory a partnery a přímé podpoře všech článků dodavatelského řetězce i samotných koncových zákazníků.

Lenovo se snaží pomáhat partnerům skrze aktivní cenotvorbu, projektové ceny při registraci dealů a další nástroje a formy podpory včetně účasti na partnery pořádaných akcích. Rakušan vyzval účastníky, ať se neváhají ozvat. Pro začátek spolpráce postačí registrace na partnerském portálu.

eD World 2018

Druhá část prezentace pak patřila produktům v B2B řadě koncových zařízení ThinkPad. Rakušan ukázal kompletní přehled současných modelů v čele s nejvyššími modely X1 Carbon, X1 Yoga a T480s. Zmínil také nový systém dokování vyšších modelů a nové metody zabezpečení.

Lynx má nabito na vánoční sezónu

Michal Útrata, který je v eD system zodpovědný za značku Lynx, představil svůj tým a produktové portfolio zahrnující kancelářské počítače Lynx Office, pokladní systémy Lynx Sell, kabelová řešení Lynx Make a samozřejmě také herní sestavy Lynx Grunex.

Jak už bylo řečeno, na trhu bude nedostatek procesorů Intel, zejména nižších řad Pentium a Celeron. Lynx na to bude reagovat poměrně výrazným posunem směrem k procesorům značky AMD. Útrata v tomto ohledu důrazně nabádá partnery, aby nakupovali procesory do zásoby.

eD World 2018

Velkou část prezentace pak Útrata věnoval aktivitám Lynxu v herní oblasti. Mimo jiného zmínil spolupráci s e-sportovním týmem Eclot, na základě které vznikla stejnojmenná herní sestava, a nalákal partnery na nové sestavy Grunex 2019, které budou k dispozici pro vánoční sezónu.

Desítky stánků ve výstavní sekci

Kromě bohaté nabídky prezentací měli účastníci možnost navštívit výstavní sál, kde na ně čekalo zhruba padesát stánků jednotlivých vendorů. Zde si mohli partneři naživo prohlédnout a vyzkoušet produktové novinky, v klidu si pohovořit se zástupci výrobců, případně si něco zahrát.

Herní segment byl zastoupený – jak jinak – na velkém stánku značky Lynx, ale coby způsob prezentace svých monitorů či výkonných sestav jej využily také společnosti Samsung, Nvidia nebo Asus, který si dokonce přichystal koutek s virtuální realitou.

eD World 2018

Výrazný prostor dostaly značky mobilních zařízení soustředěné do „mobility zóny“ uprostřed sálu, kde byly k vidění produkty od Meizu nebo RugGear, čerstvé novinky v portfoliu distributora. Hned vedle měla svou vlastní zónu značka Xiaomi, aktuální čtyřka na globálním trhu chytrých telefonů.

Channelworld_ozveny

Celodenní program vyvrcholil slosování tradičně bohaté tomboly. Na vybrané partnery pak čekala odměna v podobě večerní VIP party v budově Mercedes Forum Praha na Chodově, ale o té si povíme v samostatném článku.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double