Hlavní navigace

Fotoreport: Asbis školil partnery ve stavění serverů

17. 11. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Asbis CZ uspořádal ve spolupráci s partnerskými výrobci další ročník odborného semináře v oblasti stavění serverů – BYOS 2014.

Seminář Build Your Own Server (BYOS) pořádá Asbis CZ každoročně. Přes třicet partnerů přivítala v prostorách hotelu Park Holiday v Praze – Benicích vedoucí marketingu společnosti Asbis CZ Kateřina Vymazalová.

Shrnula naplánovaný program a předala slovo Lukáši Vachovi, který ukázal, co je nového v 3. generaci serverových procesorů Intel Xeon E5. V září uvedené čipy mají až 18 fyzických jader a podporují pouze DDR4 paměti s taktem až 2 133 MHz. Nové RAM při uvedení procesorů nebyly téměř dostupné, naštěstí se již situace změnila a dodává je většina výrobců.

Servery na platformě Intel nyní podporují SSD disky na protokolu PCIe 3.0, což znamená rychlejší přenosy dat než u řadičů SATA. Všechny nové servery mají více slotů na disky, více PCIe slotů a podporují SSD s kapacitou až 2 TB.

Lukáš Vach představil celou rodinu dostupných i postupně uváděných procesorů a srovnal výkon starší a nové generace. V oblasti AVX (vektorových instrukcí) mají nové procesory poskytovat až o 70 % vyšší výkon a v oblasti úspor nyní procesor řídí spotřebu energie na úrovni jednotlivých jader.

Lukáš Vach, Asbis CZPoté Lukáš Vach přiblížil plány uvedení nových modelů a variant serverových pevných desek, šasi a systémů Intel.

Zmínil také Intel Storage System JBOD2000, který se k serveru připojuje přes miniSAS, a zákazníkovi tak dovoluje snadno rozšířit storage o dalších až 12 disků.

Slovo poté převzal Wojciech Bosek ze společnosti Intel, který představil roadmapu SSD Intel řad Data center a Professional. V řadě pro datacentra Intel nabízí tři kategorie až 2TB 2,5“ SSD dělených podle jejich odolnosti v počtu zápisů.

V rodině DC Intel garantuje u nejvyšší řady životnost deset přepisů kapacity disku za den po dobu pěti let. U střední řady maximální garantovaná výdrž činí tři přepisy kapacity disku denně.

Po přestávce hovořil Marcin Gaczor z Kingston Technology, který připomenul, že společnost vyrostla na korporátním segmentu a není zdaleka značkou pouze pro consumer. Pod názvem Kingston firma funguje již přes 20 let. Upozornil, že meziročně společnost navýšila obrat ze 4 na 7 miliard dolarů.

Portfoliem se Kingston zaměřuje na mainstreamové produkty a všechny paměti vyrábí s doživotní zárukou. Každá serverová paměť Kingston je po výrobě testována 24 hodin v kuse při teplotě 100° C. Serverová nabídka je podle něj stabilní a nestane se proto např., že by po půlročním testování přišel na trh nový model s odlišnou specifikací.

Marcin Gaczor, Kingston TechnologyPředstavil především tři disky: KC300 (workstation SSD, které lze však podle praxe osadit i do serverů) a enterprise modely E100 a E50.

Aktuálně jsou podle Marcina Gaczora disky Kingston do kapacity 0,5 TB jednoznačně cenou a spolehlivostí na trhu nejlepší. Důraz kladl na možnost testování, které můžete u Kingstonu využít bez jakéhokoliv poplatku.

Zdůraznil, že má smysl přejít na platformu DDR4, která i přesto, že je teprve ve svém začátku, nabídne až o 533 MHz vyšší frekvenci (a nižší spotřebu). V příštím roce můžeme čekat 16 GB desktop/notebook moduly a 64GB serverové moduly.

Ačkoliv DDR4 jsou již obecně dostupné, dostatečnou zásobu a dostupnost můžeme podle Gaczora očekávat až koncem Q1 2015, kdy všichni hlavní tři výrobci polovodičů přejdou na novou výrobní technologii.

Nezapomeňte:

  • Při použití RDIMM pamětí dovoluje DDR4 při jedné DIMM na kanál běh na 2 133 Mhz, při dvou DIMM na kanál pak 1866 MHz a při třech DIMM na kanál 1 600 MHz.
  • Při použití LRDIMM pamětí dovoluje DDR4 i při dvou DIMM na kanál ještě frekvence 2 133 MHz u tří DIMM na kanál pak 1 866 MHz.

Závěrem Marcin Gaczor připomenul, že pro pomoc při konfiguraci pamětí má Kingston k dispozici tým konzultantů, který můžete využít.

Lucie Klaudová ze společnosti Infortrend Lucie Klaudová ze společnosti Infortrend představila novou řadu low-costových diskových polí EonStor DS 1000. K dispozici jsou 2U (až 12/24 disků) a 3U (až 16 disků) modely s max. rozšiřitelností až na 360 disků. DS 1000 podporuje lokální replikace, tenký provisioning, tierování a lze dokoupit i vzdálenou replikaci. Výkon dosahuje více než 500 IOPs při propustnosti 5 500 MB/s.

Zatím jsou k dispozici tři modely, každý ve dvou verzích, a je možné je dále rozšiřovat expanzními boxy připojitelnými přes HBA a RAID karty. V základu mají 4x 1GB iSCSI rozhraní a lze rozšířit o FCoE a další.

Pro zálohu cache lze zvolit variantu s baterií nebo s tzv. super kapacitorem – kondenzátorem, který při výpadku energie napájí uložení dat z mezipaměti na flash.

Typickým zákazníkem pro DS 1000 je podle Lucie Klaudové SMB. Využít lze pro pro zálohování, archivaci, editaci médií či videodohled.

Jaromír Fiala a Jiří Brzobohatý ze společnosti EatonZa společnost Eaton vystoupil Jaromír Fiala, který ve stručnosti představil celé portfolio s důrazem na UPS. Letos Eaton zavedl nové značení: E – ekonomická řada, S – standardní, P – prémiová řada. Jiří Brzobohatý poté přiblížil novinku UPS Eaton 9PX/9PSX s rozsahem 6 kVA – 11 kVA. Jednotlivé UPS lze zapojit sériově i paralelně. Nový displej na Eaton 9PX/9PSX se dá pootočit i vyklopit pro lepší čitelnost např. při umístění UPS dole v racku. UPS zaznamenává spotřebu v kWh a dokáže ji přes dodávaný software vzdáleně sledovat.

K této UPS lze připojit až 12 externích bateriových modulů za provozu. V případě výpadku tak dokáže zálohovat až po dobu několika hodin. O životnosti baterií se stará ASM battery management, který má prodlužovat jejich životnost až o 50 %.

Poté Jiří Brzobohatý představil ekonomickou a prémiovou řadu racků Eaton, obslužný software a zmínil odkazy na konfigurátory UPS na www.eaton.cz.

Poslední prezentace patřila Ivě Bednářové ze společnosti Seagate. Účastníky seznámila s portfoliem interních pevných disků. Také shrnula šíři celého portfolia od interních po externí disky, od HDD, přes SSD po hybridní disky pro notebooky, desktopy, servery, NAS, dohled a video.

Marek Říhošek a Iva Bednářová, SeagatePevné disky Seagate pro dohled (surveillance) budou do konce roku dostupné v kapacitě až 6 TB. Novinkou v portfoliu jsou pak disky určené pro archivaci dat s kapacitou 5, 6 a 8 TB.

Surveillance a NAS disky lze nabídnout i v bundlu se službou Recovery, v rámci které má zákazník v případě selhání disku během tříletého záručního období nárok na jednu odbornou obnovu dat.

Marek Říhošek promluvil o nových technologiích Seagate, které do budoucna dovolí ukládat na pevný disk více než aktuální maximum 8 TB. Využití naleznou především v archivních HDD nebo v tradičních desktopových discích, které nejsou tak namáhané.

V enterprise kategorii uvede Seagate tzv. turbo boost technologii. V podstatě jde o použití již známého hybridního disku v podnikovém prostředí. SSD uvnitř slouží jako mezipaměť, která výrazně navýší počet IOPs a sníží dobru reakce disku.

Channelworld_ozveny

Po skončení přednášek následovala praktická část s Lukášem Vachem. K dispozici byli účastníkům i ostatní prezentující na svých stáncích nebo v předsálí s občerstvením.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci