Hlavní navigace

Distree EMEA 2016: VR, drony a chytré hračky si razí cestu na trh

29. 2. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Na 1 000 účastníků z řad prodejních kanálů a distribuce elektroniky se setkalo v Monaku, aby přinesli na trh nové trendy v elektronice a IT.

Letošního Distree v Monaku se zúčastnilo více než 400 výkonných zástupců distributorů, retailerů a e-tailerů zastupujících 330 firem z regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky. Na rozsáhlé výstavce se předvedlo přes 130 vystavovatelů reprezentujících 150 značek. Mezi hlavní produktové kategorie měl letos patřit audio, drony, chytrá domácnost a nositelná elektronika.

3D tiskárna GembirdNechyběly ani zástupci prodejně „silných kategorií“ smartphonů, tabletů a příslušenství. Složení vystavovatelů sahalo od několika A-brandů po celou šíři startupů, které teprve budují své prodejní kanály a hledají nové distributory a prodejce.

Na výstavce bylo celkově vidět hodně herních periferií včetně křesel značek Playseat (v distribuci AT Computers) a Arrozi (100Mega), pořád zde ještě zkouší výrobci zaujmout s nekonečnou šíří nabíječek, kabelů a ochranných krytů a fólií pro mobilní telefony. Mladou kategorii 3D tiskáren zastoupily dvě značky Inno3D a nově také Gembird, který nabízí modely už od 200 do 800 eur (u nás v distribuci Agem CZ a TN Trade).

Mobilní zařízení

Z onoho příslušenství pro smartphony můžete u nás prodávat tvrzené sklo PanzerGlass, které má v distribuci Tech Data. Za loňského půlroku na českém trhu prodali deset tisíc kusů a letos chtějí růst o 40 %. Při koncové ceně 25 eur, nabídne i zajímavou marži.

PanzerGlass

Přímým konkurentem je Panzer, který je taktéž z Dánska, zatím si však i přes širší portfolio cestu na český a slovenský trh našel.

Smartphony General Mobile ještě určitě neznáte, a asi by vás v Americe založená, dnes turecká značka na první pohled ani nezaujala. Když ale zjistíte, že společnost má 20letou historii, prošla vývojem od distributora k výrobci, takže vyzkoušela, kde partnery „tlačí bota”, a nyní je tamním trhu dvojka za Samsungem, zjistíte, že má čím zaujmout.

Jejich dodavateli jsou  Foxconn,  Qualcomm (procesor), Sony (fotoaparáty) a Google. Jsou členem programu Android One, takže nabízejí jako jedni z prvních nejnovější verze OS. Kromě špičkové specifikace, kvalitního zpracování (viz foto) za velmi konkurenční ceny GM nabízí aplikaci, skrze kterou komunikují s dealery a udržují ideální stav zásob. O osobní školení resellerů se stará tým 30 lidí v terénu.

Zajímavá je i poprodejní podpora – v servisním centru (pokud je v zemi již vytvořeno) řeší opravy do jedné hodiny, když zákazník smartphone pošle na opravu, druhý den mu odchází produkt zpátky. Navíc je v telefonu předinstalovaná aplikace pro vzdálenou podporu.

General Mobile GM 5 Plus

Úplnou novinkou je smartphone GM 5 Plus s kovovým rámem a ve třech barevných provedeních (5,5“ Full HD displej, 13 MPx přední i zadní kamera s blesky, 3 100 mAh baterie, procesor Qualcomm Snapdragon 617, 3 GB RAM, 32 GB paměti s podporou microSD, USB Type-C, 2.5D Gorilla Glass, podpora 4,5 G LT, rychlé nabíjení) – koncová cena 250 eur bez DPH (a cla).

Gaming

Co zajímavého přivezli výrobci gamingových produktů? Na Distree vystavovaly (závodní) herní židle Playseat s podporou snad všech dostupných volant , ale i levnější švédské herní židle Arozzi, které u nás distribuuje 100Mega Distribution. Stejný výrobce má pak v portfoliu luxusnější verze pod značkou AK Racing.

Arrozi a AK Racing

Na vlně gamingu se dnes chce svést kde kdo. Mezi novinkami nás zaujala nová polská značka Ravcore, kterou vyrábí Megabajt. Pozicuje se jako high-endové příslušenství pro nejnáročnější hráče, cenově je přitom výrazně níž než např. Razer. V portfoliu kromě klávesnicí, myší a headsetů, naleznete i podložky, zdroje a chladiče. Chystají se i reproduktory. V Polsku je má v nabídce ABC Data i AB/AT Computers, takže je můžeme čekat u českých zastoupení.

Adam Nowicki, export specialist, Ravcore

Virtuální realita

Po tabletech a smartphonech chytají dech brýle pro virtuální realitu. Na Distree je prezentovali především polské značky, mezi nimi platinový sponzor Modecom. Představil zde model Volcano Blaze, což je zjednodušeně řečeno plastová kostra, do které se vkládá smartphone. K dispozici je však i varianta s vlastním Full HD displejem a výpočetním výkonem. Mezi novými produkty v portfoliu se objevila i „chytrá hůl“, která kromě svítilny obsahuje i GPS lokátor a schopnost odeslat polohu a varování v případě potíží.

Modecom

Druhý polský vendor a stříbrný sponzor konference – GoClever – se rozkročil z tabletů a smartphonů od virtuální reality (brýle Elysium) až po chytré hodinky, levné drony a hover boardy.

Drony

Z avizovaných dronů jsme narazili na dvě značky. AEE se snaží nabídnout dostupný model, který může uživatel postupně upgradovat přikupováním lepších komponent či rozšíření. Přidělat lze i vlastní kameru, jelikož dron unese až jednotky kg.

Drony AEE

Do brašen pro drony se pustila značka Lowepro, kterou znáte jako výrobce foto-brašen. V ČR distribuci zajišťuje Olympus.

Walter Dornstedt, business development director, a Maria Pirpan. distribution sales director, DayMen

Chytré domácnosti

Z prvků chytrých domácností, které by se mohly objevit na českém trhu, nás zaujal Eminent (vyjednává o distribuci s Bostarem). Zakládají si na tom, co je při krabicovém prodeji nejdůležitější – jednoduchost instalace a spárování kamer a senzorů. Na rozdíl od řešení jiných výrobců Eminent nevyžaduje žádnou online registraci či napojování zařízení do „cloudu“. Podporují také routery jiných značek. IT resellery by od tohoto italského výrobce však mohly zaujmout i racky a kabeláž WP.

Vlevo: Lukas Perin, business development manager, Eminent

Pro „smart home začátečníky“ je pak určeno chytré osvětlení Gunitech. Jde o zásuvky a žárovky komunikující přes Bluetooth MASH. Lze je tak ovládat manuálně i přes smartphone aplikaci. Cena jednotlivých prvků se pohybuje mezi 35-45 eury bez DPH. V Evropě zatím distributory hledají.

Joan Huang, Gunitech

Infrastruktura

I když se konference profiluje jako událost pro prodejní kanály spotřební elektroniky, svou cestu si sem najdou i distributoři jako Tech Data, Avnet nebo Veracomp. Síťových řešení zde však tolik k vidění nebylo.

Kromě značky Mobilis na Distree vystavovala rumunská společnost Njoy doposud působící zejména v jiho-východní Evropě se soustředí především na UPS a ventilátory zejména pro herní PC. Zástupci tvrdí, že na všech trzích, kde působí více než dva roky, jsou již v UPS jedničky. Ve spotřebním segmentu nabízejí on-line UPS, v komerčním pak line-interactive. V consumer portfoliu naleznete i spravovatelné UPS. V nabídce mají také samotné baterie nebo automatické regulátory napětí (zejména využitelné u drahé domácí elektroniky). Nás však zaujaly modely Ares 700 a Eris 600, které lze přes svorky snadno připojit k autobaterii.

nJoy

Routery Linksys pod značkou Belkin u nás distribuují AT Computers a SWS. „Stále děláme produkty pro SMB a SOHO, ale uvádíme celou řadu domácích produktů. Před pár dny jsme uvedli novinku s druhou generací Wi-Fi ac a MU-MIMO, které dokáže komunikovat s několika klienty současně při stejné rychlosti,“ uvedl Mikael Palmhag, managing director Linksys Europe.

Mikael Palmhag, managing director Linksys Europe

Audio

Řadu polských vystavovatelů doplňuje společnost Manta, která na svůj stánek lákala partnery obřími svítícími reproduktory pro „domácí DJe“. Soustava s šestikanálovým ekvalizérem umožňuje přehrávat hudbu přímo z PC, tabletu nebo chytrého telefonu. Kromě velikosti produktu chce zaujmout i marží, která se může pohybovat na úrovni 30 %.

Manta a Playseat

Channelworld_ozveny

Další zajímavé technologické novinky jsme zachytili na prezentaci Fresh.

Účastníci Distree EMEA 2016 si ještě před začátkem konference mezi přes on-line platformu sjednali 6 000 schůzek. Třídenní akce vyvrcholila předáváním cen pro nejzajímavější značky a nejoblíbenější distributory a partnery regionu.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double