Hlavní navigace

Uniklý operační systém Windows 10 Cloud přináší řadu poznatků a ještě více otazníků

7. 2. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © alphaspirit - Fotolia.com
Chystaná odlehčená verze Windows bude podporovat pouze aplikace z Windows Store a má běžet na hardwaru od ARM. Celé to připomíná koncept chromebooků, jenže když dva dělají totéž...

Microsoft údajně chystá okleštěnou verzi svého operačního systému s názvem Windows 10 Cloud, která by podporovala pouze aplikace z tržiště Windows Store. Celý koncept výrazně připomíná chromebooky běžící na systému Chrome OS od Googlu.

Výsledkem by mohl být hardwarově nenáročný systém běžící na levných zařízeních, která by mohla najít uplatnění v domácnostech, ale i například ve vzdělávání. Právě v tomto sektoru se výrazně daří chromebookům, přinejmenším v USA.

Microsoft sice ohledně novinky mlčí, před několika dny však unikla její pracovní verze. Pro pořádek dodejme, že není 100% jisté, zda je tento build pravý, ale předpokládejme, že ano. Komentátoři se na něj samozřejmě ihned vrhli a přinesli několik zajímavých zjištění a závěrů.

Ožívá duch Windows RT?

Napřed však malý návrat do historie, konkrétně k nevydařenému pokusu jménem Windows RT. I ten totiž představoval odlehčenou verzi Windows určenou pro levná zařízení běžící na procesorech ARM.

Důvodů, proč Windows RT neuspělo, je celá řada, daly by se však shrnout do dvou hlavních bodů: nedostatek aplikací a nevole uživatelů používat poněkud chudokrevné PC. Téměř by se zdálo, že se Microsoft chystá podruhé vstoupit do stejné řeky.

Jistě, situace je jiná než před několika lety, technologie pokročily, aplikací je více a Microsoft navíc intenzivně řeší, jak dostat Windows na architekturu ARM. Otázkou však zůstává, nakolik se změnila ochota uživatelů spokojit se s omezením.

Jde to... ale nejde

Na druhou stranu, momentálně není jisté, jaká omezení to vlastně budou. Brad Sams z Thurrott.com spustil uniklý build na virtuálním stroji s architekturou x86, což podle něj znamená, že neexistuje technický důvod, proč by v tomto systému nešlo spustit tradiční aplikace typu Win32.

To však neznamená, že to reálně jde. Mehedi Hassan z MSPowerUser se pokusil ve Windows Cloud nainstalovat program Visual Studio Code, ale systém mu jej neumožnil spustit. Místo toho se objevilo okénko oznamující, že aplikace není určena pro tuto verzi Windows a že systém povoluje pouze aplikace z Windows Store.

Zdá se tedy, že Windows Cloud v sobě mají zabudované omezení, které sice zaručí vyšší úroveň zabezpečení (uživatel si může stáhnout pouze prověřené aplikace z Windows Store), ale současně redukuje uživatelovu svobodu. Dodejme, že do uvedení systému na trh se ještě může vše změnit.

Windows Store vs. Google Play

V každém případě je však na místě se ptát, nakolik se může Windows Store měřit s nabídkou Google Play. Stručná odpověď zní, že nemůže. Chromebooky sice dříve trpěly nedostatkem nativních aplikací, ale Google nedávno přišel s prostým a logickým řešením.

Všechno nové chromebooky budou podporovat prakticky všechny aplikace pro Android. Propojení mobilní a počítačové platformy přináší chromebookům obrovskou výhodu, o které se může Microsoftu jen snít.

Windows 10 jsou sice taktéž označovány za univerzální platformu, jenže jim chybí jeden nezbytný prvek – mobilní uživatelská základna. Problém s chudou nabídkou aplikací, která z větší části zabila projekt Windows RT, proto hrozí i chystaným Windows Cloud.

Co tam dělá upgrade na Windows 10 Pro?

Již zmíněný Brad Sams napsal v článku pro Petri.com možná ještě zajímavější věc – uniklá verze Windows Cloud podle jeho zjištění obsahuje možnost upgradu na verzi Windows 10 Pro, což je podiv(uhod)né hned z několika důvodů.

Má-li být zařízení s Windows Cloud ekvivalentem levného chromebooku, nedává přechod na plnohodnotnou a navíc profesionální verzi Windows 10, která mimo jiného vyžaduje silnější hardware, téměř žádný smysl.

Celé to připomíná nepříliš úspěšné edice Windows Starter Edition, osekané a zjednodušené verze systémů XP, Vista a 7, které byly určeny pro netbooky (kde jim je konec) a nabízely možnost přejít na plnou verzi systému.

Channelworld_ozveny

Dodejme, že Microsoft se od té doby naučil velmi agresivně tlačit uživatele k přechodu na kýženou verzi Windows. Představa levného „winbooku“, který uživatele konstantně nabádá k upgradu na plnou verzi systému, není úplně nereálná.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Jiří Havlíček jmenován generálním ředitelem Daktely
Jiří Havlíček jmenován generálním ředitelem Daktely
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků