Hlavní navigace

Sedmičky končí, začněte prodávat!

14. 1. 2020
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: hakinmhan / stock.adobe.com
Oblíbenému operačnímu systému Windows 7 zbývají poslední týdny života, než bude ke 14. 1. 2020 ze strany Microsoftu definitivně ukončena jeho podpora. Podle námi oslovených vendorů a distributorů jde o vynikající příležitost k oživení prodejů nových PC.

Éra operačního systému Windows 7 spěje ke svému konci. Ačkoliv Microsoft v minulosti učinil několik ústupků směrem k podnikovým zákazníkům, pro drtivou většinu uživatelů počítačů, které stále běží na tomto systému – a že jich je požehnaně! –, představuje datum 14. 1. 2020 definitivní ukončení podpory. To mimo jiné znamená žádné další aktualizace, žádné bezpečnostní záplaty a žádnou reakci, pokud se uživatel obrátí na technickou podporu.

ChannelWorld oslovil místní zastoupení výrobců PC a distributory, abychom získali ucelený pohled na téma konce „sedmiček“ nejen z technického, ale především z obchodního hlediska. Není tajemstvím, že jakýkoliv větší nárůst prodeje PC je už poměrně dlouho podmíněný přítomností nějakého externího faktoru, a jak vyplývá z odpovědí našich respondentů, konec podpory Windows 7 přináší celou řadu důvodů k tomu, abyste vzali trh ztečí.

Zcela jedinečná příležitost

„V našem regionu je odhadem zhruba 2,5 milionu zařízení běžících na Windows 7, od domácích uživatelů, organizací až po státní instituce,“ shrnuje současnou situaci Oldřich Kožusznik ze společnosti eD system. „Všechna tato zařízení budou od ledna vystavena různým nebezpečím vlivem ukončení podpory ze strany Microsoftu. Z hlediska obchodu se zde proto nabízí zcela jedinečná a velká příležitost, jak takovým uživatelům pomoci a nabídnout jim nejaktuálnější operační systém Windows 10.“

„Podle portálu Gemius Ranking je v současné době bezmála 40 % počítačů vybaveno starší verzí operačního systému Windows, než je aktuální Windows 10. Z toho vyplývá, že se na trhu po ukončení podpory Windows 7 objeví příležitost na aktualizaci v řádech milionů počítačů,“ souhlasí Jiří Čipera ze společnosti 100Mega Distribution.

„Windows 7 byl vůbec nejúspěšnější desktopovou verzí tohoto operačního systému, takže pochopitelně stále zůstává mnoho uživatelů, kteří na modernější Windows 10 ještě nepřešli, ačkoli majorita již tuto migraci uskutečnila,“ říká Jiří Jelínek ze společnosti Asus.

„Windows 7 dnes beží na približne 23 % PC pristupujúcich k internetu, čo je vzhľadom na jeho popularitu pochopiteľné, no jedná sa o 10 rokov starý systém so všetkými nedostatkami, ktoré k tomu patria,“ dodává Martin Madár ze společnosti Tech Data.

„Relatívne vysoký počet užívateľov bude potrebovať riešiť aktualizáciu operačného systému po ukončení podpory, predovšetkým kvôli zabezpečeniu, čo je najväčšia bezprostredná hrozba. Na druhej strane, toto je potrebné vnímať ako príležitosť pre dodávateľov PC i pre Microsoft.“

Čas začít strašit?

Otázka zabezpečení je skutečně jedním z hlavních argumentů pro co nejrychlejší opuštění nepodporovaného systému. Zde je důležité zmínit, že zatímco u spotřebitelů bude zpravidla hrozit napadení a zavirování jednoho zařízení, v případě firem mohou být škody nesrovnatelně vyšší a zároveň mohou mít i přesah do právní roviny.

Ilustrujme si to na příkladu organizace, která zmešká šanci přejít včas na Windows 10, ponechá si stará zařízení s Windows 7 i po ukončení podpory a následně bude napadena, například přes nově objevenou zranitelnost, pro kterou už Microsoft nevydá bezpečnostní záplatu.

Dojde-li při napadení například ke krádeži osobních údajů, jež daná organizace spravuje (nezapomeňte, že GDPR je stále zde a už nikam neodejde), je více než pravděpodobné, že se úřady budou zajímat, zda tato organizace podnikla patřičná opatření, aby podobnému incidentu zabránila. Bylo by poněkud nešťastné, pokud by ke zjištění, že nikoliv, stačil pohled na monitor nejbližšího počítače.

Spotřebitelé se přizpůsobili

S ohledem na výše uvedené je důležité zdůraznit, že spotřebitelé jsou podle našich respondentů na konec podpory Windows 7 připravení lépe než firmy. Pokud bychom chtěli být mírně jízliví, dodáme, že s ohledem na politiku Microsoftu vlastně ani neměli příliš na výběr, ale reálně má tato skutečnost podstatně více příčin.

„Domácnosti mají Windows 10 na svých počítačích výrazně více než firmy, protože se na rozdíl od nich nemají problém přizpůsobit, a také proto, že již řadu let jsou na trhu zařízení jen s Windows 10. Spotřebitelé hojně využili i nabídku bezplatného přechodu na Windows 10 v letech 2015 a 2016. Uživatelé hrající hry navíc museli přejít výrazně dříve – jinak by jim nové hry skrze kompatibilitu nefungovaly,“ shrnuje Petr Rakus ze společnosti AT Computers.

„Z pohľadu bežných spotrebiteľov sú títo na prechod na Windows 10 pripravení. Pochopili, že aj keď Windows 7 je veľmi vydarený operačný system, tak prostredie v oblasti informačných technológii sa rýchlo mení a napreduje a je veľmi dôležité používať najnovší softvér a nástroje, ktoré sú v ňom obsiahnuté. Myslím teraz hlavne na bezpečnosť,“ dodává Tomáš Hubocký (HP).

Některé firmy se brání

„U firem vidíme případy, kdy se přechodu brání zuby nehty, protože se obávají kompatibility svého účetnictví či jiného specifického softwaru,“ upozorňuje Petr Rakus (AT Computers). „Jde například o lékaře, školy nebo firmy s výrobními linkami. Z tohoto důvodu si chtějí nechat Windows 7 bez ohledu na konec podpory.“

Martin Madár (Tech Data) částečně souhlasí: „Na Windows 7 zostávajú predovšetkým firmy, ktoré využívajú špecifické aplikácie, ktoré nebežia na Windows 10, alebo nemajú vhodnú alternatívu či možnosť virtualizovať. Drvivá väčšina firiem ale na Windows 10 prešla a Windows 7 je využívaný predovšetkým na PC, ktoré nie sú pripojené na internet.“

„Z historie víme, ať šlo o Windows, Office či Windows Server, že ukončení podpory řeší pouze část uživatelů,“ říká Stanislav Skalička ze společnosti SWS. „Důvody té neřešící části bývají různé – neznalost, neochota investovat, chudoba, důvěra v žití bez zásahu temných sil, ale může to být i například nutná technologická kompatibilita s nějakým jiným systémem.“

Stanislav Skalička však dodává, že toto nic nemění na základním faktu: „Ani jeden z výše uvedených důvodů nesnižuje riziko s ukončením podpory spojené, tedy to, že výrobce již nebude opravovat nově nalezené chyby a zranitelnosti a systém se stane snadněji napadnutelným. Jsou to spíše interní omluvy, či výmluvy.“

Jiří Jelínek (Asus) nevidí situaci tak černě: „Jsem přesvědčený, že v drtivé většině jsou firmy připravené dobře. U plošného využívání Windows 7 ve firemním segmentu by navíc neměla být omezena funkčnost díky závazku ze strany Microsoftu. Až do ledna 2023 budou k mání Windows 7 Extended Security Updates.“

„U firiem je situácia zložitejšia, pretože nie každé prostredie je pripravené na prechod na Windows 10. Takýchto zákazníkov podľa našich skúsenosti ale rýchlo ubúda,“ dodává Tomáš Hubocký (HP).

Prodloužení podpory možné je, ale…

Balíčky prodloužené podpory Windows 7 ESU, které zmínil Jiří Jelínek, jsou jedním z ústupků Microsoftu vůči podnikovým zákazníkům zmíněných v úvodu. Uživatelé si jejich prostřednictvím mohou zajistit bezpečnostní aktualizace až na tři roky po ukončení podpory. Nabídka je však omezená na edice Windows 7 Professional a Windows 7 Enterprise, Microsoft si již za první rok bude účtovat desítky dolarů na zařízení, a s druhým a třetím rokem se tato cena vždy zdvojnásobí.

Balíčky ESU měly být původně dostupné pouze přes centrum hromadného licencování VLSC. Microsoft však později změnil názor a od 1. 12. 2019 je uvolní do prodeje také skrz program Cloud Service Provider, což je zpřístupní menším firemním zákazníkům. Otázkou zůstává, nakolik se podnikům vyplatí oddalovat nevyhnutelné.

„Uživatelé sice mohou zaplatit za prodloužení podpory pro Windows 7, toto řešení však jen oddálí situaci, kdy bude nutné aktualizovat na nejnovější verzi systému. Tyto prostředky je přitom možné investovat do nových zařízení,“ domnívá se Jiří Čipera (100Mega).

„Kdo trochu sleduje životní cyklus softwarových produktů a jak často dochází k opravám či záplatám, ten si bude těžko sedat do auta, kde již nikdo nikdy nebude opravovat brzdy, uvolněné šrouby nebo prorezivělou střechu,“ nebere si servítky Stanislav Skalička (SWS). „Řekněme si na rovinu, že připravenost uživatele či firmy na ukončení podpory Windows 7 nastane pouze tehdy, když tyto staré produkty nahradí novými.“

Čas začít motivovat!

Tolik k biči, nyní přejděme k cukru. S koncem podpory Windows 7 totiž dochází k definitivnímu nástupu podstatně novějšího a modernějšího operačního systému, který je, omluvíte-li mírné klišé, připravený na budoucnost. Pokud potřebujete argumenty k přesvědčení svých zákazníků, že je čas dát „sedmičkám“ sbohem, naši respondenti jich mají více než dost.

„Treba mať na pamäti, že Windows 7 bol uvedený na trh 22. 10. 2009 a je to už desať rokov, čo je tento operačný system na svete. Na to, aby sa dalo napredovať, je niekedy potrebne začať úplne od základu, a to sa presne stalo s Windows 10,“ upozorňuje Michal Pikus ze společnosti Lenovo.

„Váhající zákazníky se snažíme ve spolupráci s Microsoftem oslovit speciální edukační kampaní, ve které ukazujeme konkrétní výhody přechodu na Windows 10 – zejména výrazně vyšší bezpečnost a nové moderní funkce,“ shrnuje Jiří Jelínek (Asus).

„Jeden bod je bezpečnosť, ale podpora nových technológií a hardwaru je rovnako zásadná. Procesory Intel Kaby Lake z roka 2016 a novšie nepodporujú Windows 7 a podpora ďalšieho hardwaru a softwaru je pre výrobcom nepodporovaný operačný systém prinajmenšom sporná,“ uvádí Martin Madár z Tech Daty.

„Svet informačných technológii dnes rýchlo napreduje. Prichádza hardvér, ktorý je ľahší, tenší, bezpečnejší, odolnejší, lepšie vyhovuje dnešným potrebám. Ruku v ruke prichádzajú nove softvéry, ktoré majú krajšie používateľské rozhranie, pracujú efektívnejšie, šetria čas, ponúkajú nove funkcie, spôsoby ovládania a v neposlednom rade nove zážitky, napríklad virtuálnu realitu. Toto všetko sú dosť dobré dôvody pre nákup nových zariadení,“ vypočítává Tomáš Hubocký (HP).

„Prechod nám poskytne veľa výhod, či už po stránke bezpečnosti, alebo využívania počítača modernejším spôsobom, ktorý Windows 10 vie poskytnúť,“ navazuje Michal Pikus (Lenovo). „Príkladom sú inovácie ako prihlasovanie sa pomocou IR kamery, využívanie pera na písanie poznámok, automatické rozpoznanie textu, ovládanie počítača pomocou hlasu alebo funkcia prepínania sa medzi viacerými obrazovkami za účelom uchovania si digitálneho poriadku na ploche.“

A pokud by ani tyto argumenty nezabraly, můžete zákazníky na závěr postrašit temnými slovy Stanislava Skaličky (SWS): „Proč obchodovat s bílým masem či drogami, když je na světě tolik nezabezpečených systémů? Stačí jen zkoušet to moře IP adres a mít účet v kryptoměnách. To není návod pro hackery, to je realita.“

Prodávejte a pomáhejte

„Teď je ideální čas na koupi nového počítače s Windows 10. Za tradičního výrobce HAL3000 mohu konstatovat, že jsme na tuto situaci dlouhodobě připraveni a všechny počítače vyrábíme a distribuujeme s tímto systémem,“ deklaruje Jiří Čipera (100Mega).

Petr Rakus (AT Computers) partnerům nabízí univerzální radu: „Víme, že jde mnohdy o nesnadný úkol, ale snažte se svým firemním zákazníkům nabídnout bezstarostné hardwarové a softwarové řešení se službou. Jinými slovy se jim pokuste přechod na nový systém co nejvíce usnadnit.“

„Nebude to záležitost jediného měsíce, kdy dojde k ukončení podpory. Naopak lze očekávat, že se celý rok 2020 ponese ve znamení nákupů nových počítačů s Windows 10 a zvýšeného zájmu pořídit si tento systém samostatně na již používaná zařízení,“ upozorňuje Oldřich Kožusznik (eD system).

Channelworld_ozveny

„Už při předchozích ukončení podpory starších verzí Windows se ukázalo, že zákazníci ve většině akceptují přechod ze starší verze operačního systému na nový. Konec Windows 7 je přirozenou evolucí, v případě řady uživatelů sice půjde o vynucený generační krok, který jim ovšem přinese modernější řešení. Jsem si jist, že to nakonec ocení,“ uzavírá Jiří Jelínek (Asus).

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Agon by AOC vás dovede k novým herním výšinám
Agon by AOC vás dovede k novým herním výšinám
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Eset: Zdrojem adwaru na macOS byly v únoru falešné aplikace pro stažení torrentů
Eset: Zdrojem adwaru na macOS byly v únoru falešné aplikace pro stažení torrentů
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru