Hlavní navigace

Móda, následování zákazníka a věrnostní programy 2.0 budou utvářet prodejní kanály (Distree EMEA 2015)

25. 2. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Apple
Nové formáty a koncepty, které se objevují ve světě retailu, naznačují, kudy se bude vyvíjet vzhled prodejen a komunikace obchodníků i v IT a elektronice.

V rámci workshopu New Retail Formats (nové formáty retailu) na konferenci Distree EMEA 2015 načerpali prodejci inspiraci pro nové cesty k oslovení zákazníků.

V úvodu zaznělo, že v posledních 3-4 letech jsme na prodejnách Applu neviděli nic nového. Jediným trendem je, že jej někteří další výrobci kopírují se značkovými prodejnami provozovanými partnery.

Retaileři pak rozšiřují koncept „store in store“ (obchod v obchodě). Např. Best Buy využívá místo, kde dříve vystavoval audio/video/software (který nyní prodává online), a tento prostor věnuje exkluzivně různým výrobcům (např. Samsungu).

To vše se ale může změnit s Apple Watch.

Móda ovlivní prodej elektroniky

Apple najal Angelu AhrendtsovouBurberry právě pro návrh svých Apple Storů – ukazuje to na trend „módy setkávající se s funkcionalitami“ – konečně totiž přichází na trh elektronika, která je módní.

V porovnání s ostatními produkty Apple jsou Watch dosud nejosobnějším (přímo připevněné k tělu, měří srdeční tep) a nejvíce přizpůsobitelným produktem (volitelné rozhraní, pásek, hodinky).

Kam tím míříme? iPhone si mohl každý půjčit od kamaráda, osahat a poté koupit. U Watch to tak snadné nebude, zákazník nezíská zkušenost tak snadno a půjde pro ni do obchodu.

Ukazuje to, jak je nositelná elektronika úzce navázáne na byznys s módou. Jenže retail na to ještě neumí reagovat.

Co dnes obchodníci udělají s chytrými hodinkami? Vystaví je na polici jedny vedle druhých, kde si zákazníci srovnají leda cenu. To není nejlepší přístup.

Ačkoliv to ještě nevíme, můžeme očekávat, že Apple, který vede design prodejen, ukáže přijde s něčím novým i se zahájením prodeje Watch. Po čtyřech letech tedy můžeme očekávat další inovaci, která se pravděpodobně stane inspirací pro ostatní výrobce a prodejce.

Následujte zákazníka

Angela Ahrendtsová, která má rozsáhlé zkušenosti s chováním zákazníků uvnitř prodejen s módním oblečením, přináší Applu potažmo dalším prodejcům elektroniky jasné zjištění: „Zákazník se neustále pohybuje a my jej musíme následovat.“

Jak to chápat? Díky nositelné elektronice vznikne podstatně více příležitostí, jak komunikovat se zákazníkem v okamžiku, kdy se nachází v okolí obchodu, nebo vejde dovnitř.

Z různých nápadů v rámci workshopu zazněly již realizované případy typu:

  • Plná integrace e-shopu s kamennou prodejnou (zákazníkovi musí být jedno, zda nakupuje na tabletu a přijde si zboží prohlédnout, nebo si jej prohlíží v prodejně a bude jej chtít odeslat přes on-line objednávku někam jinam)
  • Přilákání zákazníka na časově omezenou slevu, která se navíc může živě odpočítávat přímo v regále (vytvoření psychologického efektu okamžité koupě).

Věrnostní programy 2.0

Podle některých průzkumů z roku 2013 drželi  spotřebitelé průměrně 7,8 věrnostní karty. Pravidelně je však opouštěli hlavně proto, že jim věrnostní programy nabízeli nerelevantní výhody, nebo pomalý sběr bodů.

Řešením má být tzv. věrnostní progam 2.0 (Loyalty 2.0), kdy obchodník segmentuje své zákazníky a poskytuje jim v rámci programu výhody na míru.

Office Depot má např. tři varianty členství věrnostního programu a členové od něj podle toho dostávají personalizované nabídky.

Zelené balení

Postupně roste počet zákazníků, kterým záleží na přístupu společnosti k recyklaci a vůbec šetrné výrobě.

Mašlenkou tzv. „green packagingu“ může být nejen dodávka produktů v plně recyklovatelném balení (zkouší např. Dell, nebo operátoři). Nápad může zajít podstatně dále.

Co kdyby si od vás lidé koupili notebook a rovnou si ho odnesli v brašně? Co kdyby si koupili telefon a rovnou si ho v krytu strčili do kapsy?

Channelworld_ozveny

Kromě vyššího výdělku, se šetří na obalech a marketingově lze využít komunikaci snížení dopadu na životní prostředí.

Nehledě na to, že zákazníka u IT a elektroniky v podstatě obal nezajímá, na internetu i v prodejnách si vybírá přímo produkt. Nejde o potraviny, kde obal prodává, i oblečení odnesete z obchodu „v igelitce“.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024