Hlavní navigace

Microsoft udržoval Windows Phone naživu kvůli umělé inteligenci

11. 12. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Microsoft
Preston Gralla ve svém komentáři zkoumá situaci Microsoftu v oblasti umělé inteligence a objevuje jednu zásadní slabinu. Praktická nepřítomnost výrobce v segmentu mobility se mu může stát osudnou.

Budoucnost bude patřit technologickým firmám, které si nejlépe osedlají umělou inteligenci (AI), protože právě ona je dnes klíčem k pochopení toho, co zákazníci chtějí, a tudíž i toho, jaké produkty pro ně vyrábět.

Umělá inteligence je nezbytná pro přilákání zákazníků tím, že jim ve správný čas dodáte správný a personalizovaný obsah. Zároveň je nezbytná pro vytváření cloudových služeb, které pomáhají korporacím zvyšovat efektivitu.

Microsoft, podobně jako Google, Apple, Facebook nebo Amazon, věnuje umělé inteligenci velkou pozornost. Výrobce má v této oblasti několik nesporných výhod, ale také jednu velkou slabinu: absenci široce používaných mobilních technologií. Bez nich přitom bude pro Microsoft těžké, ba dokonce nemožné uspět v nadcházejícím souboji s konkurencí.

Dat je dost, zdrojů málo

Začněme ale tím, v čem je Microsoft silný. Jeho největší výhodou jsou data. Strojové učení, které je klíčovou součástí AI, jich vyžaduje nesmírné množství, a Microsoft je má, ať už díky platformám Windows nebo Office, profesionální síti LinkedIn nebo vyhledávači Bing.

Bing sice může být chudým příbuzným konkurenčního Googlu, ale přesto jde o vynikající základ pro umělou inteligenci, protože i z pozice druhého nejpopulárnějšího vyhledávače generuje obrovský objem syrových dat.

Další silnou stránkou Microsoftu je přímá cesta ke spotřebitelům i podnikům. Více než 500 milionů zařízení s Windows 10 a asistentkou Cortanou, která je postavena přímo na umělé inteligenci. Ta navíc stále hlouběji proniká i do nejpoužívanější kancelářské sady Office.

To vše umožňuje Microsoftu přinášet zákazníkům výhody umělé inteligence, ale především na oplátku získávat masivní zpětnou vazbu, na jejímž základě může ladit a upravovat své algoritmy.

Oddalovaný skon Windows Phone

Jak už jsme zmínili výše, Microsoftu však současně něco schází: výrazná přítomnost v oblasti mobility. Google a Apple získávají prostřednictvím platforem Android a iOS obrovské množství užitečných dat, kterými mohou krmit své umělé inteligence. A to je jen začátek.

Stovky milionů lidí po celém světě používají na svých mobilních zařízeních virtuální asistenty Siri, Google Assistant a Google Now. Výrobci proto mohou upravovat svou AI na základě toho, jak lidé používají jejich zařízení.

Jelikož budoucnost (a do velké míry i současnost) patří mobilitě, Microsoft má velký problém. Ostatně, umělá inteligence byla pravděpodobnou příčinou toho, že Microsoft udržoval při životě operační systém Windows Phone, utápěl v něm miliardy dolarů a protahoval tak jeho žalostné a zcela veřejné umírání.

Ve chvíli, kdy Microsoft oznámil ukončení vývoje toho systému, dosahoval Windows Phone 1,3% podílu na trhu chytrých telefonů na domácím americkém trhu a ještě nižšího podílu na většině ostatních regionů.

Ani další pokusy příliš nevycházejí 

Vzhledem k naprostému krachu dosavadní strategie se Microsoft zoufale snaží najít nové cesty, jak dostat svou AI do mobilních zařízení. Například upravil Cortanu tak, aby podporovala iOS a Android, byť se zřejmě najde jen málo těch, kteří ji vymění za Siri nebo Google Assistant.

Microsoft se také pokusil proniknout do oblasti domácích chytrých zařízení (což je s přimhouřeným okem také oblast mobility) a ve spolupráci s dalšími výrobci vytvořil chytré reproduktory s Cortanou.

První model s názvem Invoke se však nesetkal s velkým nadšením recenzentů a zřejmě se příliš neprodává. Model je na trhu od října 2017 a jeho cena i za tu krátkou dobu poklesla o 50 % z původních 200 na 100 dolarů.

Dalším pokusem Microsoftu je dohoda s Amazonem ohledně propojení Cortany s jeho vlastní virtuální asistentkou Alexou. Princip dohody je takový, že každá z nich bude provádět ty úkony, ve kterých více vyniká.

Zpočátku to bude vypadat kostrbatě a uživatel bude případně muset dát Alexe povel, aby aktivovala Cortanu, nebo naopak. V dlouhodobějším horizontu se má toto přepínání stát automatickým.

Tato dohoda však sama o sobě problémy Microsoftu nevyřeší. Konec konců, nezapomeňme na to, jak zoufale dopadl pokus Amazonu procpat se na trh chytrých telefonů se svým modelem Amazon Fire Phone.

Co z toho všeho vyplývá? Microsoft se vlivem svého selhání v oblasti mobility zřejmě nestane dominantní silou v oblasti umělé inteligence. Hlavní odbytištěm AI funkcí Microsoftu zůstanou uživatelé Windows a Office, případně podniky využívající jeho cloudové služby.

Channelworld_ozveny

Bez silné mobilní pozice však bude Microsoft zaostávat za konkurencí.


Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?