Hlavní navigace

Kontejnery, boti a strojové učení aneb co čeká podnikový software v roce 2017

27. 12. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergey Nivens - Fotolia.com
Nové přístupy k vývoji aplikací, rozšíření strojového učení a umělé inteligence, nahrazování lidí boty... v roce 2017 budou výrobci softwaru rozvíjet trendy, která se objevily během toho letošního.

Rok 2016 je téměř za námi, ale trendy v oblasti softwaru, které se během něj vynořily, tu zůstanou. Nové aliance poskytovatelů cloudového softwaru, strojové učení nebo stále populárnější kontejnery – to vše si s sebou poneseme i do roku 2017. Co přesně se vlastně stalo?

(Ne)přátelství v cloudu

S rostoucím počtem firem, které využívají cloudový software, roste i počet poskytovatelů, kteří mezi sebou uzavírají partnerství. Těžko říct, jakou z toho mají radost, ale „neviditelná ruka trhu“ tyto poskytovatele každopádně nutí nabízet vzájemnou kompatibilitu svých řešení.

Příkladem nových partnerství z roku 2016 je spolupráce Slacku a Googlu na propojení kancelářské sady G Suite a komunikačnío softwaru, ochota Boxu spolupracovat prakticky s kýmkoliv nebo rozšíření partnerství SAPu a Microsoftu.

Ano, stále existují určité hranice a spolupráce Oracle/Salesforce nebo Office/G Suite se asi jen tak nedočkáme, ale celkový trend je jasný a zákazníci budou dále benefitovat ze vzájemné kompatibility.

Strojové učení sluší všemu

Pokračující rozmach cloudu umožňuje široké nasazení pokročilých funkcí, jako jsou umělá inteligence a strojové učení. Salesforce používá strojové k vylepšení své platformy, Microsoft stejným způsobem vylepšuje sadu Office a tak dále.

Microsoft, Amazon a Google, takto tři největší poskytovatelé služeb veřejného cloudu, navíc zveřejnili sady API, díky kterým mohou vývojáři integrovat inteligentní funkce do svých vlastních aplikací.

Nezapomeňme ani na případ počítače AlphaGo od Googlu, který díky strojovému učení porazil Lee Se-dola, korejského velmistra v go, což je hra, která byla ještě donedávna považována za příliš složitou pro počítač.

A to je samozřejmě jen začátek...

Nástroje pro jednoduché aplikace

Výrazným trendem roku 2016 byl nástup tzv. low-code nástrojů pro vývoj jednoduchých aplikací. Google vydal sadu App Maker, Microsoft představil nástroj PoweApps a Oracle uvedl nástroj Project Visual Code.

Tito giganti se tak přidali k firmám jako Appian, K2, SkyGiraffe, Salesforce nebo Quickbase, které se oblastí low-code zabývají již delší dobou. Cílem těchto nástrojů je umožnit podnikům zvyšovat produktivitu a automatizaci.

Hlavní otázkou pro rok 2017 zůstává, nakolik začnou podniky tyto nástroje skutečně používat, respektive zda dojde k jejich širokému nasazení. Jednotlivé případy už existují nějakou dobu, ale k masovému rozšíření zatím nedošlo.

Dobrý den, tady bot, jak vám mohu pomoci?

Rok 2016 přinesl rozvoj botů, kteří mají potenciál nahradit lidskou sílu v podnicích, například v zákaznické podpoře nebo v repetetivních vnitřních procesech. Vývojáři se navíc snaží podnikům pomoci, podobně jako v případě low-code aplikací.

Microsoft nabízí službu QnA Maker, která promění seznam často kladených dotazů v bota schopného odpovídat na otázky zákazníků. Oracle zase přidalo podporuj chatbotů do své služby Mobile Cloud Service, podobnou službu od letošního roku nabízí také Salesforce.

Nutno dodat, že vývoj botů úzce souvisí s vývojem dalších segmentů, jmenovitě umělé inteligence a strojového učení. V žádném případě nelze říci, že jde o hotovou a plně rozvinutou technologii, ba naopak – tohle je opět pouze začátek.

Aplikace patří do kontejneru

Rok 2016 přinesl pokračování „kontejnerové revoluce“ a firmy pokračovaly ve vývoji aplikací, které běží v samostatném prostředí, které je menší než tradiční virtuální stroj a umožňuje snadnou přenositelnost.

Jednou z klíčových výhod kontejnerizovaných aplikací je možnost pracovat s nimi na jediném počítači, než se přesunou na server. Kontejnery také umožňují sestavovat aplikace z malých samostatných součástek namísto vytváření těžkopádných monolitů.

Channelworld_ozveny

Kontejnery podporuje i nový Windows Server 2016, což znamená, že vývojáři mohou kontejnerizovat běžné aplikace pro tento operační systém. Právě konvertování běžných aplikací je v současnosti nejběžnější způsob práce s kontejnery, v budoucnu takto budou aplikace vyvíjeny od počátku.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024