Hlavní navigace

ERP v roce 2017? Analytika, UI a cloud

10. 1. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Intelligent Studios
V minulých letech společnosti začaly využívat ERP, aby odstraňovaly bariéry mezi odděleními. Dnes se s jejich pomocí snaží ještě lépe porozumět zákazníkům.

* Názory autora nemusí slučovat s postojem redakce, v textu může preferovat určité technologie či společnosti.

S neustále narůstajícím množstvím dat, která firmy mohou a musí analyzovat, se výrazně mění i jejich potřeby v oblasti ERP systémů. Budoucnost bude klást kromě větší efektivity práce s daty důraz také na výraznější využívání umělé inteligence, propojení jednotlivých systémů a jejich jednodušší samooblužnost. Změní se i role klíčových pracovníků v IT. Hlavní trendy letošního roku a příštích let vidím v následujících oblastech:

Big data a jejich analýza

Velká data mají potenciál, který umožňuje firmám analyzovat chování zákazníků, zachytit byť jen drobné změny v jejich náladách, a dát tak společnostem šanci se těmto trendům přizpůsobit, objevovat na trhu nové příležitosti a zvyšovat zisky.

Tvůrci ERP systémů si toto uvědomují, a aby zůstali konkurenceschopní, musejí svým klientům nabídnout způsoby, jak s big data správně nakládat. Pracovat s nimi efektivně dnes totiž zůstává pro mnoho firem problémem.

Souvisí s tím i rozvoj tzv. datových jezer, která jsou koncipována jako obrovská „skladiště“ dat na jednom místě ve firmě. Ať už jsou data strukturovaná nebo nestrukturovaná, do datových jezer jich lze uložit výrazně více než dosud. Nad nimi je možné vybudovat systém, který z nich dokáže vytěžit užitečné informace, a to v budoucnu i z takových dat, se kterými momentálně ještě neumíme nakládat.

Umělá inteligence jako pomocník

U datových skladů a big data byl doposud neexistoval jednoduchý způsob, jak je zpracovat, například kvůli složitému kódování pro jednotlivé požadavky.

Dnes už se učí umělá inteligence vyhledávat užitečná data podle určitých společných znaků samostatně, což je neuvěřitelná pomůcka. Zatímco lidé nejsou schopní sami velká data efektivně procházet, provázanost umělé inteligence a big data posune v příštím roce možnosti využívání dat výrazně dopředu. Systémy se postupně naučí v datech jednoduše vyhledávat použitelné informace.

S neustále se rozšiřujícím internetem věcí bude dat rapidně přibývat. Internet věcí směřuje k tomu, že v podstatě každý přístroj napájený elektřinou bude ještě odesílat data dále a komunikovat s ostatními zařízeními. Objem dat tak neustále poroste, což bude podtrhovat důležitost toho, aby systémy dokázaly s takovými datovými objemy pracovat.

Systémy využívající UI budou navíc schopné se samy učit, předvídat požadavky svých uživatelů a potenciálně i samy provádět některé rutinní operace jako například vystavování faktur.

Hybridní cloud

Stále více firem v oblasti ERP systémů přechází na cloudová řešení, tedy alespoň částečně. Velké množství klíčových systémů zatím v cloudu neumí fungovat, tak se postupně prosazuje tzv. hybridní cloud, kdy dochází ke sdílení dat mezi systémy on-premise a těmi, které jsou v cloudu.

Jde tedy o jistý mezistupeň v celkovém přechodu do cloudu, který ale bude několikaletý. Systémy, do kterých firmy investovaly mnoho peněz a práce, nepůjdou totiž jen tak přeměnit do cloudové aplikace, a někdy bude nutné celý systém vyměnit, což je finančně i časově náročná záležitost, kterou mnoho společností ještě nechce absolvovat.

Snadný přístup odkudkoliv

Zaměstnanci i zákazníci dnes nesedí na jednom místě. Uživatelé proto požadují, aby se mohli připojit a pracovat s ERP systémem kdykoliv a odkudkoliv. Chtějí pracovat s aplikacemi, které je nesvazují k použití jen jednoho zařízení a i v mobilní verzi jim nabídnou rychlé a přehledné prostředí, kdy se například veškeré formuláře flexibilně přizpůsobí používané platformě. 

Výrobci se tak budou snažit smazávat rozdíly mezi aplikacemi pro jednotlivá zařízení. Postupně tím vzniká jednotný systém dostupný z různých přístrojů, ať už jde o počítač, tablet či chytrý telefon.

Důrazněji se bude prosazovat také snaha, aby spolu jednotlivé systémy komunikovaly a spolupracovaly. Doba, kdy lidé hledali jeden systém na všechno, se chýlí ke konci. Vždy se najde aplikace, která dokáže některé věci udělat lépe než univerzální systém. Nemyslím, že je vhodné mít na vše samostatnou aplikaci, ale trend je využívat několik klíčových systémů a aplikací, mezi kterými může uživatel snadno a rychle přecházet.

Samoobslužnost, rychlé změny a personalizace

Výrobci ERP systémů se budou ještě více snažit přizpůsobit nárokům svých zákazníků z hlediska variability. Jde především o to mít možnost dělat rychlé změny v nastavení a funkcích ERP systému podle aktuálních potřeb a nemuset celý systém složitě programovat při každé drobné úpravě.

Uživatelé budou schopni si nastavovat stále více věcí sami, systémy už nebudou od základů napevno nakódované, ale bude se s nimi pracovat spíše jako se stavebnicí, ze které si uživatelé sestaví nejen to, co uvidí na samotném monitoru počítače, ale především si dokážou nastavit i funkce systému.

Každý uživatel má také trochu jiné preference a chce jim pracovní prostředí co nejvíce přizpůsobit. ERP systémy směřují k tomu, že budou ještě více umožňovat měnit vzhled, ať už půjde o barvy, velikost písma nebo rozložení pracovních oken.

Nová role pro CIO

Budoucnost přináší také podstatné změny pro roli CIO ve firmě, protože stále více lidí z firemní byznysové sféry se pouští i do rozhodování v oblasti IT a současná cloudová řešení jim usnadňují obejít se přitom bez spolupráce s IT oddělením. Podle některých odhadů se bude až polovina výdajů do IT ve firmách odehrávat mimo IT oddělení.

Channelworld_ozveny

Pokud CIO nedokáže změnit svou roli tak, aby se staral o obchodní procesy a aplikace, které byznys podporují, sám se vyšachuje z role klíčového člověka pro firmu. Většina nových systémů už totiž účast IT nepotřebuje. Je tu velká příležitost na přeměnu CIO na někoho, kdo firmě dává větší přidanou hodnotu a orientuje se více na business.

Autor je CEO ve společnosti Intelligent Studios, která navrhuje softwarová řešení pro firemní bynzys.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double