Hlavní navigace

Do třetice všeho zlého aneb Microsoft se opět pouští do boje s chromebooky

7. 2. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor:
Steven J. Vaughan-Nichols ve svém komentáři vysvětluje, proč Microsoft s Windows Lite jen opakuje chyby, které udělal už s Windows RT a Windows 10 S. A jak vlastně říkat operačnímu systému, na kterém nejdou spustit klasické programy pro Windows?

Kdybych stál v čele Microsoftu, tak se bych se kromě vydání vlastního Linuxu přestal pokoušet konkurovat chromebookům od Googlu pomocí odlehčených verzí Windows. Nevyšlo to dřív, nevyjde to ani teď.

Já ale Microsoftu nešéfuju. Faktem nicméně je, že po odchodu Terryho Myersona v březnu 2018 nemá Windows svého zástupce v nejvyšším vedení společnosti. A právě tahle absence může být důvodem, proč měl říjnový update Windows 10 tolik much.

Tak či onak se šíří zvěsti, že se v roce 2019 dočkáme Windows Lite neboli Windows Core OS (WCOS). Ovšem tuším, že nový operační systém nepůjde jen tak zakoupit. Místo toho bude přednastavený na vybraných zařízení, stejně jako byly Windows RT a Windows 10 S.

Přijdou Windows Lite na jaře?

Mám takové podezření – i když to nevím jistě – že verze Lite bude poprvé představena na konferenci Microsoft Build 2019. A kdy bude? Datum zatím není stanoveno, ale na základě minulých ročníků se dá předpokládat, že se bude konat někdy v dubnu nebo květnu.

Do té doby můžeme jen spekulovat. Zdá se, že Windows Lite budou fungovat na OneCore, což je jádro Windows 10. Ale OneCore, stejně jako jádro Linuxu, je jen holým základem pro plnohodnotný operační systém. Microsoft tak teoreticky může postavit různé platformy, z nichž některé ani nemusí připomínat Windows.

Před Myersovým odchodem navíc mělo být představeno vícero zařízení s OneCore; letos měl být uveden například tablet Surface Pro 6, příští rok zase brýle s HoloLens či nová generace Xboxů s názvem Scarlett. Teď víme jistě jen to, že OneCore bude využito pro Windows Lite.

Takže jak moc se budou Windows Lite podobat Windows 10? Jen málo. Podle Brada Samse, jenž má Windows Lite už nějakou dobu pod drobnohledem, půjde na novém operačním systému spouštět jen progresivní webové aplikace (Progressive Web Apps, PWA) a aplikace pro univerzální platformu Windows (Universal Windows Platform, UWP).

Windows, co vlastně nejsou Windows

Pokud takhle skutečně vypadá plán Microsoftu, tak narazíme hned na dva velké problémy. Zaprvé, absence možnosti spouštět klasické 32-bitové aplikace pro Windows byla jednou z příčin, která Windows RT přivedla do hrobu a kvůli které si Windows 10 S získalo jen pár nadšenců.

Zadruhé, jak říkat operačnímu systému od Microsoftu, na kterém nejdou spouštět programy pro Windows? Rozhodně ne Windows. Vážně chce Microsoft udělat potřetí za sebou tu samou chybu v označení produktu?

Uvidíme.

Na druhou řekněme, že by nový operační systém neměl v názvu Windows. Koupil by si ho někdo? Nemyslím si.

Jediným novým desktopovým operačním systémem, kterému se podařilo vybudovat širokou uživatelskou základnu, je Chrome OS. Jen těžko se mi chce věřit, že Windows, co vlastně nejsou Windows, by dokázaly navázat na jeho úspěch.

Chrome OS funguje, protože používá známý webový prohlížeč Chrome jako rozhraní pro oblíbené cloudové služby Googlu. Na to, aby sklidil stejný ohlas, naskakuje Windows Lite do cloudového vlaku příliš pozdě. Jeho další funkce pak jen kráčejí ve stopách dřívějších neúspěchů Windows RT a S.

Organizace budou chtít Windows 10 se vším všudy, a ne jen osekanou verzi Windows. Běžní uživatelé se zase nebudou chtít učit zacházet s dalším novým rozhraním, které nenabídne nic navíc.

Channelworld_ozveny

Sečteno podtrženo, nedává mi to smysl. Pokud má Windows Lite opravu reálné využití, tak ho nevidím. Co vy?

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double