Hlavní navigace

Dieter Lott, Avnet: Čtyři hlavní trendy v IT a prodejním kanále pro rok 2015

3. 2. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Avnet
Víceprezident Avnet Technology Solutions nastiňuje čtyři technologické trendy, které se podle něj letos stanou hlavními tématy ve světě IT. Zároveň komentuje, jaká role čeká v kontextu těchto témat prodejní kanál.

Bezpečnost, nová architektura datacenter a související nedostatek odborníků, web-scale IT a konečně internet věcí. To jsou podle Dietera Lotta, víceprezidenta společnosti Avnet, hlavní témata, kterými se bude svět IT zaobírat v letošním roce 2015.

Jakým způsobem na ně bude muset reagovat prodejní kanál, aby nezůstal stranou? Čtěte níže.

1. Bezpečnost

Hackerské útoky se dnes odehrávají po celém světě. Není to tak dávno, co byla napadena dokonce i burza cenných papírů NASDAQ. Bezpečnost, vyžadující neustálé změny a vylepšování, proto zůstává nejdůležitějším trendem na trhu IT. Platí to již mnoho let a ani v roce 2015 nemůže prodejní kanál tento trend opomíjet.

Společnost IDC předpovídá do roku 2017 30% meziroční růst počtu chytrých telefonů pořízených v rámci přístupu BYOD/A (bring your own device/app). Proto se bude třeba v následujícím roce zaměřit především na zabezpečení uvnitř hranice vymezené firewallem a nikoli jen na zabezpečení IT v okolí perimetru.

Gartner ve své zprávě „Top 10 Strategic Technology Trends for 2015“ nazval tento trend novým „mnohostranným přístupem“, který povede k „novým modelům vestavění bezpečnostních funkcí přímo do aplikací“.

Prodejci potřebují tyto nové přístupy blíže poznat, aby mohli efektivně oslovit tento rostoucí trh a aby byli schopni pomoci podnikům s koncovými uživateli překonat zásadní problém se zabezpečením aplikací.

Distributoři mohou pomoci tím, že svým obchodním partnerům umožní získat komplexnější pohled na datová centra se zahrnutím požadavků na BYOD a internet věcí. Takové služby s přidanou hodnotou zahrnují nejen technická školení, ale rovněž i aktivity na podporu obchodu.

Prodejní kanál bude tento typ podpory potřebovat, aby mohl splnit požadavky rychle se rozvíjejících datacenter, ve kterých je nejvyšší prioritou bezpečnost a efektivita.

2. Konvergovaná infrastruktura, SDN a nedostatečné kompetence pro datacentra

Tempo změn v datacentrech je ohromující, a právě proto jsou softwarově definované sítě (SDN) a konvergovaná infrastruktura v současné době klíčovými body diskuse v odvětví IT, které směřuje ke škálovatelnějším IT architekturám.

Tento významný posun trhu je způsoben právě konvergencí technologií datacenter a síťových technologií. Očekáváme radikální změnu ve způsobu, jakým jsou datacentra navrhována a implementována, ale přitom se zatím stále nacházíme jen v rané fázi adaptace těchto nových technologií.

To ovšem vyvolává otázky, zda má prodejní kanál IT dovednosti nezbytné k naplnění nových potřeb trhu. Je jasné, že složitost infrastruktury datacenter roste, zatímco si koncoví uživatelé osvojují kombinace on-pemise a off-premise cloudových řešení a poskytování platforem i softwaru formou služby.

Podniky jsou navíc pod rostoucím tlakem, aby využívaly náklady na IT efektivněji s ohledem na výkon a zajištění pokrytí špičkových nároků na IT bez zbytečně velkých investic.

V roce 2015 se prodejní kanál potřebuje nejen vzdělávat v oblasti vznikajících rostoucích trhů a technologií, jako jsou SDN a konvergovaná infrastruktura, a zároveň potřebuje vyřešit nedostatek kvalifikovaných lidí. Dodávky efektivních a spolehlivých konvergovaných infrastruktur a SDN přitom vyžadují nové znalosti.

Změní se i role distributorů, mezi které patříme i my – musíme se stát důvěryhodnými poskytovateli obchodních příležitostí i potřebných znalostí. Jsem přesvědčený, že toto je příležitost, kterou si žádný z účastníků prodejního kanálu nechce nechat ujít.

3. IT se škálovatelností na úrovni webu

IT se škálovatelností na úrovni webu (web-scale IT) podle analytiků z Gartneru "odpovídá IT infrastruktuře na globální úrovni, nabízející schopnosti velkých poskytovatelů cloudových služeb v rámci prostředí podnikového IT“. Úspěšné modely cloud computingu lze vidět na příkladu internetových gigantů jako jsou Google, Amazon či Facebook.

V roce 2015 přejde mnoho podniků k modelu IT škálovatelného na úrovni webu, aby vytvořily a nasadily vysoce škálovatelné IT systémy, které budou například schopné redukovat výpadky hrozící v okamžiku špičkového zatížení vysoce navštěvovaných webových stránek, aniž by to znamenalo enormní zvýšení investic. Tak vysokou úroveň flexibility přitom dokáže nabídnout pouze softwarově definované datové centrum.

Podniky však nemohou povést takto zásadní provozní změnu přes noc. Proto si myslíme, že organizace budou v roce 2015 klást daleko větší důraz na plánování a analýzu kapacity, aby byly schopné škálovat nahoru i dolů a poskytovat ve svých IT sítích kapacitu na vyžádání.

Vůle k těmto změnám je stále silnější, především tam, kde se finanční ředitelé snaží přesunout IT z investičních výdajů do provozních nákladů s cílem zlepšit hospodářský výsledek a zavést pro IT model variabilních nákladů.

Je proto nezbytné, aby byl prodejní kanál schopný nabídnout plnou šíři modelů nákupu, způsobů využívání a plateb. Ideální situací pro finanční ředitele a šéfy IT oddělení je přitom model označovaný jako „pay-as-you-go“, kdy firma platí jen za skutečně využité služby.

Distributoři jsou v dobré pozici, aby mohli prodejce podporovat ve vytváření takového typu nabídek. Tato podpora přitom zahrnuje využití cloudu nebo hostingu i kreativní modely financování.

4. Internet věcí a datová analytika

Internet věcí propojí všechny typy zařízení i předmětů denní potřeby, ať už půjde o stroje, domácí spotřebiče, hodinky, vozidla, dveře, termostaty, ale i například oblečení. Tyto věci budou propojeny s aplikacemi v datových centrech a v cloudu, ale i navzájem mezi sebou.

Prodejní kanál by měl v roce 2015 začít určovat vlastní přístup k tomuto trendu. Internet věcí totiž radikálním způsobem změní požadavky počítačových sítí a datových center.

Co to znamená pro datové centrum, které má dnes podporovat třeba 30 000 klientů, ale v budoucnu jich mohou být i miliony? Kompletně to změní architekturu potřebnou pro takové datové centrum a jeho síť. Dnes přitom prakticky neexistuje způsob zabezpečení, ale ani software který by dokázal v takovém měřítku pracovat.

To představuje příležitosti pro nezávislé dodavatele softwaru, aby vytvořili optimální softwarové produkty, pro distributory, aby připravili prodejní kanál, a pro naše obchodní partnery, aby vystavěli robustní řešení pro konektivitu, správu datových center a sítí i zabezpečení a analýzu dat, která budou podporovat nově propojený svět.

Channelworld_ozveny

Autor je víceprezidentem společnosti Avnet Technology Solutions pro rozvoj obchodu v regionu EMEA.

Zdroj: Avnet

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů