Hlavní navigace

Deset trendů, které přinesou chytré telefony v roce 2017

25. 11. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Romolo Tavani - Fotolia.com
Co lze čekat od příštího roku v segmentu chytrých telefonů? Především obligátní zvýšení výkonu a rozvíjení inovací, které se objevily v průběhu roku 2016 jako koncepty nebo prototypy. Možná nás však některý výrobce překvapí a vše bude jinak...

Na co se můžeme těšit v roce 2017, pokud jde o chytré telefony? Zařízení budou tenčí a výkonnější – jako ostatně každý rok – budou mít lepší displeje, baterie vydrží déle a tak dále. Kromě toho se však projeví několik inovací uvedených během letošního roku, ať jde o bezdrátové audio, rozhraní USB-C nebo virtuální realitu. Co tedy můžeme čekat?

1. Nový design

O inovacích v designu chytrých telefonů se spekuluje již dlouho, aniž by se něco skutečně dělo, ale rok 2017 možná přinese zlom. Hovoří se o výrazné proměně designu iPhonu nebo o skládacím modelu z dílny Samsungu, ale jisté zatím není nic.

Možná bude pokračovat letošní trend modulárních zařízení, jako jsou Moto Z nebo LG G5. Mezi další „výstřednosti“ pak patří ohebný prototyp CPlus od Lenova, který lze zkroutit a nosit jako náramek. Od prototypu do maintreamu však vede dlouhá cesta.

2. Rychlejší procesory

Telefony uvedené v roce 2017 přinesou rychlejší aplikace a hladkou grafiku. Qualcomm již představil nový čipset Snapdragon 835, který by se příští rok mohl objevit v nejvyšších modelech, zatímco jiní výrobci možná zase sáhnou po desetijádrovém (ano, čtete dobře) čipsetu Helio X30 od Mediateku. Výkon telefonů se opět o kousek přiblíží klasickým PC.

3. Virtuální realita

Vyšší výkon přinese širší možnosti využití virtuální reality. Headsety, do kterých se zasune telefon a vytvoří se tak brýle pro virtuální realitu, již sice existují, ale odpovídající výkon mají jen ty nejvyšší modely. V příštím roce by mohla virtuální realitu „utáhnout“ i střední třída.

4. Rychlejší LTE

Nové technologie přinesou výrazné zrychlení mobilních sítí. Zatímco dnešní nejvyšší modely stahují rychlostí maximálně 600 Mb/s a nahrávají rychlostí 150 Mb/s, nový modem Snapdragon X16 od Qualcommu umožní zvýšit rychlost stahování blízko k 1 Gb/s.

Dodejme, že rychlost (a smysluplnost) stahování dat přes mobilní sítě ovlivňují také faktory na straně operátorů. A pokud jde o český trh... však víte.

5. USB-C

Rozhraní USB-C začne v roce 2017 u telefonů s Androidem nahrazovat zastaralé micro-USB 2.0. Oproti staršímu rozhraní nabídne podstatně širší možností využití, neboť obstará nabíjení, ale také přípojení sluchátek, úložišť nebo displejů.

6. Bezdrátové audio

Přestože bude většina telefonů bude v roce 2017 nejspíš stále disponovat 3,5mm analogovým rozhraním pro připojení sluchátek, někteří výrobci se možná odhodlají k stejnému kroku jako Apple a přejdou na bezdrátové řešení. Pro spotřebitele to sice bude znamenat mírné nepříjemnosti při nákupu, ale odstranění 3,5mm jacku může na trh přinést tenčí telefony.

7. Rychlejší nabíjení

Díky rozhraní USB-C se budou telefony nabíjet rychleji než doposud. Zároveň se objeví nové technologie, například Quick Charge 4 od Qualcommu, které umožní dodat telefonu energii na pět hodin za pět minut. Tyto technologie budou dostupné od příštího roku.

8. Inteligence

Telefony se kromě virtuální reality ve větší míře dočkají i reality rozšířené. Zároveň se jim dostane nových možností včetně schopnosti se učit. To, co dnes zvládají pomocí on-line virtuálních asistentů, by v budoucnu mohly dokázat i v off-line režimu. Ještě dříve by se pak mohly naučit sledovat, jak uživatel používá konkrétní aplikaci, a následně ji optimalizovat.

9. Nový Bluetooth

Nová specifikace Bluetooth 5 přinese oproti své předchůdkyni 4.2 až dvojnásobnou rychlost přenosu na až čtyřnásobnou vzdálenost. Teoreticky by měla dosáhnout na vzdálenost až 400 metrů, spolehlivě pak na 100 metrů. Potřebujete-li ovládat bezdrátový reproduktor na takovou dálku, s Bluetooth 5 to nebude problém.

Channelworld_ozveny

10. Větší úložiště

Vnitřní úložiště telefonů dnes dosahují 256 GB a pomocí micro-SD karty je lze rozšířit o dalších 512 GB. Společnost SanDisk však již představila 1TB SD kartu. Konkrétní datum uvedení na trh sice výrobce nezmínil, ale je jisté, že se můžeme těšit na více místa v telefonech.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?