Hlavní navigace

Cloudové služby jsou stále významnější součástí firemní infrastruktury

27. 2. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: kras99 @ Fotolia.com
Tomáš Bubeník, business development manager společnosti Alef Nula, komentuje význam cloudových služeb a popisuje způsoby, jakým Alef Nula pomáhá zákazníkům včetně návrhu kompletní strategie.

Jedním z trendů, který v současnosti nejvíce ovlivňuje IT, je Cloud Computing. Souvisí to s tlakem na zrychlování IT a jeho flexibilitu v kontextu rostoucích potřeb byznysu. Implementace Public Cloudu má sice v regionu CEE oproti západním ekonomikám zpoždění, ale už i v prostředí českých firem získává využívání služeb veřejného cloudu stále silnější pozici.

Priority IT odborníků: Cloud Computing

Z nedávného výzkumu společnosti Global Knowledge vyplývá, že primární technologické zaměření velkých a středních firem cílí právě na oblast Cloud Computingu, kterou jako největší prioritu z pohledu dalšího rozvoje IT uvedla polovina z více než 16 200 oslovených IT profesionálů z celého světa včetně CEE.

Český trh je oproti těm vysoce inovativním (zejména v USA) poměrně konzervativní. Otevřenost zákazníků k použití služeb veřejného cloudu se ale i v českém prostředí rychle mění.

Například česká společnost Alef Nula, která již čtvrt století zajišťuje firemním zákazníkům hardware infrastrukturu a komplexní IT služby, věří v rychlé rozšiřování a posilování role veřejného cloudu.

Mimo tradiční hardware infrastruktury nabízí také služby na úrovni IaaS, PaaS, nebo SaaS. To prostřednictvím lokálních poskytovatelů Public Cloudu, ale například také největších globálních hráčů v podání Microsoft Azure a Amazon Web Services (AWS).

První krok: ICT & Cloudová strategie

Společnost Alef Nula nabízí služby pro návrh „ICT & Cloud strategie“, která s ohledem na dlouhodobé obchodní cíle společnosti pomůže definovat efektivní a nákladově optimální využívání IT pro oblast hardware a cloudu. Odpovídá zejména na otázky, zda při zvážení všech faktorů, které mohou takovou implementaci ovlivnit, Public Cloud implementovat či nikoliv.

První etapa této strategie zkoumá analytickým způsobem, formou assessmentů, stav společnosti z pohledu jejích byznys cílů, stávající IT infrastruktury, životního cyklu, zabezpečení, licencí, nákladů a strategických záměrů, a to včetně jejích plánů v 3 až 5-letém horizontu. Výstupem analytické fáze strategie je komplexní návrh na provoz IT v prostředí dané firmy.

V další etapě se zabývá designem/implementací, resp. TCO kalkulacemi, Proof of Conceptu na definovaném vzorku reálného finálního řešení. Třetí fáze podporuje transformace na úrovni infrastruktury či aplikací, resp. také migrace do nového prostředí.

Poslední částí strategie je optimalizační etapa. Ta je určena zákazníkům, kteří už v cloudu jsou a kteří hledají cestu, jak co nejlépe využít vhodné cloudové služby, resp. snižováním nákladů a hledáním maximální možné přidané hodnoty.

Veškerého potenciálu Public Cloudu mohou využít jak menší společnosti, tak velcí enterprise zákazníci. Přináší jim například fakticky neomezené škálování IT kapacit, přičemž zákazník platí pouze to, co skutečně využívá. Public Cloud také umožňuje rychle spouštět nové projekty, testovat a následně implementovat do praxe řešení jako jsou DR, Test & Dev prostředí, AI, Machine Learning nebo třeba Big Data.

Zajímá vás více? Navštivte jednodenní workshop!

Pokud Vás zajímá více v oblasti správné ICT & Cloud strategie, navštivte společnost Alef Nula, která připravuje pro zájemce o tuto problematiku jednodenní workshop. Experti společnosti Alef Nula přiblíží během workshopu detaily o využití cloudu v praxi, jeho adopci, hybridním řešení či multicloudu. Dále získáte informace o možnostech, výhodách a rizicích různých platforem.

Channelworld_ozveny

Alef Nula je oficiálním certifikovaným distributorem předních světových dodavatelů IT řešení. Od roku 2017 je společnost Alef Nula také oficiálním konzultačním partnerem Amazon Web Services a od roku 2018 i AWS Training Partnerem se širokou nabídkou kurzů pro Public Cloud AWS.

Tomáš Bubeník, business development manager, Alef Nula

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Eset: Zdrojem adwaru na macOS byly v únoru falešné aplikace pro stažení torrentů
Eset: Zdrojem adwaru na macOS byly v únoru falešné aplikace pro stažení torrentů
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
AT Computers opět získalo titul distributora roku společnosti Honeywell
AT Computers opět získalo titul distributora roku společnosti Honeywell
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Acronis: Devět z deseti organizací zasáhl phishing s podporou umělé inteligence
Acronis: Devět z deseti organizací zasáhl phishing s podporou umělé inteligence
Agon by AOC vás dovede k novým herním výšinám
Agon by AOC vás dovede k novým herním výšinám