Hlavní navigace

Arista je globálním lídrem v oblasti switchů pro softwarově definované sítě

23. 11. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Prozeta
Forrester potvrdil Arista Networks na pozici leadera v oblasti otevřených programovatelných switchů pro prostředí softwarově definovaných sítí.

Nezávislá analytická společnost Forrester se již řadu let věnuje srovnávání výrobců switchů a routerů podle kritérií vycházejících z nejnovějších technologických trendů a potřeb v oblasti datových sítí. Tato srovnání provádí pravidelně jednou za čtvrtletí.

Ve třetí studii letošního roku se Forrester zaměřil na téma programovatelných switchů podporujících otevřené standardy, tedy technologie, které signifikantně podporují nárůst nového businessu společností, jež provozují moderní softwarově definované sítě.

Forrester ve studii stanovil 32 kritérií a identifikoval 12 světových výrobců a jejich platforem: Arista Networks, Cisco IOS-XE, Cisco NX-OS, Dell EMC, Extreme Networks, H3C, Huawei, Juniper Networks, NVIDIA Cumulus, NVIDIA Mellanox, Pica8 a Pluribus Networks. Na základě výše zmiňovaných testů rozdělil výrobce do následujících skupin:

  • Leaders: Arista Networks, Juniper Networks, Huawei a NVIDIA Cumulus
  • Strong Performers: Pluribus Networks, Cisco IOS-XE a H3C
  • Contenders: Cisco NX-OS, NVIDIA Mellanox, Dell EMC a Extreme Networks
  • Challenger: Pica8

Pojďme se společně se sales inženýrem společnosti Prozeta podívat na to, proč je právě společnost Arista Networks stabilně zařazována mezi leadery, přestože patří mezi nejmladší z těchto společností. 

Jedním z klíčových aspektů vývoje a výroby switchů společnosti Arista Networks je kvalita jak navrženého hardware, tak i operačního systému EOS (Extensible Operating System), a dále management software CloudVision. CloudVision však není pouze management systém, je to i nástroj pro správce sítě, jelikož umožňuje, jako jediný mezi konkurencí, dohled celé sítě v reálném čase. Všechny sledované události v síti jsou okamžitě monitorovány. Díky integrované časové ose je navíc pro administrátory velmi jednoduché vrátit se do okamžiku, kdy vznikl nějaký problém, a prakticky okamžitě zobrazit sledované parametry, a tím odhalit příčinu vzniklého problému. 

Forrester ve své studii také zaslouženě ohodnotil Aristu plným počtem bodů v kategoriích Hardware Support a Monitoring and Visibility.

Nejsou to ovšem jediné kategorie, ve kterých Arista Networks získala maximální počet bodů. Celková strategie společnosti i přístup Aristy k vývoji jsou založeny na otevřenosti operačního systému EOS a všechny funkcionality jsou postaveny pouze na standardech. To umožňuje switche jednoduše integrovat s dalšími komplexními ekosystémy, a stejně tak celou síť postavenou na produktech Arista Networks plně automatizovat.

Tyto výhody přinášejí zákazníkům Arista Networks nové možnosti monetizace jejich síťových a cloudových služeb a zároveň jim snižují náklady na provoz v mnoha oblastech. Díky osazeným chipům od světových výrobců, jako je například Broadcom, dosahují switche nejnižší spotřeby energie na port. Zároveň společnost nabízí ve svých switchích s vysokorychlostními 400G porty suverénně nejnižší cenu za 400G port.

Nelze se tedy divit, že plný počet bodů byl udělen i v kategoriích Switch hardware and OS strategy, Next-gen networking infrastructure strategy, Businesswide fabric, Automation and programmability strategy, Corporate strategy a Open networking.

Jelikož je Arista ze všech uvedených firem na trhu skutečně tou nejmladší, nemůže dosahovat prvenství v množství celkově nainstalovaných zařízení nebo v počtu certifikovaných inženýrů. Také se díky již zmiňovaným požadavkům na kvalitu dodávaných switchů nedá očekávat, že ty nejnovější funkcionality dostane zákazník v krátkém čase. Úkolem technického ředitele společnosti Arista Networks není být první mezi ostatními dodavateli v počtu a rychlosti implementace nových funkcionalit, ale zajistit tu nejvyšší kvalitu a bezpečnost vyráběných produktů.

Nejsilnějším hráčem je Arista Networks zejména ve Spojených státech amerických, kde je na první příčce v počtu dodaných 100G a 400G portů. Mezi její klíčové zákazníky patří společnosti Google, Amazon, Microsoft nebo například streamovací platforma Netflix.

Arista započala svou expanzi i na evropské, asijské a africké trhy, kde úspěšně dodává své switche regionálním společnostem, které poskytují cloudové služby nebo provozují datová centra. Úspěchem jsou opět atributy, které byly popsány v tomto článku a za které si Arista Networks zaslouží umístění v kategorii Leader nezávislé analytické společnosti Forrester. Dá se také očekávat, že i v příští studii nalezneme Arista Networks ve stejné skupině, tedy mezi leadery.  

V případě Vašeho zájmu o produkty Arista Networks můžete kontaktovat přímo společnost Prozeta, která je distributorem Arista Networks v České republice a na Slovensku a v dalších 27 zemích střední a východní Evropy.

Prozeta

Prozeta je přední česká technologická společnost působící v regionech EMEA a CIS. Prozeta se již více než 25 let věnuje službám v oblastech telekomunikací, IoT, datových center a cloudu. Prozeta je distributorem Arista Networks v České republice a na Slovensku a v dalších 27 zemích střední a východní Evropy, partnerem Intel a držitelem certifikátu řízení kvality ISO 9001 a certifikátu ISO 27001 pro bezpečnost informací. Prozeta jako jedna z mála technologických firem kombinuje expertní znalosti v oblasti síťového hardware s budováním telekomunikační infrastruktury a provozem služeb.

Arista Networks

Channelworld_ozveny

Společnost Arista Networks je průkopníkem softwarově řízených kognitivních cloudů pro prostředí velkých datových center a rozsáhlých podnikových sítí. Oceňované platformy společnosti redefinují a přinášejí dostupnost, agilitu, automatizaci, analytiku a zabezpečení. Společnost Arista již celosvětově dodala více než 20 milionů síťových portů vybavených pokročilým síťovým operačním systémem EOS (Extensible Operating System) a CloudVision. Arista se hlásí k otevřeným standardům napříč privátními, veřejnými a hybridními cloudy a její produkty jsou podporovány celosvětově jak napřímo, tak skrze síť partnerů.

Zdroj: Prozeta

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Eset: Zdrojem adwaru na macOS byly v únoru falešné aplikace pro stažení torrentů
Eset: Zdrojem adwaru na macOS byly v únoru falešné aplikace pro stažení torrentů
Agon by AOC vás dovede k novým herním výšinám
Agon by AOC vás dovede k novým herním výšinám
AT Computers opět získalo titul distributora roku společnosti Honeywell
AT Computers opět získalo titul distributora roku společnosti Honeywell
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru