Hlavní navigace

Seznamte se s rodinou Micron 5300 Enterprise SSD

5. 3. 2021 13:18

Sdílet

Trend posunu od klasických pevných disků směrem k flashovým SSD řešením je neodvratný. Při volbě úložiště můžete sáhnout po 96vrstvých discích z rodiny Micron 5300, která najdete v nabídce distributor ASBIS CZ.

Charakteristika

SSD, nebo-li disky s flash pamětí dosud nedosahují tak velkých kapacit, jako klasické HDD. Jejich nespornou výhodou je však vysoká rychlost zápisu i čtení a násobně nižší latence. Životnost SSD se dnes již prakticky vyrovná klasickým pevným diskům, je však potřeba správně zvolit klíčovou hodnotu DWPD (množství přepisů kapacity disku v průběhu jednoho dne).

Rozhraní

Při výběru pevného disku je potřeba zvážit výběr SATA, SAS, nebo NVMe disků. SATA a SAS disky jsou určeny jak pro pevné disky, tak pro SSD a liší se teoretickou přenosovou rychlostí. NVMe disky jsou pouze flashové a jako takové dosahují nejvyšších hodnot čtení i zápisu a vyznačují se také velmi nízkou latencí.

Rychlost a kapacita

Klíčovým parametrem u pevných disků je rychlost otáčení ploten, které se u pevných disků pohybují mezi 5400 rpm – 15000 rpm. Což přímo ovlivňuje rychlost disku a samozřejmě i jeho cenu. V dnešní době jsou plotnové disky stále častěji nahrazovány SSD řešeními. SSD jsou násobně rychlejší, a jejich cena se začíná přibližovat klasickým pevným diskům. Mají také mnohem nižší přístupovou dobu a v průběhu čtení nedochází k žádnému opotřebení flashové paměti. Nejnovějším standardem se stalo NVMe, které ještě zvyšuje kvality disků s flash pamětí a postupně jej začíná prosazovat stále více výrobců pevných disků.

Modelové řady:

  • 5300 boot – nejnižší DWPD, primárne jako bootovací disk
  • 5300 pro – disk pro běžné použití
  • 5300 max – disk s nejvyšším DWPD

Kupte nyní u ASBIS CZ!

Pro více informací navštivte stránky výrobce: 5300 (micron.com)

5. 3. 2021 13:18
Redakce nenese zodpovědnost za správnost a platnost uvedeného textu. Obsah vkládají distributoři a výrobci.