Hlavní navigace

České e-shopy opět chystají Den dopravy zdarma. Vyplatí se jim?

13. 11. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Helder Almeida - Fotolia.com
Black Friday ani Cyber Monday čeští obchodníci moc neznají, za to do internetového Dne dopravy zdarma se jich opět zapojí přes 1100.

Ve dnech 18. a 19. 11. se uskuteční třetí ročník slevové akce mezi českými e-shopy. Do tzv. Dne dopravy zdarma se letos zapojilo 926 e-shopů včetně největších e-tailů.

Loni během jednoho dne zákazníci utratili v zapojených e-shopech přes 181 miliónů korun a letos by se podle organizátora, srovnávače Heureka.cz, obrat zapojených e-shopů mohl vyšplhat na 200 miliónů korun.

V loňském roce uskutečnili zákazníci během 24 hodin s nabídkou dopravy zdarma v zapojených e-shopech přes 110 tisíc objednávek. Nejčastěji nakupovali elektroniku a bílé zboží,“ uvedla v oznámení Radka Haasová, vedoucí oddělení podpory e-shopů v Heureka.cz.

Vyplatí se to?

Při loňském dni dopravy zákazníci díky akci nemuseli za dopravu zaplatit celkem téměř 10 milionů korun. O tuto částku tak e-shopy „přišly“, což by jim měl kompenzovat nárůst obratu. Zároveň je možné, že zapojené e-shopy během akce své zboží krátkodobě přecení, nemáme však data, která by to potvrdila.

Heureka.cz uvádí, že loni zapojené obchody zaznamenaly během akce o 380 % více objednávek než obchody, které se akce nezúčastnily. Procento však neříká, jak by si tyto dvě jinak nesrovnatelné skupiny e-shopů vedly v jiné dny bez slevové akce.

Jelikož není zřejmé, o kolik procent zapojené e-shopy navýšily během dvoudenní akce své prodeje, částečným měřítkem úspěšnosti akce je počet letos zapojených e-shopů, který je vyšší než v loňském roce (1 119).

České e-shopy opět chystají Den dopravy zdarma. Vyplatí se jim? Zdroj: © arahan - Fotolia.comDále srovnávací portál uvádí, že vloni oproti předchozímu ročníku vzrostla průměrná výše objednávky během akce z 1 555 korun na 1 633 korun. Meziročně se tedy zvýšila o 5 %, což koresponduje s růstem průměrné ceny objednávky celého e-commerce trhu bez ohledu na akce pro podporu prodeje.

Menším internetovým prodejcům IT a spotřební elektroniky, u kterých se marže pohybují v jednotkách procent, tedy doporučujeme si spočítat, jak velký musí být v oněch 24 hodinách nárůst jejich obratu, aby se nezaplacené dopravené vykompenzovalo.

Jen pro představu pokud bude podle odhadů průměrná výše objednávky letos činit kolem 1 712 Kč, tak cena dopravného (při hrubém odhadu její průměrné výše 100 Kč) by z toho čítala zhruba 5-6 %. Především u menších e-shopů, které nedrží větší objem zboží skladem a přeposílají ho rovnou od distributorů, to není zanedbatelná částka.

Nelze přitom zapomínat, že výše hodnoty objednávky oproti jiným dnům pravděpodobně nevzroste. Pouze se zvýší jejich počet (a s tím i počet dopravného, které e-shop neinkasuje).

Poprvé také na Slovensku

Nově se letos akce koná také na Slovensku. Zatím se do ní zapojilo 170 e-shopů, mezi kterými jsou i velcí hráči jako Mall.sk, Shoppie.sk a Hej.sk. Na Slovensku Heureka očekává v době akce trojnásobně vyšší počet objednávek.

Letošní třetí ročník akce startuje v obou zemích v úterý 18. listopadu ve 12 hodin a končí 19. listopadu ve stejnou dobu.

Channelworld_ozveny

Inspirace v USA

Inspirací pro Den dopravy zdarma je Freeshippingday.com, který vznikl ve Spojených státech a oproti ČR je naplánován na poslední dny sezóny (kolem 18. 12.) s dodáním zboží těsně před Štědrým dnem. Letos bude probíhat sedmý ročník.

Podstatně větší nákupní šílenství však v USA v listopadu způsobují tzv. Black Friday a Cyber Monday. Černý pátek následuje po Dni díkuvzdání (koncem listopadu) a je vyloženě výprodejovou akcí především kamenných prodejen. S cílem vyčistit sklady na něj pak navazuje výprodejové Kyber pondělí v e-shopech.

Zdroj: Heureka.cz, ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024