Hlavní navigace

SSD už dosahují vyšší hustoty zápisu než tradiční pevné disky

9. 2. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Společnost Micron oznámila dosažení hustoty zápisu 2,77 terabitu na čtvereční palec, přičemž HDD dosahují maximálně 1,3 terabitu. Ačkoliv jde o výrazný milník, tradiční HDD se v dohledné době ještě nechystají odejít ze scény.

Na konferenci 2016 IEEE International Solid State Circuits Conference v San Francisku byl oznámen zásadní milník v oblasti úložišť. Společnost Micron zde uvedla, že její flashová technologie NAND poprvé překonala hustotu zápisu tradičních HDD.

Micron tvrdí, že u 3D NAND paměti (byť zatím v laboratorních podmínkách) dosáhl hustoty 2,77 Tbpsi (terabitů na čtvereční palec). HDD v současné době dosahují nejvyšší hustoty zápisu 1,3 Tbpsi. Tento samotný fakt však ještě neznamená, že nastal definitivní soumrak tradičních pevných disků.

Překážka v podobě ceny přetrvává

Flash se vyvíjí a rozhodně se stává konkurencí [HDD] z hlediska hustoty zápisu, ale čipy jsou stále nákladnější na výrobu. Z hlediska nákladů na kapacitu zůstanou HDD pravděpodobně ještě nějakou dobu levnější,“ uvedl Tom Coughlin, prezident výzkumné společnosti Coughlin Associates.

Podobně jako Micron na konferenci hovořili i zástupci Samsungu, kteří doplnili tabulku konsorcia Advanced Storage Technology Consortium o předpokládaném vývoji hustoty zápisu HDD do roku 2025 křivkou vývoje hustoty zápisu flashové paměti (viz níže). I podle Samsungu již flash překonal magnetickou technologii a jeho hustota má i nadále prudce stoupat.

Samsung na konferenci zároveň oznámil, že se blíží uvedení 15TB SSD úložišť velikosti 2,5“. Japonská společnost Fixstars již prodává 13TB SSD stejné velikosti. Jedinou potíží je již zmíněná cena – toto úložiště stojí 13 000 dolarů, zatímco HHD o stejné kapacitě lze pořídit za 200 dolarů.

Na vysoké ceně SSD se podepisuje nákladnost samotného vybudování výrobní linky. Podle Toma Coughlina se náklady pohybují okolo 10 miliard dolarů, zejména jde-li o paměti s 3D strukturou. Výrobci však v současnosti otevírají nové továrny nebo upravují ty stávající na výrobu 3D pamětí, což v budoucnu přispěje k poklesu cen.

HDD se ještě neloučí, na obzoru jsou nové technologie

To, že se ceny SSD a HDD výrazně liší, nemá podle některých analytiků vydržet příliš dlouho. Analýza společnosti DRAMeXchange například předpovídá výrazné přiblížení cen již v roce 2017, kdy má rozdíl činit jen 11 centů na gigabajt. Ještě v roce 2012 přitom tento rozdíl činil 90 centů. To, kdy se obě křivky definitivně protnou a ceny se zcela vyrovnají, však zůstává předmětem spekulací.

Je to možné, ale vyžadovalo by to, aby se výrobci pevných disků přestali snažit zvyšovat kapacitu. Jenže oni stále investují do šindelového a dvourozměrného magnetického záznamu, takže bych řekl, že ještě mají pár es v rukávu,“ uvedl k této otázce skeptický Tom Coughlin.

Často skloňovanou technologií je HAMR (tepelně-magnetický záznam), která používá laserový paprsek pro stabilizaci zápisu bitů na plotnu disku. Tato technologie dokáže zvýšit kapacitu až o 40 %, což by teoreticky znamenalo, že v serverech nebo desktopech by se mohly objevit až 60TB 3,5“ disky, případně 20TB 2,5“ disky v noteboocích. Pevný disk se na pomyslné smetiště dějin ještě nechystá.

Graf - Prognóza vývoje hustoty zápisu SSD a HDD

Channelworld_ozveny

Vývoj hustoty zápisu SSD a HDD

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024