Hlavní navigace

Nutanix na českém trhu? Reseller je představil 93 metrů nad zemí

26. 2. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Taktik
Jedničku v hyperkonvergovaných systémech Nutanix a deduplikační storage Exagrid pro zálohování představila společnosti Taktik v observatoriu Žižkovské televizní věže.

Ve vyhlídkových prostorách Žižkovské věže v Praze přivítala společnost Taktik své zákazníky a představila jim spolu se zástupci výrobců řešení značek Nutanix vč. OEM partnera Lenovo a Exagrid.

Petr Belatka, CEO společnosti TaktikPetr Belatka, CEO společnosti Taktik, která je resellerem těchto značek na českém trhu, v úvodním slově zdůraznil, že všechna řešení dokážou zákazníkům blíže prezentovat i formou proof of concept.

Presales engineer Richard Vršník přiblížil účastníkům konvergenci a hyperkonvergenci, která je podle něj sbližování afinit v systémech. Hyperkonvergovaná infrastruktura (HCI) spojuje servery, storage vč. prosíťování a hlavně sjednocující softwarové vrstvy.

„Dokážeme vaši infrastrukturu udělat neviditelnou,“ nadneseně poté dodal za Nutanix Tarcan Serdaroglu, senior regional manager Eastern Europe & Turkey.

Zmínil, že Nutanix je prověřená technologie HCI, kterou Gartner ve svém kvadrantu HCI označuje za lídra lídra následovaného společnostmi Dell EMC, VMware a HPE.

Výrobce, který byl zatím na českém trhu zatím zastoupený pouze skrze OEM partnery Lenovo, Dell EMC nebo Fujitsu, aktuálně nabírá nové posily. Do tří měsíců by měli nastoupit sales a presales specialisti zodpovědní za ČR, SR a Maďarsko.

Poté Anton Zhbankov, senior systems engineer Russia & CIS v Nutanixu, představil samotnou architekturu, jejíž jednoduchost shrnul do „One OS. One click.“ Hlavní hodnotou HCI Nutanix jsou podle něj rychlost nasazení, extrémní jednoduchost a neustále inovace.

Zmínil, že trendy veřejného a soukromého cloudu v IT vykrystalizovaly do hybridního modelu, který Nutanix nazývá spíše jako distribuovaný cloud zahrnující jedno a více datacenter, menší pobočky, edge computing a IoT aplikace.

Anton Zhbankov, Nutanix (vpravo)

Výzvou tohoto prostředí jsou různé technologické stacky (fiber channel, iSCSI, různé sítě, virtualizační vrstvy…), které komplikují přenositelnost aplikací a dat.

Navíc to způsobuje fragmentaci správy a zvyšuje její složitost. V důsledku toho je i složité predikovat ekonomiku IT prostředí. „Nepotřebujete řešit servery, switche… potřebujete, aby aplikace běžela,“ dodal Zhbankov.

Nutanix je 100% software, takže běží téměř na každém hardwaru s jedním unifikovaným UI a jednotnou konzolí. V rozhraní používá pouze HTML5 prostředí. „Občas jej nazývají iPhonem pro datacentra,“ přirovnává Anton Zhbankov jednoduchost, jakou má Nutanix poskytovat při správě.

Kromě možnosti využít Hyper-V, VMware nebo Citrix nabízí Nutanix také vlastní nativní virtualizaci AHV (postavená na KVM), která je v ceně. Nedávno výrobce uvedl také vlastní orchestraci application centric management pro multicloudové prostředí. Chystá také spuštění Xi Cloud Services by Nutanix – privátní cloud, který bude sloužit jako záložní datacentrum pro replikaci dat. Letos bude uvedený  v USA a později i v Evropě.

Zákazníci si mohou HCI Nutanix pořídit od OEM partnerů Lenovo, Dell EMC a Fujitsu, kteří nabízejí svůj hardware s nasazeným SW Nutanix, vlastní podporou a pricingem. Podporovaná je i infrastruktura dalších certifikovaných výrobců HPE nebo Cisco. V takovém případě má zákazník dva body podpory – pro HW jeden z vendorů a pro SW Nutanix.

Prazentace společnosti Taktik v Žižkovské věži

V další prezentaci Ondřej Lorenc představil konvergované systémy Lenovo a certifikované hyperkovergované systémy Lenovo ThinkAgile SX pro Nutanix.

Následně Richard Vršník prezentoval technologie Exagrid, hardwarové deduplikační úložiště určené zejména pro větší firmy a státní správu, kde spravují velké množství dat (typicky 20 TB a více).  Úložiště dat je rozděleno na dvě části. Do první se ukládá samotná záloha, která je zde připravena pro rychlou obnovu dat, a ve druhé zařízení provádí deduplikaci záloh.

Channelworld_ozveny

Po prezentacích následoval raut, ochutnávka sushi a degustace skotských whisky.

Zdroj: ChannelWorld
Foto: Michal Šafus

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024