Hlavní navigace

Nutanix na českém trhu? Reseller je představil 93 metrů nad zemí

26. 2. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Taktik
Jedničku v hyperkonvergovaných systémech Nutanix a deduplikační storage Exagrid pro zálohování představila společnosti Taktik v observatoriu Žižkovské televizní věže.

Ve vyhlídkových prostorách Žižkovské věže v Praze přivítala společnost Taktik své zákazníky a představila jim spolu se zástupci výrobců řešení značek Nutanix vč. OEM partnera Lenovo a Exagrid.

Petr Belatka, CEO společnosti TaktikPetr Belatka, CEO společnosti Taktik, která je resellerem těchto značek na českém trhu, v úvodním slově zdůraznil, že všechna řešení dokážou zákazníkům blíže prezentovat i formou proof of concept.

Presales engineer Richard Vršník přiblížil účastníkům konvergenci a hyperkonvergenci, která je podle něj sbližování afinit v systémech. Hyperkonvergovaná infrastruktura (HCI) spojuje servery, storage vč. prosíťování a hlavně sjednocující softwarové vrstvy.

„Dokážeme vaši infrastrukturu udělat neviditelnou,“ nadneseně poté dodal za Nutanix Tarcan Serdaroglu, senior regional manager Eastern Europe & Turkey.

Zmínil, že Nutanix je prověřená technologie HCI, kterou Gartner ve svém kvadrantu HCI označuje za lídra lídra následovaného společnostmi Dell EMC, VMware a HPE.

Výrobce, který byl zatím na českém trhu zatím zastoupený pouze skrze OEM partnery Lenovo, Dell EMC nebo Fujitsu, aktuálně nabírá nové posily. Do tří měsíců by měli nastoupit sales a presales specialisti zodpovědní za ČR, SR a Maďarsko.

Poté Anton Zhbankov, senior systems engineer Russia & CIS v Nutanixu, představil samotnou architekturu, jejíž jednoduchost shrnul do „One OS. One click.“ Hlavní hodnotou HCI Nutanix jsou podle něj rychlost nasazení, extrémní jednoduchost a neustále inovace.

Zmínil, že trendy veřejného a soukromého cloudu v IT vykrystalizovaly do hybridního modelu, který Nutanix nazývá spíše jako distribuovaný cloud zahrnující jedno a více datacenter, menší pobočky, edge computing a IoT aplikace.

Anton Zhbankov, Nutanix (vpravo)

Výzvou tohoto prostředí jsou různé technologické stacky (fiber channel, iSCSI, různé sítě, virtualizační vrstvy…), které komplikují přenositelnost aplikací a dat.

Navíc to způsobuje fragmentaci správy a zvyšuje její složitost. V důsledku toho je i složité predikovat ekonomiku IT prostředí. „Nepotřebujete řešit servery, switche… potřebujete, aby aplikace běžela,“ dodal Zhbankov.

Nutanix je 100% software, takže běží téměř na každém hardwaru s jedním unifikovaným UI a jednotnou konzolí. V rozhraní používá pouze HTML5 prostředí. „Občas jej nazývají iPhonem pro datacentra,“ přirovnává Anton Zhbankov jednoduchost, jakou má Nutanix poskytovat při správě.

Kromě možnosti využít Hyper-V, VMware nebo Citrix nabízí Nutanix také vlastní nativní virtualizaci AHV (postavená na KVM), která je v ceně. Nedávno výrobce uvedl také vlastní orchestraci application centric management pro multicloudové prostředí. Chystá také spuštění Xi Cloud Services by Nutanix – privátní cloud, který bude sloužit jako záložní datacentrum pro replikaci dat. Letos bude uvedený  v USA a později i v Evropě.

Zákazníci si mohou HCI Nutanix pořídit od OEM partnerů Lenovo, Dell EMC a Fujitsu, kteří nabízejí svůj hardware s nasazeným SW Nutanix, vlastní podporou a pricingem. Podporovaná je i infrastruktura dalších certifikovaných výrobců HPE nebo Cisco. V takovém případě má zákazník dva body podpory – pro HW jeden z vendorů a pro SW Nutanix.

Prazentace společnosti Taktik v Žižkovské věži

V další prezentaci Ondřej Lorenc představil konvergované systémy Lenovo a certifikované hyperkovergované systémy Lenovo ThinkAgile SX pro Nutanix.

Následně Richard Vršník prezentoval technologie Exagrid, hardwarové deduplikační úložiště určené zejména pro větší firmy a státní správu, kde spravují velké množství dat (typicky 20 TB a více).  Úložiště dat je rozděleno na dvě části. Do první se ukládá samotná záloha, která je zde připravena pro rychlou obnovu dat, a ve druhé zařízení provádí deduplikaci záloh.

Channelworld_ozveny

Po prezentacích následoval raut, ochutnávka sushi a degustace skotských whisky.

Zdroj: ChannelWorld
Foto: Michal Šafus

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků