Hlavní navigace

Nový návrh evropských pravidel může výrazně poškodit on-line obchodování, varuje Visa

5. 1. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © goodluz - Fotolia.com
Návrh Evropského orgánu pro bankovnictví počítá se zavedením přísnějších pravidel pro ověření identity nakupujícího při platbě kartou. Podle společnosti Visa by zavedení takových pravidel přineslo spotřebitelům zbytečné nepohodlí a minimální přínos. Opatření by se podle Visy výrazně dotkla i on-line nákupů.

Společnost Visa varuje, že nový návrh evropských pravidel pro elektronickou komerci může vážně narušit rozvoj on-line nakupování a přinést zákazníkům větší míru nepohodlí. Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) nedávno předložil návrh na plošnou implementaci tzv. silné autentifikace zákazníků. 

Plán je postaven na přístupu „měřit všem stejným metrem“, kdy bude každá transakce nad 10 eur (zhruba 270 korun) vyžadovat při potvrzení platby další ověřovací kroky, jako například zadání hesla či kódu nebo použití čtečky karty.

Spotřebitelský průzkum společnosti Visa v pěti evropských zemích ukázal, že v praxi by návrh EBA znamenal následující:

Konec expresních on-line plateb

Zákazníci by už nemohli platit jedním kliknutím ani u on-line obchodníků, kde nakupují pravidelně a odzvonilo by také rychlým automatickým platbám v rámci mobilních aplikací, kde mají spotřebitelé již uloženou svou kartu.

Visa odhaduje, že by tak byla ovlivněna polovina veškerého evropského on-line obchodu. Průzkum navíc odhalil, že by téměř dvě třetiny (61 %) spotřebitelů nákup vzdaly, pokud by byl proces check-outu a platby rozšířen o další kroky.

Omezený přístup k e-shopům mimo Evropu

Návrh dále přináší mezinárodním webovým stránkám povinnost dodržovat při prodeji zboží evropským zákazníkům nová evropská pravidla, jinak bude nákup automaticky zamítnut.

To by mohlo podle odhadů společnosti Visa ovlivnit platby v celkové hodnotě přesahující 6 miliard eur, což představuje dvě třetiny všech evropských transakcí na mezinárodních webech. Průzkum navíc ukázal, že 51 % zákazníků nakupuje přes internet u obchodníků mimo EU.

Delší fronty

Problémy s použitím karty by nastaly nejen v obchodech, ale také například na placených parkovištích či u mýtných bran, kde v současnosti není vyžadováno zadávání PIN kódu. Například jen ve Francii by to podle průzkumu přitom ovlivnilo více než 500 milionů cest ročně.

Nepohodlí bez přidané hodnoty

Nové návrhy představují vážnou hrozbu narušení způsobu, jakým jsme dnes zvyklí nakupovat on-line. Plán EBA přinese řadu komplikací a nepříjemností, vyšší počet zamítnutých transakcí a delší a komplikovanější platební proces. Přínos pro spotřebitele přitom bude minimální, nebo žádný,“ uvedl Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa pro Českou republiku a Slovensko.

Za vším tímto nepohodlím nestojí žádný důkaz, že by toto nařízení skutečně omezilo podvody. V současnosti máme k dispozici funkční systém, který využívá přístupu, který nazýváme autentifikace založená na riziku. Ten umožňuje inteligentní rozhodnutí, zda je konkrétní nákup nízkorizikový, a to na základě využívaného zařízení a vzorců předchozího nákupního chování,“ dodal Gajdoš.

Channelworld_ozveny

EBA zveřejní finální podobu navrhovaných standardů 12. 1. 2017. Tyto standardy odpovídají na požadavky směrnice o platebních slubách, která vyžaduje silnou autentifikaci zákazníků pro všechny elektronické platby.

Zdroj: Visa

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Editorial: Vychází nový ChannelWorld aneb lidé a AI
Editorial: Vychází nový ChannelWorld aneb lidé a AI