Hlavní navigace

Konica Minolta v roce 2019 utržila 2,1 miliardy Kč, zisk klesl o pětinu

23. 6. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © NAN - Fotolia.com
Skupina i přes pokles zisku dosáhla druhého nejlepšího výsledku v historii českého zastoupení. Pomohlo jí zejména upevnění pozice v segmentu dodavatelů IT služeb.

Skupina Konica Minolta zveřejnila výsledky hospodaření za loňský rok, z nichž vyplynulo, že v roce 2019 vykázala tržby ve výši 2,144 miliardy Kč a zisk před zdaněním podle mezinárodních účetních standardů ve výši 138 milionů Kč.

Konica uvádí, že přestože došlo k poklesu tržeb o 8 % a zisku o 21 %, skupině se podařilo navázat na mimořádný rok 2018 a dosáhnout druhých nejlepších výsledků v historii českého zastoupení.

Podle vedení k tomu pomohlo hlavně upevnění pozice v segmentu dodavatelů IT služeb, vývoj vlastních softwarových řešení a rozvoj nových technologií. Z 16 zemí CEE, kde Konica Minolta působí, jsou tržby na českém trhu druhé nejvyšší.

Výsledky našeho hospodaření jsou dobrou zprávou zvlášť v době, kdy všichni hovoří o nastupující celosvětové recesi a propouštění,“ uvedl Pavel Čurda, generální ředitel Konica Minolta Business Solutions Czech.

V České republice jsme primárně obchodní společnost a výkyvy v poptávce se nám logicky nevyhnou. Z dnešního úhlu pohledu hodnotím rok 2019 jako splněný domácí úkol, který nám pomůže zvládnout nadcházející období,“ dodal.

KM dávno není jen tisk

Konica Minolta je dle svých slov v ČR dlouhodobě lídrem mezi dodavateli kancelářských tiskových řešení i produkčních tiskáren. V posledních letech však již překonala maximální prodejní potenciál v těchto segmentech.

Vloni jsme proto výrazně investovali do nových technologií. Vyvíjíme vlastní softwarová řešení z oblasti digitalizace a správy dat, rozvíjíme služby pro takzvané Inteligentní kanceláře nebo technologie pro videoanalytiku,“ řekl Čurda.

Například divize IT služeb se loni na výsledcích Konica Minolta podílela téměř z 30 %. Tržby v oblasti tzv. industriálního tisku se podle Koniky zvýšily čtyřnásobně a v segmentu kamerových systémů vzrostly na více než desetinásobek.

Čurda uznává, že uzavření většiny kancelářských provozů v době nouzového stavu a navazující omezení se v budoucnu negativně projeví na našem hospodaření, nicméně podotýká, že koncern může těžit z nedávných akvizic a vývoje nových technologií.

V ČR na čelních místech

Společnost dále uvádí, že v segmentu tiskových řešení drží na českém trhu s výrazným odstupem první pozice. V loňském roce uvedla na trh novou řadu multifunkčních tiskových zařízení, což by ji mělo zajistit stabilní prodeje i v této tradiční oblasti.

Tržní podíly Konica Minolta v ČR dosáhly v případě černobílých produkčních strojů 66,7 % a v segmentu barevných digitálních produkčních strojů 61,8 %. Na trhu barevných kancelářských multifunkčních zařízení formátu A3 činil podíl společnosti 33 %.

U černobílých multifunkčních přístrojů formátu A3 pak dosáhla Konica Minolta tržního podílu 41,4 %. Třiadvacetiprocentní podíl trhu pak Konica Minolta drží v segmentech kancelářských multifunkčních tiskáren formátu A4.

Tabulka – Vývoj hospodářských výsledků Konica Minolta v ČR (2012–2019)

Channelworld_ozveny

Vývoj hospodářských výsledků Konica Minolta v ČR (2012–2019)

Zdroj: Konica Minolta

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Náplně do tiskáren: alternativy hroutí výnosný byznys
Náplně do tiskáren: alternativy hroutí výnosný byznys
Výkonné monitory Philips pro práci a videokonference
Výkonné monitory Philips pro práci a videokonference
MMD si nachystalo nové monitory pro náročné spotřebitele, profesionály i hráče
MMD si nachystalo nové monitory pro náročné spotřebitele, profesionály i hráče