Hlavní navigace

Intel představil novou vlnu Chromebooků využívajících jeho procesory

13. 5. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Intel
V nových zařízeních se objeví procesory Intel Celeron, ale i čtvrtá generace Intel Core i3. Kromě zařízení od velkých výrobců představil Intel i vlastní referenční design pro zařízení do škol.

Společnost Intel ve spolupráci se svými partnery oznámila novou nabídku zařízení Chromebook, včetně vůbec prvních počítačů používajících procesory Intel Celeron na SoC Bay Trail-M. Rovněž byla představena nová třída Chromebooků postavených na procesorech Intel Core i3 čtvrté generace.

Nové Chromebooky poháněné procesory Intel Celeron mají nabídnout až 11 hodin životnosti na baterii a rozšiřují architekturu Intelu do širokého cenového rozpětí pro úsporné notebooky, konvertibilní počítače, stolní počítače i zařízení typu „All in One“.

Počítače mají pasivní chlazení a podle Intelu jsou tiché, tenké, lehké, levné a mnohé z nich nabízejí dotykový displej. Vůbec poprvé se ve všech nových modelech Celeron Chromebook objeví bezdrátový standard Intel 802.11ac, díky čemuž tyto počítače nabídnou moderní konektivitu.

Chromebooky ze všech stran

Intel poukázal zejména na šest nových modelů, v současnosti nebo v blízké budoucnosti uváděných na trh, které jsou postaveny na těchto modernizovaných procesorech. Zařízení uvedou na trh společnosti Acer, Asus, Lenovo a Toshiba.

Své první spotřebitelské Chromebooky s označením N20 a N20p oznámila společnost Lenovo. Tato zařízení nabídnou spotřebitelům volbu ze dvou možností práce s uživatelským prostředím Chrome. N20 je tradiční notebook, zatímco Chromebook N20p patří k prvním modelům umožňujícím dotykové ovládání a lze jej používat jako tradiční notebook, ale I jej umístit na stojánek.

Tyto dva nové přírůstky doplňují stávající rodinu Chromebooků od Lenova postavených na procesoru Celeron. Staršími příklady jsou ThinkPad 11e Chromebook a ThinkPad Yoga 11e Chromebook, které byly navržené s ohledem na uživatele z oblasti vzdělávání.

Dva nové Chromebooky představila i společnost Asus: Asus 11.6-inch C200 a Asus 13.3-inch C300. Oba se objeví v distribuci letos v létě. Zařízení jsou tenká a určená jak pro studenty, tak pro uživatele, kteří jsou často na cestách.

Intel rovněž představil Chromebook nové generace od Aceru. Nový počítač, který má oproti svým předchůdcům být tenčí, lehčí a tišší, bude osazen zcela novým procesorem Celeron postaveným na SoC Bay Trail-M. Na trhu se objeví v průběhu letošního roku.

Intel vedle toho představil i referenční design pro školství s názvem Education Chromebook. Klienti jej mohou upravovat dle svých konkrétních požadavků, referenční design jim nicméně umožní výrazně zkrátit vývojový cyklus a vedle toho jim nabídne přístup k nejnovějším technologiím i funkcím, stejně jako k softwaru specifickým pro školství.

Podle sdělení společnosti Intel budou Chromebooky pro školství k dispozici v nejbližší době a budou dodávány několika výrobci.

Nová třída s procesory Intel Core i3

Pro uživatele, kteří požadují vyšší výkon, byla vytvořena nová třída Chromebooků, která místo na Celeronech běží na procesorech Core i3 čtvrté generace. Tyto modely se podle Intelu prodávají již od 349 dolarů a jako první uvedou zařízení s Intel Core i3 společnosti DellAcer.

Společnost Dell oznámila rozšíření nabídky zařízení Chrome o novou konfiguraci modelu Dell Chromebook 11. Ten má být od svého uvedení na trh velmi oblíbený a jako technologii pro výuku ho ve Spojených státech zvolila řada škol. S novým procesorem nyní Dell rozšíří zacílení i na zákazníky z malých a středních firem. Nový model bude na trh uveden v průběhu roku.

Acer obohatil o procesor Intel Core i3 čtvrté generace svůj nový model C720 Chromebook (na obrázku). Systém má oproti stávajícím konfiguracím nabízet podstatně vyšší rychlost. Na trh bude uveden na přelomu srpna a září a jeho doporučená cena bude 349,99 amerických dolarů.

Společnost HP oznámila, že v červnu uvede na americký trh svůj HP Chromebox. Ten je osazen novým procesorem Intel Celeron postaveným na mikroarchitektuře Haswell a má z prakticky každého displeje v domácnosti vytvořit PC s Google Chrome, na němž budou k dispozici Google Play, Google Drive a webový obsah.

Na americký trh bude rovněž uveden LG Chromebase (model 22CV241), vůbec první počítač typu „All in One“ s operačním systémem Chrome, který pohání procesor Intel postavený na mikroarchitektuře Haswell. Podle Intelu je ideální pro osobní i pracovní využití, dostatečně flexibilní, rychlý a zabezpečený.

Channelworld_ozveny

Počítač představený na mezinárodním veletrhu CES 2014 se bude prodávat od 26. 5. za doporučenou cenu 349 dolarů. Prodává se s Google Drive o kapacitě 100GB předplaceným na dva roky.

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?