Hlavní navigace

IFA 2015 - Chytré domácnosti, chytré hodinky, herní PC a barevnější televize

8. 9. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: IDG News Service
Výrobci se letos soustředili na internet věcí a nositelnou elektroniku. V segmentu tradičních PC je vidět zaměření na hráče, v segmentu televizí je hlavním trendem technologie High dynamic range.

Berlínský veletrh IFA je každoroční příležitostí pro výrobce, aby představili své reakce na nejnovější trendy. Pokud máme soudit podle toho, co bylo ukázáno na letošním ročníku, je éra internetu věcí opět o trochu blíže.

Chytré trouby a další spotřebiče

Řada výrobců představila zařízení, která mají vést ke vzniku chytrých domácností. LG Electronics uvedlo senzor SmartThinQ (na fotografii), které stačí připevnit k „hloupým“ spotřebičům a dodat jim tam chytré funkce. Pokud se upevní například na dvířka pračky, senzor nahlásí, že je dopráno.

LG zároveň představilo chytrou troubu a klimatizaci. Konkurenční AEG rovněž představilo chytrou troubu s vestavěnou kamerou. Samsung zase rok po akvizici ukázal nové řešení od SmartThings v podobě sady pro automatizaci domácnosti. Ta se skládá z hubu, senzorů, kamer i ovládacích nástrojů. Kromě toho Samsung uvedl také monitor spánku Sleepsense (jeho rozhraní je vidět na fotografii v záhlaví).

Výrobci se pochopitelně tváří, že svět připojených domácností je již za rohem, ačkoliv realita je složitější. Obrovský problém kompatibility a bezpečnosti zatím nikdo nevyřešil a nezdá se, že by k tomu mělo dojít v dohledné době. Pokud nevěříte, přečtěte si tento čím dál aktuálnější komentář Mikea Elgana.

Co nasadí výrobci proti Apple Watch?

Dalším velkým tématem letošního ročníku jsou chytré hodinky. Na trh nedávno vstoupil Apple a okamžitě se stal jeho hegemonem, na což se řada výrobců snaží odpovědět novými modely.

Své novinky na IFA představily společnosti Motorola, Samsung a Asus, přičemž jejich modely nabídnou především možnost přizpůsobení, ať jde o velikost, design, barvu nebo pásek.

Motorola a Asus nabídnou dvě velikosti svých hodinek Moto 360 (1,56“ nebo 1,37“) , resp. ZenWatch 2 (1,63“ nebo 1,45“ - na fotografii). Samsung má jen jednu velikost svého Gear S2, ale alespoň nabídne tři varianty tohoto modelu.

Více o hodinkách Moto 360 a Gear S2 si přečtěte v tomto článku.

Zaměřeno na hráče

Co se týče tradičních PC, z veletrhu byste nepoznali, že je něco špatně. Na světě jsou Windows 10 i šestá generace procesorů Intel Core a výrobci doufají, že díky nim dosáhnou zásadního zlepšení výsledků.

Zároveň je patrné zaměření na velmi specifický segment – hráče. Například Acer představil nové modely notebooků řadyPredator, které mají konkurovat G752, nejnovějšímu hernímu modelu z řady Republic of Gamers od Asusu.

Acer zároveń představil velmi netradiční Revo Build (na fotografii). Jedná se o PC, které se skládá jako věž ze stavebních bloků. Základní model bude stát 199 € a na evropském trhu se má objevit v průběhu října.

Televize bude barevnější

V segmentu televizorů je hlavním trendem technologie HDR (High dynamic range), která vylepšuje kontrast a reproduktci barev.

Společnosti LG a Panasonic každá představila 65“ OLED televizi. Jedná se o modely 65EF9500, resp. TX-65CZ950, a ačkoliv nebyly zveřejněny jejich ceny, lze očekávat, že budou vysoké.

Channelworld_ozveny

Na HDR sází i Sony, které chce technologií vybavit řadu svých současných 4K modelů.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci