Hlavní navigace

Dell Solutions Tour 2015 přivezla do Prahy nové trendy a kompletní podnikové portfolio

7. 10. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Dell
Dell na pražské zastávce ukázal, že je připraven na budoucnost IT, ať už bude jakákoliv, a že se v jeho portfoliu nachází vše s výjimkou chytrých telefonů. Na přednášky a prezentace se přišlo podívat přes tři sta návštěvníků.

Společnost Dell pozvala své partnery na setkání Dell Solutions Tour 2015. Do pražského hotelu Clarion Congress Hotel zavítalo přibližně tři sta účastníků, které čekal celodenní program zahrnující představení současných trendů v oblasti podnikového IT i průřez komplexním portfoliem Dellu, které se na tyto trendy snaží reagovat.

Připraveni na budoucnost

Dopolední blok odstartoval generální ředitel české pobočky Dellu Jiří Kysela, který přivítal všechny účastníky a předal slovo první řečnici, jíž byla Margaret Francová, výkonná ředitelka Dellu pro podniková řešení v regionu EMEA.

Francová začala svou keynote zdůrazněním probíhajícího boomu v oblasti dat a mohutného rozpínání digitálního vesmíru. Svět se podle ní nachází na křižovatce tradičního a nového IT, které s sebou přinese nové technologie, možnosti, ale také nové požadavky na schopnosti.

Dell se na tuto změnu snaží odpovědě přístupem, který nazývá future-ready, tedy připravený na budoucnost. V praxi má tento přístup znamenat flexibilitu, škálovatelnost a bezešvé propojení podnikových řešení s cloudem. Zároveň pamatuje na mobilitu, velká data a nové přístupy k zabezpečení.

Hlavní výhodou, která podle Francové odlišuje Dell od konkurence, je jeho kompletní portfolio, které nabízí vše od podnikových řešení, přes služby a software až po PC, tablety a pracovní stanice. Díky tomu lze celý podnik – tedy s výjimkou mobilních telefonů – vybavit zařízeními a řešeními od jedné značky.

S Microsoftem do nového světa

Druhou keynote přednesla Biljana Weber, generální ředitelka českého Microsoftu. Tématem jejího projevu byla transformace. Dřívější vize Microsoftu v podobě počítače na každém stole je podle Weberové dávno splněná a překonaná. Microsoft si proto s příchodem Satyi Nadelly stanovila nový cíl, a sice stát se lídrem „nového světa práce“.

Promítnutí této vize do reality Weberová ilustrovala na příkladu české pobočky, která se velmi nedávno přestěhovala do nové budovy, kde byly uplatněny právě principy „nového světa“. Zaměstnanci se podíleli na podobě svých nových kanceláří, nyní v nich využívají nové technologie a uplatňují tam i principy „kulturní změny“, jak Microsoft nazývá přechod na nový model práce, který staví na flexibilitě a transparentnosti.

Dell Software zvládne cloud i velká data

První dopolední blok uzavřeli dva zástupci Dellu, pre-sales consultant Jiří Svatuška a account manager David Tkáč. Ti účastníkům představili portfolio Dell Software, jež se skládá z pětu klíčových oblastí. Konkrétně jde o správu datacenter a cloudu, správu řešení pro mobilitu, velká data, ochranu dat a bezpečnost.

Dell dříve disponoval oddělenými balíčky softwaru, často získanými prostřednictvím akvizicí, ale nyní podle Svatušky dochází ke stírání hranic a možnosti tvořit komplexní a ucelená řešení.

Výhodou Dellu je podle Jiřího Svatušky možnost provázání softwarových řešení s hardwarovými, což systémům dodává vyšší flexibilitu. Svatuška rovněž zdůraznil, že Dell nenabízí řešení pouze pro obří podniky, ale řada jeho produktů lze nasadit i v oblasti SMB.

David Tkáč následně promluvil o portfoliu řešení pro velká data, která Dell nabízí pro řadu oblastí, mimo jiné pro marketing, zdravotnictví, farmaceutický průmysl nebo finanční sektor.

Předností přístupu Dellu k velkým datům je podle Tkáče především otevřenost a kompatibilita s řadou platforem (Hadoop, SAP HANA a řada dalších) doplněná o výkon „domácí“ infrastruktury.

Budoucnost podnikových řešení? Konvergence

Druhou část dopoledního programu odstartoval Ondřej Bačina, marketingový ředitel Dellu pro podniková řešení. V úvodu zmínil probíhající trasformaci IT od proprietárních oddělených zařízení směrem k budoucnosti v podobě softwarově definovaných a konvergovaných řešení běžících na komoditním hardwaru.

Příkladem je oblast sítí. Ondřej Bačina poukázal na střet zájmů, kde vedení firem požadují lepší zabezpečení a uživatelé na druhou stranu volají po mobilitě a práci z domova. Nepomáhají ani stagnující nebo dokonce klesající rozpočty na IT. Řešením na všechny tyto problémy se podle Bačiny mají stát softwarově definované sítě.

Nejstarší server od Dellu v ČR běžel šestnáct let

Příjemným zpestřením bylo vyhlášení vítěze soutěže o nejdéle sloužící server PowerEdge, kterou Dell vyhlásil ku příležitosti 20letého výročí existence této značky. Ukázalo se, že nejstarší veterán byl v provozu v Západočeské univerzitě v Plzni (ZČÚ).

Konkrétně šlo o model PowerEdge 1300 z roku 1999. Dell jej se ZČÚ vyměnil za model PowerEdge T20 z roku 2015, který je 200x výkonnější, má 200x vyšší kapacitu a o 40 % nižší spotřebu.

O závěr dopoledního programu se postaral šéf marketingu pro klientská zařízení Jiří Zajíček. Nejprve poukázal na fenomén internetu věcí, díky němuž má globální počet zařízení připojených k internetu vyrůst z letošních 15 miliard na 200 miliard v roce 2020.

Následně hovořil o Windows 10, které se podle něj stanou mostem mezi minulostí a budoucností. Svou prezentaci zakončil velmi akčním videem, které představilo nová odolná zařízení řady Rugged.

Channelworld_ozveny

Po obědě čekaly účastníky série menších půlhodinových prezentací, které se detailně zaměřily na konkrétní části portfolia Dellu, ale i jeho partnerů z Microsoftu nebo Intelu. Celé setkání završilo slosování o ceny.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?