Hlavní navigace

Aaron je od února v insolvenci, přesto prodával dál

17. 3. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Mopic - Fotolia.com
Již druhý reseller skončil od začátku roku v insolvenci. Prodejce a provozovatel e-shopů Aaron.cz a Digiobchod.cz nebyl dále schopný dále splácet své závazky.

Městský soud v Praze zahájil 6. 2. 2017 insolvenční řízení se společností Aaron shop. Jen deset dní předtím, než byla vyhlášena insolvence Michala Karbana Libra Shopu.

Na webových stránkách Aaron.cz a Digiobchod.cz prodejce uvádí, že „Obchodní společnost AARON shop s.r.o. byla nucena s ohledem na ekonomické problémy nezávislé na vůli jejího vedení ukončit svou činnost.

Podle návrhu zaslaného městskému soudu v Praze společnost Aaron shop dluží svým věřitelům přes 24 milionů korun. Nachází se v platební neschopnosti, jelikož má více věřitelů se závazky více než měsíc po splatnosti, na které nemá peníze. Souhrn všech jejích závazků převyšuje hodnotu jejího majetku.

Největšími věřiteli jsou podle přihlášky společnosti Sony (dluh zhruba 1,78 milionu korun), Penta CZ (přes 112 tisíc korun), Canon (téměř 4,4 tisíce eur) a hlavně Raiffeisenbank, u které má prodejce nesplacený revolvingový úvěr v celkové výši přes deset milionů korun.

Zvolte Channel manažera roku 2016

Podobnou pohledávku ve výši deseti milionů korun zesplatnila Komerční banka Michalu Karbanovi, kutnohorskému prodejci výpočetní a kancelářské techniky, který skončil v insolvenci, když jehož celkové splatné i nesplatné dluhy činily (shodou okolností) k 6. 2. 2017 celkem 148,5 milionu korun.

Karban si obdobně jako Aaron vzal revolvingový úvěr za účelem profinancování krátkodobých pohledávek a výkyvů v zásobách.

Podle insolvenčního rejstříku již podaly návrhy na vyloučení majetku z insolvence společnosti Nikon (pohledávka za zboží v ceně 1,25 mil. korun) a Hama (pohledávka za zboží v ceně 364 tisíc korun bez DPH).

E-shop v insolvenci prodával dál

Zarážející je, že minimálně ještě 9. 2., tedy tři dny poté, co bylo vyhlášeno insolvenční řízení, Aaron na svém webu vyprodával zboží. Upozorňoval na to například diskutér „Stanley 900“ na fóru Digineff. O pokračujících výprodejích psal ještě 12. 2. Focus Magazine.

Dlužník má přitom povinnost se po vyhlášení insolvence zdržet nakládání se svým majetkem, pokud by mělo jít o podstatně změny v jeho skladbě, využití, určení nebo zmenšení.

Na srovnávacích portálech si někteří nakupující stěžovali, že jim po nákupu v únoru přišlo od banky oznámení o vzniku zástavního práva k jejich objednávce.

Konkrétně Luboš Ducháček na Zboží.cz píše: „Zbozi obednano na dobiru a zaplaceno PPL ted po mesici dopis z banky z Raiffeisenbank se zastavnim pravem nedoporucuji pokud nemate radi hodne problemu komunikace zadna.“

„Objednané zboží jsem si vyzvedla osobně a zaplatila v hotovosti. Přesto mi o pár týdnů později přišlo oznámení o vzniku zástavního práva k pohledávce v hodnotě dané objednávky,“ uvedla jiná zákaznice na Heureka.cz 13. 2. 

Společnost Aaron shop byla podle obchodního rejstříku založena jako s.r.o. v roce 2006 Tomášem Kůsem, který je i její současný vlastník a jednatel. Prodejce na svém webu uvádí, že jako specializovaný obchod fotografické techniky na trhu působí již dvacet let. 

Channelworld_ozveny

Kamenné prodejny měl Aaron shop v ulicích Ječná a U větrníku v Praze a v Pekařské v Brně.

Zdroj: ChannelWorld, Focus Magazine

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
Editorial: Vychází nový ChannelWorld aneb lidé a AI
Editorial: Vychází nový ChannelWorld aneb lidé a AI
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně