Hlavní navigace

Recenze Lenovo Vibe X2: Střídmý luxus ve více vrstvách

11. 12. 2014
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Lenovo tvrdí, že Vibe X2 je první „vrstvený“ smartphone na světě. Na první pohled je z neotřelého designu zřejmé proč.

Lenovo na předvánoční trh stihlo přinést nové přírůstky do rodiny smartphonů a mezi nimi i Vibe X2, který zaujme především svou konstrukcí a výkonem. Lenovo tvrdí, že Vibe X2 je první „vrstvený“ smartphone na světě. Na první pohled je z neotřelého designu zřejmé proč. Nejen konstrukce, ale i papírové parametry sbírají pozitivní ohlasy nejen z řad nadšenců značky Lenovo. Ty, kteří si již některý z oficiálně prodávaných smartphonů této značky pořídili, možná trochu zklame, že nejde o dual SIM.

Design

Tělo Vibe X2 je sestaveno ze tří samostatných „dílů“, z nichž každý má jinou barvu a povrch (polykarbonát). Aniž by bylo od pohledu zřejmé, jak jsou vrstvy spojeny, vše lícuje a telefon působí robustním dojmem.  Na českém trhu jsou dostupné dvě barevné varianty (oranžovo-zlatá a bílo-stříbrná).

Kromě linií čtyř plátů (displej, dvě vrstvy, zadní kryt) z designově jednoduchého těla vystupují na pravé straně pouze kovová tlačítka ovládání hlasitosti a vypnutí. SIM kartu lze vložit do slotu pouze s použitím „bodce“ a slot na paměťovou kartu Lenovo do Vibe X2 tentokrát nenadělilo.

Lenovo Vibe X2Při držení v levé i pravé ruce je tlačítko vypnutí v úrovni uchopujících prstů, což alespoň z počátku vede k častému nezáměrnému stisku a následně nutnosti zadat kód/gesto pro odemčení telefonu (pokud je používáte). Na druhou stranu lze nastavit rozsvícení displeje dvojitým poklepáním.

Celkově je smartphone velmi tenký (7,3 mm) a na svou výbavu bez debat lehký (120 g). Velikost 140 × 69 × 7,3 mm jej ještě stále, i když limitně, dovoluje nosit v kapse u kalhot. Větší část úkonů na 5“ displeji zvládnete jednou rukou, i když dámy již budou mít problém. Je to cena za větší úhlopříčku. Při držení na výšku lze ale celkem pohodlně psát na klávesnici oběma rukama (palci).

Součástí balení je průhledný plastový kryt. Bohužel však kryje pouze zadní stranu a boky. Pokud vám tedy telefon spadne na některou z předních hran displeje krytého Gorilla Corning Glass 3, bonusový kryt jej neochrání.

Displej

Pětipalcový IPS displej s Full HD rozlišením (441 bodů na palec) je jednoznačným tahákem. Živé podání barev s velmi dobrými pozorovacími úhly a podsvícením by měly uspokojit naprostou většinu uživatelů.

Fajnšmekři si mohou navíc sytost barev a teplotu bílé barvy navíc nastavit. Vadu na kráse však zatím dělá „chytré nastavení jasu“, které na můj vkus podsvícení příliš tlumí – jde ale jen o software, což možná Lenovo napraví (viz aktualizace dále).

Pokračujte na další straně níže: Výkon, konektivita, foto

Výkon a konektivita

Telefon pohání osmijádrový procesor. Speciální výkonové testy jsme neprováděli, ale jisté je, že čip Mediatek MT6595M se čtyřmi jádry Cortex-A17  a čtyřmi A7 o frekvenci 2 GHz se jen tak při náročnějších aplikacích nezadýchá. Zda-li všechna jádra dokáže lépe využít Android 5.0, se ukáže až časem při vydání upgradu. Při běžné práci sílu osmi jader jinak zřejmě nepoznáte.

Lenovo Vibe X2 je disponuje 2 GB RAM a z výroby je telefon osazen 32 GB interní (nerozšiřitelné) paměti. Uživatelsky je k dispozici zhruba 26 GB (s ohledem na nainstalované aplikace).

Příjemným zlepšením je použití Wi-Fi modulu, který zvládne zatím nejrychlejší standard AC, a pro mobilní připojení pak LTE  s rychlostí 150/50 Mb/s. Telefon jsem testoval pouze v Praze, ale při běžném pracovním využití jsem se nesetkal s výpadky signálu nebo problémy datových přenosů. Výbavě nechybí samozřejmě Bluetooth 4.0 a GPS. Naopak smartphone nedostal do vínku NFC.

Výdrž

Baterie o kapacitě 2 300 mAh se nabije ze sítě zhruba za dvě hodiny. Při celodenním, tedy přibližně dvanáctihodinovém používání (do 10 hovorů, čtení a psaní e-mailů, vyhledávání na internetu, použití několika aplikací, kombinace Wi-Fi i mobilního připojení) ukazovala ikona po 12 hodinách kolem 25 %.

Pokud na telefonu nebudete hrát pouze hry, měl by vydržet 1,5 dne, což stejně znamená jej pro jistotu přes noc nabíjet. Pokud jej budete šetřit, dva dny provozu zvládne.

Fotoaparát

Z megapixely nabitého fotoaparátu jsem měl trochu smíšený pocit. Papírové parametry 13 Mpx rozlišení u zadního a 5 Mpx u předního fotoaparátu slibují velmi slušné výsledky. Při focení venku a v obecně lepších světelných podmínkách podává fotoaparát slušné výstupy.

Obraz je však zřejmě vlivem softwarového potlačení šumu mírně „vyžehlený“, což je patrné především u fotek v horším osvětlení. Softwarové žehlení potlačuje ostrost a především detaily.

Přiznávám, že vnímaná kvalita obrazu je subjektivní a stojí za ní zřejmě do značné míry aplikace fotoaparátu od Lenova a její nastavení. Jinak je aplikace Fotoaparát uživatelsky příjemná a většina nastavení je dostupná na 1-2 dotyky (filtry na tři). V širším nastavení lze zvolit i ISO, vyvážení bílé, poměr stran, vodicí linky a další vlastnosti obrazu (kontrast, saturace, ostrost a „solarizace“). Požadovaného výstupu zřejmě bude možné dosáhnout konkrétním manuálním nastavením.


 

Testovací foto: bez HDR (vlevo), s HDR (vpravo)

Testovací foto bez HDRTestovací foto s HDR

 

 

 

 


Testovací foto: Panorama

Panorama 1


Testovací foto: Panorama 2

Testovací foto: Panorama 2


Testovací foto: zcela tmavá kontrastní scéna + blesk

Test foto tmavá scéna a blesk

Ve slabším světle (např. v interiéru) se obsah hledáčku „seká“, tedy nestíhá plynule přenášet obraz na displej. Na druhou stranu k dobru připisuji výkon blesku, u kterého navíc fotoaparát slušně rozpozná teplotu bílé barvy, i když s mírným nádechem do žluté.

Méně výrazná je funkcionalita automatického HDR, které lze však dohnat manuálně v editoru fotografií. I funkce „Super panorama“ by si zasloužila vylepšení. Při snímání panorama musíte obezřetně dodržovat rychlost a směr posunu, jinak se může stát, že bude část obrazu rozmazaná.

Fotoaparát je poměrně slušný a nadšence selfies potěší 5 Mpx na přední straně. Výstup však dost závisí na softwarovém nastavení. Megapixely holt nejsou všechno. Nutno však dodat, že soudím z pozice rozmlsaného uživatele iPhonu. Třeba situaci zlepší některý z dalších updatů.

Lenovo Vibe X2 - zadní fotoaparátKamera natáčí automaticky ve Full HD rozlišení a dovoluje během natáčení používat až čtyřnásobný digitální zoom. Výstup má výraznější kontrast a video tak působí trochu podexponovaně. Opět s horšími světelnými podmínkami klesá kvalita obrazu. Na běžné zachycení okamžiků určitě stačí (obrázek si uděláte z řady testovacích videí na YouTube).

Pokračujte na další straně níže: Systém a vyhodnocení

Systém, uživatelské prostředí a aplikace

Nad Androidem 4.4.2 KitKat běží nadstavba Vibe UI, kterou Lenovo Vibe X2 doinstaloval po prvním zapnutí. Hodnotím ji pozitivně, je docela svižná a praktická. Kromě nastavitelného layoutu menu a stylu ikon v podobě sady motivů přináší řadu vylepšení.

Vibe UIZa zmínku rozhodně stojí rychlý přístup z uzamčené obrazovky – kdy se dostanete dotykem nebo gestem k fotoaparátu, telefonování, zprávám, nastavení a dalším aplikacím. Telefon však nesmí být uzamčený kódem (nebo gestem apod.), což je docela problém.

Místo výchozího Google launcheru skládá Vibe UI všechny aplikace vč. složek a widgetů přímo na plochu a do vnitřního menu se tak nedostanete. Launcher si ale můžete změnit.

Stahovací lišta sdružuje vypínače funkcí a oblast notifikací. Přesunem lze pak zobrazit větší či menší část přepínačů či plochy upozornění. Nastavení telefonu je rozděleno do dvou záložek. Nastavení systému obsahuje klasické volby Androidu a Nastavení funkcí shrnuje dodatečné funkcionality Lenova (nastavení pro bočních kláves, chytré přijetí hovoru zvednutím telefonu k uchu, režim pro telefon v kapse, rychlé focení dvojstiskem tlačítkem nebo gestem kamery, rozsvícení displeje pohledem a chytrá scéna).

Chytrá scéna dovoluje automaticky zvolit režim telefonu podle přednastaveného času nebo podle připojení k bezdrátovému bodu (např. domácí Wi-Fi).

Z výroby jsou v telefonu předinstalovány aplikace Lenova i třetích stran. Kromě nástrojů pro sdílení SyncIT, ShareIT je telefon vybaven i Kingston Office, jednoduchou navigací Navigate od Route 66, či antivirem, který, zdá se, nebrzdí systém, a navíc dovolí např. na jedno kliknutí vyčistit paměť. Šikovný je prohlížeč souborů s různými pohledy na složky, soubory a jejich třízení.

Lenovo Vibe X2 - stahovací lištaVětšina aplikací má základní možnosti nastavení (např. jednoduchý e-mail), všechny lze samozřejmě nahradit jinými z Google Play. Záleží na preferencích uživatele. Pokud se teprve začíná orientovat, určitě využije aplikaci Průvodce, která přehledně provádí základním použitím smartphonu a jeho nastavením.

Vibe UI je celkově příjemná nástavba a co uživateli nevyhovuje, může si přizpůsobit. Např. jednou žu uživatelských výtek je umístění ikon v podstatě funkčně totožných ikon „Vytáčet“ a „Kontakty“ mezi čtyři nejpoužívanější aplikace vespod obrazovky. Avšak stačí stisknout a tahem vyměnit např. za fotoaparát.

Ačkoliv mají některé funkce a nastavení své mouchy, Lenovo jen za týden mého testování vydalo tři aktualizace systému, takže je vidět, že na vylepšování neustále pracuje.

Shrnutí

Lenovo Vibe X2 může jednoznačně oslovit designem, svou značkou a cenou, která je v porovnání s jinými A-brandy stále zajímavá. Silným konkurentem mu bude Huawei Honor 6. Z druhé strany na něj pak dotahují také Xiaomi Mi 4 a b-brand výrobci, kteří ale zřejmě nenabídnou takovou podporu.

Channelworld_ozveny

Hodnocení: 83 %

Pro:

Proti:

  • Wi-Fi ac a LTE
  • Paměť 32 GB
  • Svižná a praktická nadstavba Vibe UI,
  • Výhled aktualizace na Android 5.0
  • Předinstalované aplikace (antivirus, kancelářský balík, navigace a další) a průvodce s rychlou nápovědou
  • Kryt součástí balení (avšak neochrání celý telefon)

 

  • Fotoaparát příliš „žehlí“ a nestíhá plynulé focení panoramat
  • Tlačítko vypnutí na úrovni palce vede k nezáměrnému stisknutí
  • Není dual SIM
  • Chybí NFC

 

 Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů