Hlavní navigace

Co chystají společné jedničky v monitorech na další kvartál

8. 5. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: IDG
Společnosti AOC i MMD (monitory Philips) pokračovaly v úspěšném rozvoji a opět podle výsledků analytické společnosti Context překonaly evropský trh. Obě značky v součtu celkově dodaných kusů drží v Evropě první pozici. Jak si vedou u nás a co chystají v produktech?

Ve východní Evropě si značky AOC a Philips dohromady udržovaly ve 4. čtvrtletí roku 2016 kombinovaný tržní podíl 23 %, což je sice o jeden procentní bod méně než před rokem, ale stále to z nich dělá pomyslnou jedničku také v našem regionu.

Na česko-slovenském trhu s monitory loni značky společně uhájily pozici jedničky, když ve 4. kvartále dosáhly kombinovaného podílu 21,2 %.  Z toho Philips tvoří v průměru zhruba 12 % a AOC kolem 9 % oproti dřívějším 6 až 7 %. Z toho lze usoudit, že Philips si v dlouhodobějším horizontu udržuje stabilní pozici a AOC roste rychlejším tempem.

Letošní trendy

Letos očekáváme pokračující trend stále se zvyšujících prodejů monitorů s většími úhlopříčkami, nejen 24‘‘ a výše, ale i segment 27‘‘ a výše. Další rostoucí kategorií budou jistě monitory zaměřené na design, tedy modely s tenkými rámečky, a jakousi módní vlnou jsou zakřivené displeje. Samozřejmě lze očekávat zájem o modely vybavené dalšími technologiemi, které usnadňují uživatelům práci, šetří jejich zdraví nebo spoří spotřebu energie, a tím i jejich peníze. Zákazníci uvítají modely s konektorem USB-C, přes který lze připojit monitor pomocí jediného kabelu, čímž se z něj stane jakási dokovací stanice. Stálicemi jsou technologie FlickerFree, Easy Read Mode či Power Sensor, který skrze infračervený signál detekuje uživatele a při jeho vzdálení redukuje jas monitoru, a sníží tak spotřebu.

Poslední kategorií, od které čekáme významný nárůst, budou herní monitory, což je neustále se zvětšující segment.

Novinky pro první pololetí

AOC v březnu uvedlo zakřivený herní monitor AOC Agon s Nvidia G-Sync v koncové ceně 24 599 Kč. Díky extra malému poloměru zakřivení (2 000 mm) 35″ panelu s UltraWide QHD rozlišením 3 440 x 1 440 bodů se hráč dostává do centra dění. Technologie Nvidia G-Sync zaručuje hladký průběh hraní bez trhání obrazu nebo lagů. Model oslovuje i profesionální hráče, kteří využijí funkce jako AOC Shadow Control a různé vychytávky typu zabudovaného držáku pro odkládání sluchátek a madla na přenášení. Hráči si můžou monitor navíc personifikovat díky nastavitelnému barevnému LED osvětlení. V dubnu přišly také zakřivené 27‘‘ a 32‘‘ modely, z toho jeden se 4K rozlišením.

Na červen AOC chystá dva modely navržené designovým studiem F. A. Porsche. Nabídnou IPS panel v uhlopříčce 23,8‘‘ a 27‘‘ s Full HD rozlišením v unikátním  bezrámečkovém designu s tloušťkou panelu 5,2 mm a s asymetrickým podstavcem z broušeného hliníku. Modely budou vybaveny technologiemi AOC SuperColor WCG a LowBlue Light.

Philips v květnu začne prodávat nový designový 27‘‘ monitor s IPS panelem a QHD rozlišením 2 560 x 1 440 bodů za doporučenou koncovou cenu 10 190 Kč. Model 276E8FJAB je určen pro uživatele, kteří hledají výkon i eleganci ať už při on-line nákupech, práci s fotkami či videem. Díky technologii zobrazování barev Ultra Wide Color nabídne pokrytí barevné škály 114 % NTSC podle normy CIE1976 a 132 % sRGB podle normy CIE1931, což zdaleka překonává klasické barevné podání 72% NTCS a 99% pokrytí sRGB.

Od dubna je již dostupný 34‘‘ LCD monitor 349X7FJEW, který rozšiřuje řadu zakřivených modelů Philips. Kromě poloměru 1800R je vybaven formátem UltraWide 21 : 9, jenž uživatelům poskytne spoustu prostoru pro multitasking. Rozlišení CrystalClear Quad HD 3 440 x 1 440 bodů zaručuje jemné detaily, což lze maximálně vytěžit při využití funkce MultiView, která slouží k simultánnímu zobrazení množství informací ze dvou zdrojů. Široké možnosti využití však vyvažuje cena – 23 990 Kč.

V květnu Philips uvede ještě monitor 328E8QJAB/00  navržený pro domácí zábavu a hraní her s cenou 8 990 Kč. Ostrý obraz v Quad HD rozlišení (2 560 x 1 440 bodů) doplňují technologie AMD FreeSync a obnovovací frekvence 144Hz. Monitor je navíc vybaven technologií Ambiglow, která vytváří kolem podstavce barevné podsvícení synchronizované s děním na monitoru. Oba monitory jsou navíc vybaveny módem LowBlue (snížení modrého záření) a mají výškově nastavitelný stojan. Oba také získaly cenu RedDot Award.

Channelworld_ozveny

V České republice AOC a MMD spolupracuje s ICT distributory ABC Data, AT Computers, eD system Czech a SWS. Na Slovensku pak LCD monitory distribuuje prostřednictvím společností eD system Slovakia a Asbis SK.

Autor je country manager CZ/SK, MMD Central & Eastern Europe

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru