Hlavní navigace

Znamená Windows Azure příležitost pro partnery?

27. 7. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Microsoft zveřejnil podrobné informace o dostupnosti a cenové politice spojené s internetovou platformou Windows Azure, která umožňuje vyvíjet a nabízet aplikace v prostředí internetu (Cloud Computing). Jak na službě mohou vydělat také partneři výrobce?

Díky platformě Windows Azure budou moci partneři nabídnout zákazníkům služby Cloud ComputinguPlatforma Windows Azure zahrnuje vlastní operační systém pro webové služby, webovou relační databázi Microsoft SQL Azure a možnost propojení a spolupráce s .NET Services. Podrobnosti o modelu fungování platformy zveřejnil Microsoft na celosvětové partnerské konferenci v New Orleans.

Platforma Windows Azure je sada internetových služeb provozovaných v datových centrech Microsoftu. Jejich součástí je nový operační systém Windows Azure a řada služeb, které lze využívat samostatně nebo navzájem propojovat. Cílem Windows Azure je vytvořit prostředí pro spouštění aplikací, které běží přímo v internetu (Cloud Computing), nebo poskytnout prostředí pro online služby, o které lze obohatit existující aplikace provozované na lokálních počítačích. Azure je tak dalším krokem v rozvoji webových služeb založených na konceptu Software + Služby (SaaS), kterým Microsoft zpřístupňuje uživatelům stejné služby a aplikace v různých typech zařízení. Celá platforma také vytváří prostředí k provozu aplikací pro koncové uživatele, jako jsou Microsoft Dynamics, Office Live, Exchange Online, SharePoint Online nebo Windows Live.

Známá je již také úloha partnerů v obchodním modelu. Ti budou moci vytvářet řešení postavená na platformě Windows Azure, a ty pak jako celek nabízet svým zákazníkům.

Software i služby přes partnery

„Platforma Windows Azure, obsahuje tyto služby: vlastní operační systém pro webové služby, webovou relační databázi Microsoft SQL Azure a možnost propojení a spolupráce s .NET Services. Všechny služby budou partneři moci využít ve svých řešeních, a ty pak nabízet svým zákazníkům. Vývojoví partneři budou mít služby k dispozici přes MSDN. Služby napřímo budou moci využívat velcí enterprise zákazníci," upřesnil na dotaz ChannelWorldu Jiří Karpeta, ředitele divize vývoje společnosti Microsoft.

Příležitosti vzniknou i v oblasti poskytování zákaznické podpory.

„Zákaznická podpora bude poskytována prostřednictvím standardních partnerských kanálů a programů. Každý partner bude mít servisní smlouvu (SLA) se společností Microsoft, díky které Microsoft nabízí 99,9procentí garanci provozních podmínek. Nabídne-li partner své řešení postavené na platformě Windows Azure zákazníkovi, vznikne SLA mezi partnerem a zákazníkem. Partneři budou mít nárok na provizi, ale i další benefity," potvrdil Jiří Karpeta.

MMF24

Více informací o Windows Azure, SQL Azure a .NET Services bude zpřístupněno v průběhu konference Professional Developers Conference 2009 (PDC 2009), která proběhne ve dnech 17.-19. listopadu 2009. V současnosti je dostupná bezplatná testovací verze s označením CTP, kterou mohou partneři a zákazníci společnosti Microsoft už nyní využít bezplatně pro testování celé platformy a možností využití platformy Windows Azure pro svůj další rozvoj. Podrobnější informace o platformě Windows Azure a strategii Software + Služby jsou k dispozici na stránkách www.windowsazure.com.

Celosvětová partnerská konference Microsoftu přinesla mnohem více novinek. Tou nejvíce zásadní je zřejmě masivní změna partnerského programu. Výrobce na konferenci rovněž ocenil nejlepší partnery v našem regionu, uspěly i české firmy. Krátký záznam vystoupení Steva Ballmera na konferenci v New Orleans můžete zhlédnout na našem videu.

Čtěte dále

Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Salesforce a Google Cloud společně poskytují autonomní agenty s AI
Slack: Pět typů lidí, kteří definují budoucnost práce s umělou inteligencí
Slack: Pět typů lidí, kteří definují budoucnost práce s umělou inteligencí
TD Synnex je oficiálním partnerem pro školení Amazon Web Services
TD Synnex je oficiálním partnerem pro školení Amazon Web Services
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu
Lucie Jahnová je novou ředitelkou týmu kybernetické bezpečnosti v Seyforu