Hlavní navigace

Vodafone v Karlových Varech spustil síť Cat-M, umožní další rozvoj IoT v zemi

4. 7. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © happysunstock - Fotolia.com
Síť už je otestovaná, nyní přichází její plně komerční provoz a Vodafone je dle svých slov první v zemi, kdo takovou síť spustil.

Společnost Vodafone dle svých slov jako první v zemi spustila v Karlových Varech novou síť pro internet věcí nazvanou Cat-M. Tou by už za měsíc měla pokrýt většinu České republiky. Cat-M (zvaná též LTE-M) bude sloužit jako sesterská síť k již existující NB-IoT.

Operátor informuje, že signál Cat-M proniká přes zdi a další překážky lépe než jiné mobilní technologie, má nízkou spotřebu energie i dobrou datovou kapacitu. V kontextu internetu věcí jde dle Vodafonu o nejvhodnější náhradu stárnoucí technologie 2G.

Cat-M je budoucností internetu věcí a k dnešku jsme pokryli touto sítí město Karlovy Vary, kde tradičně oznamujeme technologické novinky. Dál budeme pokračovat velmi rychle a už do 1. srpna bude v dosahu pokrytí přes 93 % populace, tedy i většina území České republiky,“ říká Petr Dvořák, generální ředitel Vodafone Czech Republic

To neznamená stavbu nových vysílačů, využijeme naši stávající infrastrukturu mobilních sítí, protože Cat-M je s nimi kompatibilní,“ upřesňuje. Postupující pokrytí, které už dnes zahrnuje například i Prahu nebo několik lokalit na jižní Moravě, je možné sledovat na webu operátora.

Zařízení mohou přes Cat-M rychle navázat spojení

Vodafone upřesňuje, že síť Cat-M si výhody NB-IoT z velké části ponechává (energeticky úsporná, signál dobře proniká), ale umožňuje přitom vyšší datové přenosy, konkrétně až megabit za sekundu (1 Mb/s).

Pro příklad si lze podle operátor představit fotopast. Zatímco běžný mobilní telefon by se v lese během pár dní vybil, Cat-M fotopast může ležet na místě dlouhé měsíce a jakmile vyfotí zvíře, snímek se odešle.

Technologie Cat-M později v budoucnu dle Vodafonu umožní pro internet věcí také SMS a hlasové služby, jako je třeba volání z výtahu v případě poruchy, což NB-IoT jako nízkorychlostní síť nabídnout nemůže.

Nové sítě zřejmě nahradí 2G

V poměru úspornosti a výkonu je síť Cat-M opravdu velkým krokem do budoucnosti. Ve Vodafonu věříme, že tady s námi bude podobně jako NB-IoT nejméně deset dalších let,“ vysvětluje Veronika Brázdilová, viceprezidentka pro firemní zákazníky Vodafonu.

Ostatně pro internet věcí to dává větší smysl než využívání stárnoucí technologie 2G, kterou navíc v některých státech světa už operátoři vypnuli,“ upřesňuje Brázdilová.

Operátor uvádí, že Cat-M je vhodnou volbou pro IoT aplikace, které vyžadují dlouhou výdrž baterie, široké pokrytí, větší datovou náročnost a spolehlivé připojení.

MMF24

Cat-M technologie je vhodná pro různá odvětví včetně průmyslové automatizace, sledování vozidel, pro chytrá města, oblast zemědělství, zdravotnictví a podobně. Nová síť bude v České republice využívat mobilní frekvenční pásma 900 MHz a 1800 MHz.

Zdroj: Vodafone

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
Enehano: ChatGPT si vyzkoušela už více než třetina Čechů, pomáhá jim i v práci
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
IDC: Prognóza se zlepšuje, trh chytrých telefonů letos vyroste o 6 %
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Kulatý stůl o distribuci: Mezigenerační předěl v IT (2. díl)
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Výhody a možnosti efektivního řízení projektů s Trello
Zuzana Švecová jmenována novou generální ředitelkou Cisco ČR
Zuzana Švecová jmenována novou generální ředitelkou Cisco ČR
Electro World se od 1. 9. mění na Datart
Electro World se od 1. 9. mění na Datart