Hlavní navigace

TP-Link představil na CeBITu novinky mezi SOHO produkty

18. 3. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Prezentace a tisková konference pro české novináře doplnila přítomnost TP-Linku na veletrhu CeBIT 2014 v německém Hannoveru.

Společnost TP-Link uspořádala na veletrhu CeBIT 2014 tiskovou konferenci pro české novináře, na níž představila několik produktových novinek pro letošní rok a bilancovala ten loňský. Prezentaci vedl Martin Rak, channel manager společnosti.

Lídr v počtu prodaných kusů

Prezentace začala ohlédnutím za rok 2013, v němž TP-Link podle údajů IDC potvrdil svou pozici světového lídra z hlediska počtu prodaných kusů v segmentu WLAN produktů s 41,45% podílem na globálním trhu a náskokem přes 30 p.b. na druhého nejproduktivnějšího výrobce.

Celkem TP-Link v loni prodal 143 milionů jednotek při obratu 1,83 miliardy dolarů, z toho 781 milionů dolarů z trhů mimo domovskou Čínu. Meziroční globální růst prodeje dosáhl za loňský rok 33 %, na trzích mimo Čínu 31 %.

Na českém a slovenském trhu dosáhl TP-Link meziročního růstu 24 % a podle slov Martina Raka prodal v obou zemích více než polovinu z celkového objemu WLAN zařízení. Společnost hlásí v ČR stabilní prodej přes resellery a celkově přes 500 registrovaných partnerů na portálu tplinkpartner.cz.

Počet resellerů, kteří se podílejí na tuzemském obratu společnosti zhruba z 10 %, podle Martina Raka již nebude příliš stoupat.

Nejvíce obratu TP-Linku vytvářely e-taily, a to zhruba z 25 – 30 %. Dalšími zdroji byly retailové řetězce, poskytovatelé internetového připojení a mobilní operátoři.

V distribuci nedošlo kromě autorizace pro slovenskou podobočku eD system k žádným změnám.

V závěru bilance Martin Rak oznámil rozšíření podpory o linku pro slovenské zákazníky, o níž jsme psali zde.

Budoucnost je v segmentu powerline

První ohlášenou změnou bylo nové dělení SOHO produktů do pěti kategorií, a sice na SOHO wifi, širokopásmový přístup, mobilní wifi, powerline a ostatní.

V rámci první kategorie Martin Rak představil hned několik novinek včetně „vlajkové lodi“, tříanténového routeru Archer C9 schopného bezdrátového přenosu až 1,9 Gb/s, routeru Archer C5 s udávaným přenosem 1,35 Gb/s, wifi extenderu N600 nebo USB adaptéru Archer T4U.

V rámci produktů širokopásmového připojení byl uveden all-in-one router N600 (Annex B), podle Martina Raka první broadband router použitelný v ČR.

V segmentu powerline adaptérů má TP-Link k dipozici celou produktovou řadu pro šíření dat po elektrických rozvodech, včetně nové sestavy AV500 s extenderem.

Podle Martina Raka jde o vůbec nejrychleji rostoucí produktovou kategorii z hlediska prodeje a v budoucnu by se měla dostat do popředí.

Mezi produkty kategorie mobílní Wi-Fi uvedl TP-Link zařízení M5360, které funguje jako hotspot s 3G modemem a podporuje až deset připojených zařízení naráz, ovšem zároveň funguje jako power banka s USB portem a čtečkou micro SD karet.

Uvedená zařízení zatím nejsou dostupná na českém trhu, ale měla by se na něm objevit v průběhu letošního roku a představíme je blíže v samostatných produktových zprávách. Fotografie některých z nich z veletržního stánku TP-Linku najdete v přiložené galerii.

KL24

Závěrem prezentace Martin Rak připomněl i SMB produkty TP-Linku, obsahující switche, routery, a produkty kategorie business wireless pro interiéry i exteriéry.

Zdroj: ChannelWorld

Čtěte dále

Mastercard: IT experti v Česku počítají s tím, že kyberútoky i nadále porostou
Mastercard: IT experti v Česku počítají s tím, že kyberútoky i nadále porostou
Sophos: Ransomwarem byly zasaženy dvě třetiny zdravotnických organizací
Sophos: Ransomwarem byly zasaženy dvě třetiny zdravotnických organizací
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
IDC: Optimismus pokračuje, trh PC monitorů vyrostl o 5,9 %
IDC: Optimismus pokračuje, trh PC monitorů vyrostl o 5,9 %
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci